Ο καιρός το Σαββατοκύριακο: Υψηλές παραμένουν οι θερμοκρασίες στη χώρα - Που θα σημειωθούν τοπικά φαινόμενα

 

Συνεχίζεται και το Σαββατοκύριακο η έντονη ζέστη στα όρια του καύσωνα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, με τη θερμοκρασία να εξακολουθεί να αγγίζει τοπικά ακόμη και τους 40 με 42°C, ενώ το μελτέμι θα αρχίσει σιγά σιγά από την Κυριακή να εξασθενεί με την ένταση του να μην ξεπερνά τα 4 και τοπικά τα 5 Μποφόρ. Από πλευράς φαινομένων, κάποιες μπόρες τοπικού χαρακτήρα κυρίως στα Βόρεια ηπειρωτικά ορεινά φαίνεται πως θα εκδηλώνονται κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. 

Πιο αναλυτικά:
Για αύριο Σάββατο, 20/07/2024:  
Αίθριος θα είναι γενικά ο καιρός, ενώ κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις, οι οποίες ίσως δώσουν τοπικούς όμβρους ή και μπόρες κυρίως στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. 

Οι άνεμοι στο Αιγαίο, θα πνέουν από Βόρειες διευθύνεις 4 με 6 και τοπικά στο Κεντρικό και Νότιο πέλαγος 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ΒΔ 3 με 4 Μποφόρ.
 
Η θερμοκρασία, σε υψηλές τιμές, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 18 έως 36 με 38°C, στα Κεντρικά από 19 έως 37 με 39 και τοπικά 40 με 41 βαθμούς στα Δυτικά τμήματα, ενώ στα Νότια από 20 έως 35 με 37 και τοπικά 38°C. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 34 με 36 και τοπικά τους 38 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος, δε θα ξεπεράσει τους 29 με 31, με εξαίρεση τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που εκεί θα αγγίξει τους 35 με 37 και τοπικά στη Ρόδο ακόμη και τους 39°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Σάββατο, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά αίθριος. Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου (2 με 3 βαθμοί χαμηλότερα για τα βόρεια και ανατολικά), ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί, τοπικά ενισχυμένοι έως και το μεσημέρι, με ένταση που θα αγγίζει τοπικά τα 4 με 5 και ίσως στα ανατολικά ακόμα και τα 6 Μποφόρ. Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.


Για τη Κυριακή, 21/07/2024:
Ηλιοφάνεια θα επικρατεί σχεδόν σε όλη τη χώρα, ενώ κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις, οι οποίες ίσως δώσουν τοπικούς όμβρους ή και μεμονωμένες καταιγίδες σύντομης διάρκειας κυρίως στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη. 

Οι άνεμοι στο Αιγαίο, σε εξασθένηση, θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 και τοπικά στα Ανατολικά έως 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι αρχικά ασθενείς ΒΔ 2 με 3 Μποφόρ που αργότερα θα ενισχυθούν και θα στραφούν σε Δυτικούς 3 με 4 και τοπικά στα Νότια έως 5 με 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 18 έως 37 με 39°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια από 20 έως 38 με 40 και τοπικά 41 με 42 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 34 με 36, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του ελαφρύ Βόρειου ανέμου, δε θα ξεπεράσει τους 30 με 32, με εξαίρεση τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που εκεί θα αγγίξει τους 34 με 36 και τοπικά τους 37°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Κυριακή, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να παραμένει αίθριος. Η θερμοκρασία χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου (ίσως τοπικά να δούμε και 40αρια), ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, έως και 5 Μποφόρ. Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.


Από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, όλα δείχνουν πως ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και τη Δευτέρα, από την Τρίτη θα αρχίσουν σιγά σιγά να υποχωρούν, αφού δεν αποκλείεται να σημειωθούν και ορισμένα τοπικά φαινόμενα πιο αξιόλογα στα Βόρεια ηπειρωτικά, ενώ επίσης φαίνεται πως θα επιστρέψει και πάλι το μελτέμι στο Αιγαίο πέλαγος.

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη