Breaking

Εξαιρετικά ξηρός ο Οκτώβρης για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας - Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος της λειψυδρίας για την Αττική σύμφωνα με στοιχεία της ΕΥΔΑΠ (Έρευνα)

 

Με τα καμπανάκια για λειψυδρία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας να χτυπούν τον τελευταίο καιρό συνεχόμενα και τους ταμιευτήρες να αδειάζουν εκθετικά, τα τελευταία στοιχεία που έρχονται από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr), όπως άλλωστε και αναμενόταν, μας δείχνουν το μέγεθος της ξηρασίας που απασχολεί τη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τις βροχές στη χώρα να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση. Πιο συγκεκριμένα το Αστεροσκοπείο Αθηνών αναφέρει:

«Ακραία συμπεριφορά της ξηρασίας τον Οκτώβριο στη χώρα μας, σύμφωνα με τις καταγραφές 118 σταθμών του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια λειτουργίας. Ο χάρτης δείχνει την ποσοστιαία απόκλιση του ύψους βροχής τον φετινό Οκτώβριο από την μέση μηνιαία τιμή της τελευταίας 15ετίας. 

Ο φετινός Οκτώβριος ήταν εξαιρετικά ξηρός σχεδόν σε όλη τη χώρα:

• Σε 95 σταθμούς το ύψος βροχής ήταν μηδενικό ή ελάχιστο, παρουσιάζοντας μία απόκλιση από 80 έως 95 % σχετικά με τις κανονικές τιμές του Οκτωβρίου.
• Σε κανέναν σταθμό το μηνιαίο ύψος βροχής δεν ήταν υψηλότερο από την μέση τιμή των τελευταίων 15 ετών

Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με τις καταγραφές των σταθμών, ο φετινός Οκτώβριος ήταν πιο ξηρός τουλάχιστον των τελευταίων 15 ετών (με εξαίρεση περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας όπως η Κέρκυρα και τα Ιωάννινα) όπου ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο δεύτερος πιο ξηρός.»

Όλα τα παραπάνω μάλιστα συμβαίνουν την ώρα που μπροστά μας έχουμε έναν Νοέμβριο που μέχρι στιγμής δεν δείχνει καμιά τάση σημαντικής υετικής αλλαγής στο άμεσο μέλλον.
 

Πόσο αντέχει ακόμα η Αττική και ποια τα τελευταία στοιχεία από τα αποθέματα

Ο κίνδυνος λειψυδρίας είναι πλέον ιδιαίτερα ορατός και για την περιοχή της Αττικής, καθώς η στάθμη του νερού στη λίμνη του Μόρνου, η οποία αποτελεί βασική πηγή υδροδότησης για το λεκανοπέδιο, έχει υποχωρήσει σε τέτοιο σημείο που όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενη ενημέρωση  έχει αποκαλυφθεί ένα βυθισμένο χωριό, το Κάλλιο.

Η λίμνη Μόρνου έχει κατασκευαστεί ακριβώς για να τροφοδοτεί την Αθήνα και ευρύτερα το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Για την ιστορία στην αρχή της δεκαετίας του 1990 (1993) η χώρα αντιμετώπισε μια μεγάλη λειψυδρία. Το θετικό τότε, ήταν πως είχε προλάβει να ξεκινήσει το έργο με το οποίο η λίμνη του Εύηνου τροφοδοτεί τη λίμνη του Μόρνου, για να φτάσει στη συνέχεια το νερό στην Αθήνα.

Η μείωση της έκτασης αυτής της τεχνητής λίμνης είναι εμφανής τους τελευταίους μήνες λόγω της απουσίας αξιόλογων βροχοπτώσεων, των υψηλών θερμοκρασιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο, αλλά και ως αποτέλεσμα του πολύ ήπιου περσινού χειμώνα με τις περιορισμένες χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει να δούμε τον συγκριτικό πίνακα που βρίσκεται αναρτημένος στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΥΔΑΠ, που δείχνει την σημαντική μείωση της συνολικής ποσότητας νερού στους ταμιευτήρες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.


Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως από την αρχή του υδρολογικού έτους (01/10/2024) και συνεπώς τις τελευταίες 30 ημέρες έχουμε μια μείωση των αποθεμάτων κατά 42 εκ. κυβικά, ενώ κάνοντας μια σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, οι διαφορές είναι δραματικές, καθώς από το 2019 η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη, ξεπερνώντας  τα 562 εκ. κυβικά!
 

 

Όπως μπορούμε να δούμε, το 2024 συγκριτικά με το 2023 και το 2019 είναι στη τελευταία θέση, με τα αποθέματα νερού να μειώνονται συνεχώς ακόμα και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, χωρίς να φαίνεται μια τάση ισορροπίας όπως τα προηγούμενα χρόνια.
 
Αντίστοιχα, αν δούμε μια εικόνα για τα αποθέματα κάθε έτους από το 1985 έως και σήμερα, θα παρατηρήσουμε ότι έχουμε ξαναβρεθεί και παλαιότερα σε δύσκολες θέσεις, κάτι που τώρα όμως δείχνει να συμβαίνει με μεγαλύτερη ταχύτητα.
 
 
Είναι αυτονόητο δηλαδή, ότι αν δεν έχουμε περισσότερες βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα (που μέχρι στιγμής φαίνεται να μην υπάρχει κάτι το αξιόλογο για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου) και περισσότερες αξιόλογες χιονοπτώσεις στα ορεινά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τότε μέσα σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα δεν αποκλείεται να βρεθούμε ξανά στο χείλος του γκρεμού, όπως και το 1993.
 
Σε απόλυτα νούμερα, στις 30/10/2024 τα αποθέματα νερού ανέρχονταν στα 595.428.000, όταν την ίδια χρονική το 2023 ήταν 901.435.000 και το 2019, 1.158.214.000 κυβικά μέτρα!

Έτσι, εξαιτίας των παραπάνω, η ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, έχει ήδη ενεργοποιήσει συμπληρωματικές πηγές υδροδότησης, με την επαναλειτουργία 17 γεωτρήσεων, κατά κύριο λόγο στην περιοχή Μαυροσουβάλα και θα ενεργοποιήσει γεωτρήσεις και στο μέσο του του Βοιωτικού Κηφισού, ενώ αντλείται πλέον νερό και από την Υλίκη, που μέχρι τώρα ήταν εφεδρικός ταμιευτήρας. Αυτές οι ενέργειες θα συνεισφέρουν περίπου 75 εκατ. κυβικά μέτρα το έτος.
 
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα όσα αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο άρθρο, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η κατάσταση πλέον είναι σοβαρή και πως πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις. Και επειδή στην πρώτη γραμμή της χρήσης του νερού βρισκόμαστε και όλοι εμείς, καλό είναι να περιορίζουμε τη χρήση του νερού και να μην το σπαταλάμε χωρίς να υπάρχει λόγος.
 
Με πληροφορίες από meteo.gr και eydap.gr
 

Επιμέλεια άρθρου: 

Η ομάδα του weatherforattica.gr

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας