Το «φρένο» στην άνοδο της θερμοκρασίας στην Αττική και η πορεία του καιρού τις επόμενες ημέρες - Έρχεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές καταιγίδες

0

 

Με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου κύλησε η μέρα σήμερα για ορισμένες περιοχές, ενώ οι συνθήκες έντονης ζέστης διατηρήθηκαν για ακόμα μια μέρα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Και ενώ μπορεί οι προβλέψεις να μιλούσαν για γενικευμένα 43άρια και 44άρια σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής και Νότιας χώρας, οι μόνες δύο περιοχές που ξεπέρασαν τους 43 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με το δίκτυο σταθμών του ΕΑΑ ήταν το Λευκοχώρι Φθιώτιδας και η Σπάρτη, με 43.2 και 43.1 βαθμούς αντίστοιχα.

Επιπλέον, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 36.1 °C, ενώ 228 από τους 509 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37 °C. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε 51 μετεωρολογικούς σταθμούς η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 °C.


Η σκόνη αλλά και οι ξαφνικές νεφώσεις ''εμπόδισαν'' την άνοδο της θερμοκρασίας στην Αττική

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι τοπικές νεφώσεις που αναπτύχθηκαν και κάλυψαν για ένα χρονικό διάστημα το νομό Αττικής σε συνδυασμό με το φιλμ σκόνης που σκέπαζε από νωρίς τη Πρωτεύσα, κράτησαν τις μέγιστες θερμοκρασίες σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

Η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας αλλά και οι θερμοκρασίες σε γύρω περιοχές αργά το μεσημέρι (14:10) βρίσκονταν τουλάχιστον 3 με 4 βαθμούς κάτω από τα προβλεπόμενα επίπεδα, ενώ ορισμένες παράκτιες περιοχές με την θαλάσσια αύρα οριακά κατάφεραν τελικά να ξεπεράσουν ακόμα και τους 30 βαθμούς Κελσίου!

Η ζέστη μπορεί να ήταν έντονη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ωστόσο σε καμία περίπτωση σε απόλυτα νούμερα θερμοκρασίας δεν καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι  τα γενικευμένα 43αρια - 44αρια που προβλέπονταν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες (καλύτερα να πούμε ώρες).

Δορυφορική εικόνα από το μεσημέρι της Τετάρτης

Πως θα εξελιχθεί ο καιρός το επόμενο διάστημα

Ένα ακόμα 24ωρο φαίνεται πως θα μας απασχολήσει το κύμα καύσωνα που διανύουμε τις τελευταίες ημέρες, με τις θερμοκρασίες στα βόρεια να αρχίζουν ήδη να υποχωρούν από τις επόμενες ώρες.

Αύριο Πέμπτη, στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, περιμένουμε αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές, με πιθανότητα για τοπικές βροχές ή όμβρους στα βόρεια ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός προβλέπεται να είναι γενικά αίθριος.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παραμένει σε γενικά υψηλά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με μικρή πτώση να παρατηρείται μόνο στα βόρεια.
Πιο συγκεκριμένα, στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάνει τους 36 με 37 βαθμούς (χωρίς να αποκλείεται σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας να φτάνουμε τοπικά τους 38 με 39 βαθμούς) και στα κεντρικά τους 41 με 43 βαθμούς Κελσίου. 
Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες ο υδράργυρος περιμένουμε να φτάνει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 41 με 43 βαθμούς Κελσίου. 
Υψηλή θα είναι κατά τόπους και η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Πέμπτη, το σκηνικό του καιρού στο νομό περιμένουμε να παραμένει βελτιωμένο, με λίγες αραιές νεφώσεις τοπικά πιο αυξημένες και διαστήματα με ηλιοφάνεια κυρίως κατά τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα, θα φτάνει εντός του λεκανοπεδίου τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου (πιθανώς τοπικά να δούμε και τιμές κοντά στους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου), ενώ οι μέγιστες τιμές στα παραθαλάσσια τμήματα θα βρίσκεται 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί - βορειοδυτικοί (αιτία για να παραμείνουν οι θερμοκρασίες σε υψηλά επίπεδα), τοπικά έως και 5 Μποφόρ. Αξίζει να σημειώσουμε πως αναμένεται μέση μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.

Από την Παρασκευή τώρα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται πως θα έχουμε αλλαγή στο σκηνικό του καιρού κυρίως για τη Βόρεια Ελλάδα, αφού αναμένεται να μας επηρεάσει μία σύντομη διαταραχή που θα προκαλέσει βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη με γρήγορη βελτίωση από το βράδυ. Μέσα στο Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία περιμένουμε να παρουσιάσει περαιτέρω πτώση, με αρκετή ηλιοφάνεια ωστόσο σε μεγάλο μέρος της χώρας.


Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)