Φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού τη νέα εβδομάδα στη χώρα: Σε ήπια επίπεδα ο υδράργυρος - Νέος κύκλος βροχοπτώσεων από τη Τρίτη

 

Με διάσπαρτες βροχές κατά τις θερμές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη θα ξεκινήσει η νέα εβδομάδα στη χώρα μας, ενώ από την Τρίτη περιμένουμε νέα μεταβολή του καιρού από τα Δυτικά με βροχές και κατά τόπους έντονες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν σε θάλασσα και στεριά μέτριοι έως ισχυροί από 5 έως και 7 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία χωρίς να παρουσιάζει κάποια αξιόλογη μεταβολή, δε θα ξεπερνά στα Κεντρικά και Βόρεια τους 25 με 27 βαθμούς και νοτιότερα τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά,

Για αύριο Δευτέρα, 16/09/2024:  
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές θα υπάρχουν στα Δυτικά, τα Βόρεια ηπειρωτικά και τη νότια νησιωτική χώρα, οι οποίες κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες ίσως δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές στα νησιά του Ιονίου, τη βόρεια Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη αλλά και την Κρήτη(κυρίως στα ορεινά). Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατεί ηλιοφάνεια, ενώ η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα Βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι μεταβλητοί 2-3 Μποφόρ, ενώ στα Νότια θα πνέουν Δυτικοί 5-6 και τοπικά 7 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα είναι ΒΔ 4-5 και τοπικά 6 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, στα Βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί περίπου από 7 έως 22 με 24 και τοπικά 25°C, στα Κεντρικά από 8 έως 25 με 27 βαθμούς(στα Ανατολικά), ενώ στα Νότια από 9 έως 27 με 29 και τοπικά 30°C κυρίως στα Ανατολικά ηπειρωτικά. Στα νησιά του Ιονίου και τα Δυτικά η μέγιστη θα φτάσει τους 23 με 25 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου τους 25 με 26 και νοτιότερα στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 27 με 28°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Δευτέρα, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά ηλιόλουστος, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, πρόσκαιρα πυκνότερες. Η θερμοκρασία σε ήπια επίπεδα, δεν θα ξεπερνάει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν κατά κύριο λόγο από βόρειες - βορειοδυτικές διευθύνσεις έως και 4 Μποφόρ.


Για τη Τρίτη, 17/09/2024:
Αρχικά ο καιρός θα είναι αίθριος με εξαίρεση τα Δυτικά, τα Κεντρικά, τα Βόρεια και την Κρήτη που εκεί θα υπάρχουν νεφώσεις παροδικά αυξημένες, οι οποίες από νωρίς το πρωί θα δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές στο Ιόνιο, την ευρύτερη περιοχή του βόρειου Αιγαίου και τις Σποράδες. Από τις προμεσημβρινές ώρες όμως στα Δυτικά θα επιδεινωθεί, αφού θα εκδηλωθούν βροχές και κατά τόπους έντονες καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο. Αργότερα από το απόγευμα τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και τα ανατολικότερα τμήματα όπως τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Χαλκιδική με λίγο ηπιότερη βέβαια ένταση, ενώ από το βράδυ αναμένεται να ενταθούν και να επεκταθούν και στα νοτιότερα Ανατολικά ηπειρωτικά όπως την Εύβοια και την Κεντρική Στερεά.
Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν ΒΑ 3-4 Μποφόρ και στο υπόλοιπο Δυτικοί με την ίδια ένταση, ενώ στο Ιόνιο θα στραφούν σε Νότιους 3-5 και στα ανοιχτά έως 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, στα Βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί περίπου από 7 έως 22 με 24 και τοπικά 25°C, στα Κεντρικά από 9 έως 24 με 26(στα Ανατολικά), ενώ στα Νότια από 11 έως 26 με 28 και τοπικά 29°C κυρίως στα Ανατολικά ηπειρωτικά. Στα νησιά του Ιονίου και τα Δυτικά η μέγιστη θα φτάσει τους 23 με 25 βαθμούς και τοπικά 26, ενώ στου Αιγαίου τους 25 με 27 και νοτιότερα στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 28 με 29°C.
 
> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Τρίτη, στην Αττική περιμένουμε αρκετή ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις, πρόσκαιρα πυκνότερες το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε και δεν αποκλείεται να ψιχαλίσει ή να βρέξει τοπικά στα βόρεια ορεινά. Η θερμοκρασία σε παρόμοια, ήπια επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί έως και 4 Μποφόρ.
 
 
Τέλος, άστατος θα συνεχίσει να είναι ο καιρός και την Τετάρτη, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από την Πέμπτη περιμένουμε περαιτέρω επιδείνωση με ισχυρές βροχές και έντονες καταιγίδες πιο πολύ στα Κεντρικά και Νότια ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα αλλά και χαλαζοπτώσεις με τάση εξασθένησης από την Παρασκευή και γενική βελτίωση από το Σάββατο. Οι άνεμοι δείχνουν να στρέφονται Βόρειοι μέσα στο Αιγαίο ρίχνοντας τη θερμοκρασία και στα Ανατολικά, αφού δε θα ξεπερνά τους 25 με 27°C. 
 
Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.


Επιμέλεια άρθρου: 

Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

1 Σχόλια

Νεότερη Παλαιότερη