Breaking

Νεότερη εκτίμηση για τις χιονοπτώσεις του φετινού χειμώνα στην Ευρώπη: Εκπλήξεις από τα προγνωστικά μοντέλα - Τι δείχνουν για την Ελλάδα

 

 
Η τελευταία πρόβλεψη για τις χιονοπτώσεις του χειμώνα 2024/2025 επιβεβαιώνει την παρουσία του φαινομένου La Niña στην ατμόσφαιρα. Συγκριτικά με την πρόγνωση του προηγούμενου μήνα, τα νέα δεδομένα δείχνουν ελαφρώς περισσότερες χιονοπτώσεις στην Ευρώπη σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

Παρακάτω, μέσα από τις πληροφορίες του Severe Weather Europe, θα εξετάσουμε τον κύριο παγκόσμιο κλιματικό παράγοντα για τις επερχόμενες εποχές, το ψυχρό φαινόμενο La Niña στον Ειρηνικό, καθώς επίσης και την αναμενόμενη επίδρασή του στη χειμερινή περίοδο 2024/2025.

Όπως και τον προηγούμενο μήνα, χρησιμοποιώντας τα δύο κορυφαία παγκόσμια συστήματα μακροπρόθεσμης πρόγνωσης, θα εξετάσουμε τις μηνιαίες προβλέψεις για τις χιονοπτώσεις στην Ευρώπη. Η τελευταία πρόβλεψη περιλαμβάνει πλέον και δεδομένα για τον Μάρτιο, ώστε να μπορούμε να εξετάσουμε και τις χιονοπτώσεις στις αρχές της άνοιξης. 

Μακροπρόθεσμη εκτίμηση καιρού
Το φαινόμενο La Niña που αναφέραμε παραπάνω, όπως έχουμε ήδη αναλύσει σε προηγούμενα άρθρα, είναι μια ανωμαλία θερμοκρασίας των υδάτων στις περιοχές του ENSO. Πρόκειται για μια περιοχή του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού, όπου εναλλάσσονται οι θερμές και ψυχρές φάσεις. Συνήθως η αλλαγή φάσης συμβαίνει κάθε 1-3 χρόνια. Η θερμή φάση ονομάζεται El Niño, ενώ η ψυχρή φάση ονομάζεται La Niña.

Οι φάσεις ENSO επηρεάζουν σημαντικά τις τροπικές βροχοπτώσεις, τα πρότυπα πίεσης και τη σύνθετη δυναμική μεταξύ ωκεανού και ατμόσφαιρας. Παρακάτω, η εικόνα μας δείχνει το πρότυπο κυκλοφορίας σε ψυχρή φάση, το οποίο αναμένεται να μας επηρεάσει την επερχόμενη χειμερινή περίοδο.
Με την αλλαγή στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, το ENSO επηρεάζει σημαντικά τα πρότυπα τροπικών βροχοπτώσεων καθώς επίσης και της ατμοσφαιρικής πίεσης. Αυτή η αλλαγή διαταράσσει το σύστημα αλληλεπίδρασης ωκεανού-ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα η επίδραση του ENSO να εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζοντας τις θερμοκρασίες και τα πρότυπα χιονόπτωσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
 
Παρακάτω βλέπετε την ανάλυση ανωμαλίας των ωκεανών, όπου σημειώνεται η κύρια περιοχή του ENSO. Η εικόνα δείχνει ψυχρότερες από το κανονικό θερμοκρασίες στην επιφάνεια του ωκεανού στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές του ENSO. Αυτές οι ψυχρές ανωμαλίες έχουν κυματιστή μορφή εξαιτίας των ισχυρών ανατολικών ανέμων, που σπρώχνουν τα νερά προς τη δύση και φέρνουν στην επιφάνεια βαθύτερα, ψυχρότερα ύδατα.
Η παρακάτω ανάλυση από το NMME (North American Multi-Model Ensemble) δείχνει τη μείωση της θερμοκρασίας του ωκεανού στην περιοχή ENSO, καθώς η θερμή φάση τερματίστηκε την άνοιξη. Αρνητικές ανωμαλίες και ψύξη προβλέπονται για το φθινόπωρο και το χειμώνα 2024/2025. Ο μέσος όρος της πρόγνωσης βρίσκεται εντός του ορίου της La Niña, αλλά δείχνει ένα γεγονός ήπιας έως μέτριας έντασης.

Η παραπάνω εικόνα δείχνει ότι ακόμη και στις αρχές της άνοιξης, η ανωμαλία της θερμοκρασίας του ωκεανού ήταν ακόμα πάνω από το φυσιολογικό, αλλά άρχισε να ψύχεται γρήγορα. Αυτές οι αλλαγές στους ωκεανούς είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τα πρότυπα καιρού του χειμώνα, καθώς και τις πιθανότητες χιονόπτωσης.


Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ευρώπη, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν είναι γνωστό αν έχει κάποια συγκεκριμένη ή άμεση επίδραση από το συγκεκριμένο φαινόμενο, καθώς βρίσκεται πολύ μακριά από την πηγή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται και καθόλου. Η La Niña επηρεάζει τον καιρό σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά εκτός από την άμεση επίδραση στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, η Ευρώπη επηρεάζεται από πολλούς άλλους παράγοντες, πριν εξαπλωθεί κάποια πιο άμεση επιρροή της La Niña σε αυτή την περιοχή.

Εκτίμηση προγνωστικού μοντέλου ECMWF για τις χιονοπτώσεις τον χειμώνα 2024/2025
Θα ξεκινήσουμε με το ECMWF, το οποίο είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο και υψηλής αξιοπιστίας σύστημα εποχιακής πρόγνωσης.

Αρχικά, ο εποχιακός μέσος όρος δείχνει χαμηλότερες από τις κανονικές χιονοπτώσεις για το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου. Ωστόσο, προβλέπεται αυξημένη χιονόπτωση στη Σκανδιναβία λόγω της επίδρασης ενός συστήματος χαμηλής πίεσης και του ρεύματος αεροχειμάρρου στη βόρεια Ευρώπη.
Ωστόσο, αν δούμε την αλλαγή στην εποχιακή πρόγνωση, η πιο πρόσφατη πρόβλεψη δείχνει περισσότερη χιονόπτωση από την προηγούμενη. Συγκριτικά με τα δεδομένα του Σεπτεμβρίου, τα δεδομένα του Οκτωβρίου δείχνουν πιο αυξημένες χιονοπτώσεις στην κεντρική και δυτική Ευρώπη. Αρκετά πιο βελτιωμένη παρουσιάζεται η πρόγνωση και για τη χώρα μας!
Βλέποντας τώρα πιο αναλυτικά τους χάρτες για κάθε ένα μήνα ξεχωριστά, η τελευταία πρόγνωση για τις χιονοπτώσεις τον Δεκέμβριο δείχνει λιγότερες χιονοπτώσεις από το κανονικό στις περισσότερες περιοχές της ηπείρου. Αναμένεται όμως περισσότερη χιονόπτωση στη βόρεια Σκανδιναβία. Κοιτώντας τη χώρα μας, οι αποκλίσεις είναι σαφώς αρνητικές, ωστόσο οι μεγαλύτερες αποκλίσεις εντοπίζονται στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά τμήματα.
Αντίστοιχα, η πρόγνωση για τον Ιανουάριο συνεχίζει να δείχνει μειωμένο δυναμικό χιονόπτωσης στις περισσότερες περιοχές της ηπείρου. Συνολικά, η πρόβλεψη είναι πολύ παρόμοια με αυτή του προηγούμενου μήνα, ή ίσως και με ακόμη λιγότερες χιονοπτώσεις στις κεντρικές και βορειοδυτικές περιοχές. Όσον αφορά όμως τη χώρα μας, τα πράγματα φαίνεται πως είναι αρκετά πιο βελτιωμένα από τη προηγούμενη πρόγνωση, με τις αποκλίσεις να παραμένουν αρνητικές κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και σχεδόν μηδενικές να παραμένουν στην υπόλοιπη χώρα. Παρακάτω θα δείτε την προηγούμενη και την νέα πρόγνωση αντίστοιχα για τον μήνα Ιανουάριο.

Ο Φεβρουάριος τώρα, δείχνει κάποια βελτίωση για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με τις αποκλίσεις ωστόσο να εξακολουθούν να θέλουν λιγότερες χιονοπτώσεις από το κανονικό. Ωστόσο, σε κάποιες κεντρικές περιοχές φαίνεται να αυξάνεται η χιονόπτωση, και το συνολικό έλλειμμα είναι μικρότερο από αυτό των προηγούμενων μηνών. Μέσα σε αυτές τις περιοχές βρίσκεται και η Ελλάδα. Παρακάτω θα δείτε την προηγούμενη και την νέα πρόγνωση αντίστοιχα για τον μήνα Φεβρουάριο.
Παρακάτω φαίνεται η πρόγνωση για τις χιονοπτώσεις του Μαρτίου, η οποία δείχνει μειωμένο δυναμικό χιονόπτωσης για το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου. Ορισμένες κεντρικές και νότιες περιοχές (εκτός από τα βόρεια) αναμένεται να δουν κάποιες χιονοπτώσεις στις αρχές της άνοιξης. Η μεγάλη έκπληξη εδώ δείχνει να είναι η χώρα μας στη συγκεκριμένη πρόγνωση, με τις αποκλίσεις για πρώτη φορά να μην είναι ούτε αρνητικές, ούτε μηδενικές, αλλά θετικές!

Εκτίμηση προγνωστικού μοντέλου UKMO για τις χιονοπτώσεις τον χειμώνα 2024/2025
Χρησιμοποιούμε το μακροπρόθεσμο σύστημα πρόγνωσης UKMO μαζί με το ECMWF για να εκτιμήσουμε πόσο «αξιόπιστη» είναι κάθε πρόγνωση. Όταν και οι δύο προγνώσεις δείχνουν μια παρόμοια εικόνα, αυτό αυξάνει την εμπιστοσύνη στην ακρίβεια της πρόβλεψης.

Ο εποχιακός μέσος όρος για την Ευρώπη από το UKMO δείχνει, όπως και το ECMWF, πολύ αδύναμη πρόγνωση χιονόπτωσης. Στην πλειονότητα της ηπείρου αναμένεται λιγότερη χιονόπτωση από το φυσιολογικό, εκτός από ορισμένα βόρεια τμήματα κάτω από το ρεύμα αεροχειμάρρου.
Ωστόσο, συγκριτικά με τα προηγούμενα δεδομένα πρόγνωσης, η τελευταία πρόβλεψη δείχνει πραγματικά πολύ περισσότερη χιονόπτωση σε μεγάλο μέρος της ενδοχώρας.
Η πρόγνωση για τις χιονοπτώσεις του Δεκεμβρίου δείχνει ένα σημαντικό έλλειμμα χιονόπτωσης σε ολόκληρη την ήπειρο, υποδεικνύοντας μια αργή έναρξη της σεζόν χιονόπτωσης 2024/2025.
Για τον Ιανουάριο, αν και δεν υπάρχει εμφανής αλλαγή, η πρόγνωση δείχνει μικρότερο έλλειμμα χιονόπτωσης σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Έτσι, ενώ τα κόκκινα χρώματα υποδεικνύουν λιγότερη χιονόπτωση από το κανονικό, η πρόβλεψη δείχνει ότι το έλλειμμα είναι μικρότερο, κάτι που σημαίνει λιγότερο χιόνι από το κανονικό, όχι όμως καθόλου χιόνι.
Ο Φεβρουάριος δείχνει κάποια βελτίωση, με ορισμένες περιοχές να έχουν σχεδόν φυσιολογική χιονόπτωση ή και περισσότερη από το κανονικό, όπως στις δυτικές Άλπεις. Αυτό δείχνει ότι, ενώ η σεζόν χιονοπτώσεων θα αρχίσει να επιβραδύνεται, προβλέπεται βελτίωση στο δεύτερο μισό του χειμώνα.
Η πρώτη πρόγνωση για τον Μάρτιο δείχνει μια ασθενή τάση χιονόπτωσης στις αρχές της άνοιξης, με εξαίρεση τα βόρεια τμήματα.

Συμπερασματικά, τόσο το ECMWF, όσο και το UKMO, δείχνουν να ακολουθούν μια σχετικά κοινή πορεία στη συγκεκριμένη πρόγνωση, με τα δύο μοντέλα να προβλέπουν συνολικά λιγότερες χιονοπτώσεις για ολόκληρη την Ευρώπη. Παρόλα αυτά, συγκρίνοντας τις δύο τελευταίες προγνώσεις μεταξύ τους, βλέπουμε πως και τα δύο παρουσιάζουν μια σημαντική βελτίωση στην απόκλιση των χιονοπτώσεων, κάτι που αφορά και τη δική μας χώρα.

Φυσικά τα παραπάνω δεν παύουν να αποτελούν απλές εκτιμήσεις, ενώ οι αλλαγές δεν είναι μόνο πιθανές αλλά σίγουρες. Το ερώτημα όμως είναι προς τα ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι αλλαγές αυτές. Εδώ θα είμαστε να τα αναλύσουμε όλα!

Πηγή πληροφοριών: Severe Weather Europe
 

Επιμέλεια άρθρου: 

Η ομάδα του weatherforattica.gr

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας