Τα δύο πρόσωπα του καιρού τη νέα εβδομάδα: Ορατό το τέλος του καύσωνα - Έρχεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες

0

 

Μπαίνοντας στην τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, όλα δείχνουν ότι σε συνδυασμό με την προσωρινή εξασθένηση των ανέμων, οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και αύριο Δευτέρα, με κάποια μόνο τοπικά φαινόμενα να παρατηρούνται στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ από την Τρίτη τα πράγματα φαίνεται πως θα αλλάξουν, αφού ο υδράργυρος στα Δυτικά, τα Κεντρικά και τα Βόρεια σταδιακά θα παρουσιάσει πτώση σε φυσιολογικά επίπεδα, με το μελτέμι να ξαναενισχύεται και την αστάθεια μετά από αρκετό καιρό να επιστρέφει, με αποτέλεσμα τις θερμές ώρες της ημέρας να εκδηλώνονται στα ηπειρωτικά τοπικές βροχές αλλά και μεμονωμένες καταιγίδες - πιο αξιόλογες στα ορεινά.  

Πιο αναλυτικά:
Για αύριο Δευτέρα, 22/07/2024:  
Αίθριος θα είναι γενικά ο καιρός, ενώ κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις, οι οποίες ίσως δώσουν τοπικούς όμβρους ή και μπόρες στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη . 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο, θα πνέουν ασθενείς Β-ΒΑ 2 με 3 Μποφόρ, ενώ στο Νότιο και Ανατολικό πέλαγος θα είναι Δ-ΒΔ 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα είναι επίσης ΒΔ 3 με 4 και τοπικά οι ριπές έως 5 με 6 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία, σε υψηλές τιμές, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 16 έως 37 με 38 και τοπικά 39°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια από 18 έως 39 με 40 και τοπικά 41 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 33 με 35, ενώ στου Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα φτάσει τους 36 με 38°C.


> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Δευτέρα, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά αίθριος, με πιθανότητα να αναπτυχθούν πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις κυρίως κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία, σε υψηλά επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου (2 με 3 βαθμοί χαμηλότερα για τα ανατολικά), ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί έως και 5 Μποφόρ. Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.


Για τη Τρίτη, 23/07/2024:
Αρχικά ο καιρός θα είναι αίθριος με εξαίρεση την Κεντρική Μακεδονία που εκεί θα σημειωθούν από το πρωί κάποια τοπικά φαινόμενα, ενώ πλησιάζοντας προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, οι οποίες θα δώσουν τοπικούς όμβρους ή και μεμονωμένες καταιγίδες στη Βόρεια Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Βόρεια Εύβοια, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, την υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη, οι οποίες θα είναι πιο αξιόλογες στα ορεινά, αφού δεν αποκλείεται να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα, ενώ προς τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν και θα σταματήσουν τελείως 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις και στο ΝΑ πέλαγος Δ-ΒΔ 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι αρχικά ασθενείς μεταβλητοί που αργότερα θα στραφούν σε ΒΔ 3 με 4 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία, σε πτώση, θα κυμανθεί στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 18 έως 33 με 35 και τοπικά 36°C, ενώ στα Νότια και Ανατολικά θα διατηρηθεί σε υψηλές τιμές και θα κυμανθεί περίπου από 20 έως 35 με 36 και τοπικά 37°C. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 33 με 35, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του ελαφρύ Βόρειου ανέμου, δε θα ξεπεράσει τους 30 με 32, με εξαίρεση τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που εκεί θα αγγίξει τους 34 με 36 και τοπικά τους 37 με 38°C.



> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Τρίτη, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι αρχικά αίθριος. Από το μεσημέρι, δεν αποκλείεται να αναπτυχθούν τοπικές πρόσκαιρες νεφώσεις, με πιθανότητα για τοπικές μπόρες κυρίως στα βόρεια και τα δυτικά του νομού. Βελτίωση περιμένουμε από αργά το απόγευμα. Η θερμοκρασία χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου (2 με 3 βαθμοί χαμηλότερα για τα ανατολικά), ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, έως και 4 Μποφόρ. Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.


Για τη Τετάρτη, 24/07/2024:
Από το πρωί θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές ασθενούς χαρακτήρα στις Σποράδες και την Εύβοια, ενώ πλησιάζοντας προς το μεσημέρι αυτές θα σημειωθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά όπως στην Πελοπόννησο, τη Στερεά και πιο διάσπαρτες στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Από τις απογευματινές ώρες όμως τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στη Βόρεια Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Κεντρική Μακεδονία τα οποία θα συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα αλλά ίσως και χαλαζοπτώσεις. Από το βράδυ θα σταματήσουν, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατεί ηλιοφάνεια. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο, θα ενισχυθούν και θα πνέουν Β-ΒΔ 5 με 6 και τοπικά στο Κεντρικό και ΝΑ πέλαγος έως 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν επίσης ΒΔ 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε όλη την ηπειρωτική χώρα θα κυμανθεί περίπου από 18 έως 33 με 35 και τοπικά 36°C, ενώ στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 31 με 33, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος, δε θα ξεπεράσει τους 27 με 29 με εξαίρεση τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, που και εκεί θα αγγίξει τους 31 με 33 και τοπικά τους 35°C.


> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Τετάρτη, το σκηνικό του καιρού στην Αττική περιμένουμε να είναι αίθριο. Η θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, έως 5 Μποφόρ. Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Από τη Πέμπτη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας τώρα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το σκηνικό του καιρού στη χώρα περιμένουμε να μεταβληθεί, καθώς αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, επιστροφή του μελτεμιού αλλά και τοπικά φαινόμενα που θα επηρεάζουν μεγάλο μέρος της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας κυρίως τη Πέμπτη.

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)