Breaking

Πως η χιονοκάλυψη της Σιβηρίας τον Οκτώβριο αποτελεί βασικό παράγοντα για έναν πιο ψυχρό χειμώνα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

 

Τα καιρικά μοτίβα κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο διαμορφώνονται από διάφορους παράγοντες. Νέα δεδομένα και μελέτες δείχνουν τον σημαντικό ρόλο της μεγαλύτερης κάλυψης χιονιού τον Οκτώβριο σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Αυτό έμμεσα επηρεάζει την Πολική Δίνη, προκαλώντας μακροπρόθεσμες επιδράσεις στον χειμερινό καιρό τόσο σε Αμερική όσο και στην Ευρώπη.

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία είναι πολύ ευαίσθητη και περίπλοκη, οπότε μεγάλες ανωμαλίες μπορούν να προκαλέσουν ισχυρή ανισορροπία στη ροή. Η μεγαλύτερη έκταση χιονιού το φθινόπωρο μπορεί να αποσταθεροποιήσει την Πολική Δίνη, βοηθώντας στη δημιουργία ενός πιο διαταραγμένου (ψυχρότερου) χειμερινού μοτίβου πίεσης.

Αρχικά, θα επανεξετάσουμε γρήγορα την Πολική Δίνη και πώς λειτουργεί. Στη συνέχεια, θα δούμε πώς η μεγαλύτερη κάλυψη χιονιού τον Οκτώβριο μπορεί να φέρει περισσότερο χιόνι και ψύχος στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη τον χειμώνα. Θα αναλύσουμε επίσης την τρέχουσα κατάσταση της έκτασης του χιονιού και πόσο μεγάλη θα γίνει για την ψυχρή περίοδο 2024/2025.


Η Πολική Κυκλοφορία

Καθώς προχωρούμε προς τα βάθη του  φθινοπώρου, οι πολικές περιοχές αρχίζουν να ψυχραίνουν, καθώς η ενέργεια του ήλιου που φτάνει στον Βόρειο Πόλο είναι λιγότερη. Όμως, ενώ οι πολικές θερμοκρασίες πέφτουν, καθώς λαμβάνει ακόμα φως και ενέργεια από τον ήλιο, η ατμόσφαιρα πιο νότια παραμένει θερμότερη.

Αυτό προκαλεί μια έντονη παγκόσμια διαφορά πίεσης μεταξύ των πολικών και υποτροπικών περιοχών, και μια μεγάλη κυκλωνική κυκλοφορία αρχίζει να αναπτύσσεται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Αυτή εκτείνεται από το επιφανειακό στρώμα μέχρι τη στρατόσφαιρα. Αυτό είναι γνωστό ως Πολική Δίνη.

Παρακάτω είναι μια τρισδιάστατη εικόνα της Πολικής Δίνης, η οποία εκτείνεται από τα χαμηλότερα επίπεδα μέχρι τη Στρατόσφαιρα. Ο κάθετος άξονας έχει ενισχυθεί σημαντικά για καλύτερη οπτική παρουσίαση. Μπορείτε να δείτε πώς φαίνεται η πραγματική χειμερινή δομή της Πολικής Δίνης.

Η ισχυρότερη Πολική Δίνη συνήθως σημαίνει ισχυρή πολική κυκλοφορία, κλειδώνοντας τον ψυχρό αέρα στις πολικές περιοχές και δημιουργώντας πιο ήπιες συνθήκες για τις περισσότερες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης. Αντίθετα, μια αδύναμη Πολική Δίνη μπορεί να επιτρέψει στον ψυχρό αέρα να διαφύγει προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και/ή την Ευρώπη.


Από το Οκτωβριανό Χιόνι στο Χειμερινό Ψύχος

Η Πολική Δίνη είναι πολύ σημαντική ακόμα και πριν μπούμε στον χειμώνα. Πολλοί παράγοντες μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση. Ένας σημαντικός παράγωντας που τα φθινοπωρινά καιρικά μοτίβα μπορούν να επηρεάσουν την Πολική Δίνη είναι η μεγάλη χιονοκάλυψη πάνω από τη Σιβηρία. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μεγάλη έκταση της χιονοκάλυψης τον Οκτώβριο πάνω από τη συγκεκριμένη περιοχή  εξασθενεί τη στρατοσφαιρική Πολική Δίνη σε μεταγενέστερη περίοδο.

Με άλλα λόγια, μεγαλύτερη χιονοκάλυψη τον Οκτώβριο μπορεί να σημαίνει έναν ψυχρότερο χειμώνα και περισσότερες χιονοπτώσεις στην Ευρώπη αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα απλό διάγραμμα ανά μήνα, το οποίο δείχνει το χρονοδιάγραμμα για το πώς η μεγάλη χιονοκάλυψη πάνω από τη Σιβηρία επηρεάζει τη στρατοσφαιρική Πολική Δίνη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.


Μεταβολή της Χειμερινής Πολικής Δίνης

Κοιτώντας τα χρόνια με υψηλή χιονοκάλυψη, παρατηρούμε τάση για αυξημένη πίεση στη στρατόσφαιρα. Αυτό σημαίνει μια πιο αδύναμη Πολική Δίνη και μια ασθενέστερη κυκλοφορία στα χαμηλότερα επίπεδα. Ένα τέτοιο μοτίβο βοηθά στην απελευθέρωση του ψυχρού αέρα από τις πολικές περιοχές προς την επιφάνεια.

Η επόμενη εικόνα δείχνει τις θερμοκρασίες στη στρατόσφαιρα για τα ίδια χρόνια. Μπορούμε να δούμε μια έντονη τάση θέρμανσης γύρω και πάνω από τις πολικές περιοχές, υποδεικνύοντας περαιτέρω την εξασθένιση της Πολικής Δίνης στη στρατόσφαιρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα μετά από υψηλή χιονοκάλυψη τον Οκτώβριο.


Ωστόσο, η ισχύς της παγκόσμιας κυκλοφορίας δεν μετριέται μόνο από την πίεση και τη θερμοκρασία, αλλά και από τους ανέμους. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, χρησιμοποιούμε τις ταχύτητες ανέμου για να παρακολουθήσουμε την κατάσταση της Πολικής Δίνης. Έτσι, θα συγκρίνουμε δύο εικόνες με κάθετες ανωμαλίες ανέμου και θερμοκρασίας για χρόνια με υψηλή χιονοκάλυψη.

Η εικόνα παρακάτω δείχνει τις ατμοσφαιρικές ανωμαλίες ανά μήνα μετά από υψηλή έκταση χιονοκάλυψης στην Ευρασία. Στο αριστερό τετράγωνο για κάθε μήνα είναι η ανωμαλία θερμοκρασίας και στο δεξί τετράγωνο η ανωμαλία ανέμου.

Αυτό μας δείχνει ότι, σε χρονιές με υψηλή έκταση χιονοκάλυψης στη Σιβηρία, η Πολική Δίνη είναι θερμότερη και ασθενέστερη. Αυτό επηρεάζει τη συνολική κυκλοφορία στο βόρειο ημισφαίριο και τα καιρικά μοτίβα.

Να θυμάστε ότι όσο πιο ασθενής είναι η Πολική Δίνη και η κυκλοφορία της, τόσο πιο διαταραγμένα μπορούν να γίνουν τα καιρικά μοτίβα. Αυτό διευκολύνει την έξοδο του ψυχρού αέρα από τον πολικό κύκλο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ευρώπη.

Τώρα που κατανοούμε τη διαφορά που μπορεί να κάνει η χιονοκάλυψη τον Οκτώβριο στην κυκλοφορία και τον καιρό, ποια είναι τα τρέχοντα δεδομένα; Και τι δείχνουν οι προβλέψεις χιονοπτώσεων για το υπόλοιπο του μήνα;

Χιονοκάλυψη στο Βόρειο Ημισφαίριο

Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ήδη περισσότερες χιονοπτώσεις από το συνηθισμένο στη Σιβηρία. Το γράφημα παρακάτω δείχνει ότι η έκταση χιονοκάλυψης στην Ευρασία είναι λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, πάνω από τον μέσο όρο για αυτή την περίοδο, και είναι η τρίτη υψηλότερη των τελευταίων 20 ετών.


Πρόβλεψη Χιονοπτώσεων

Απομένουν ακόμα δύο εβδομάδες για αυτόν τον μήνα, και η πρόβλεψη ανωμαλιών πίεσης 7-11 ημερών δείχνει ένα καλό μοτίβο για περαιτέρω χιονοκάλυψη στη Σιβηρία. Προβλέπεται μια ευρεία περιοχή χαμηλής πίεσης στην περιοχή, η οποία θα φέρει περισσότερες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις.

Κοιτάζοντας την πρόβλεψη μεταβολής του βάθους χιονιού για 16 ημέρες, βλέπουμε σημαντική αύξηση στο βάθος και την έκταση του χιονιού. Οι μπλε αποχρώσεις υποδεικνύουν αύξηση του βάθους χιονιού. Όλες οι περιοχές από τη Βόρεια Αμερική έως τη Σιβηρία θα επεκτείνουν την χιονοκάλυψη.

Ωστόσο, αυτό που δεν μπορούμε να δούμε από αυτή την πρόβλεψη είναι η απόκλιση από την κανονική έκταση για αυτή την εποχή. Θα μπορέσουμε να δούμε τις ανωμαλίες από την ανάλυση όταν αυτές θα είναι διαθέσιμες, δίνοντάς μας μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του πιθανού ρόλου/επίδρασης της χιονοκάλυψης του Οκτωβρίου φέτος.

Πηγή: Severe Weather Europe 


Επιμέλεια άρθρου: 

Γ. Ντόβας, Τελειόφοιτος τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας