Breaking

Εκκενώνουν την Φλόριντα εκκατομύρια πολίτες ενόψει του τυφώνα Milton - Τρομάζουν οι προβλέψεις με πλημμύρες έως και 5 μέτρα και ανέμους 280 χλμ/ ώρα (Live η πορεία)

 

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι κάτοικοι της Φλόριντα την πορεία του τυφώνα Μίλτον, ο οποίος παραμένει ακόμα κατηγορίας 5, καθώς αναμένεται να φτάσει στις ακτές της πολιτείας σήμερα το βράδυ (τοπική ώρα) με το κέντρο τυφώνων των ΗΠΑ να προειδοποιεί ότι η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει νωρίτερα.
 
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία υπό την απειλή τυφώνα βρίσκονται 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι, με τροπική καταιγίδα απειλούνται 8,7 εκατομμύρια και 5,5 εκατομμύρια εκτιμάται ότι κινδυνεύουν από τις πλημμύρες.
 
Ζωντανή εικόνα από την πορεία του τυφώνα

 

Ο τυφώνας Milton έχει ένα από τα πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά, καθώς θα πλημμυρίσει γρήγορα τις παράκτιες περιοχές στην Φλόριντα και θα εισχωρήσει στο εσωτερικό της χώρας.

Όταν ο τυφώνας Milton φτάσει στην ακτή του Κόλπου της Φλόριντα αργά την Τετάρτη ή νωρίς την Πέμπτη οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι μπορεί να ανεβάσει την στάθμη του νερού σε ύψος 5 έως 6 μέτρων σε μία περιοχή που είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε πλημμύρες. «Η δυτική ακτή της Φλόριντα είναι πολύ ευαίσθητη στο κύμα καταιγίδας. Δεν χρειάζεται πολύ για να σπρώξει το νερό πάνω από γη που θα ήταν στεγνή. Είναι εξαιρετικά ευάλωτη», δήλωσε ο Cody Fritz, επικεφαλής της ομάδας Storm Surge Unit στο Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.
 
Το κύμα καταιγίδας είναι η ανώμαλη άνοδος της στάθμης των υδάτων κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, καθώς οι ισχυροί άνεμοι του τυφώνα ωθούν έναν μεγάλο όγκο νερού στο παραλιακό μέτωπο και τα βάθη της θάλασσας γίνονται πιο ρηχά.

Η μετεωρολόγος, Στέφανι Μίλτον δείχνει πώς μπορεί να είναι στην πράξη αυτό το κύμα καταιγίδας. Όταν το νερό είναι στο ένα μέτρο πάνω από το έδαφος τότε πλέον οι κάτοικοι είναι επικίνδυνο να εκκενώσουν την περιοχή, η ζωή τους απειλείται και τα αυτοκίνητα επιπλέουν στο νερό.

Όταν το νερό βρεθεί στα δύο μέτρα ύψος τότε οι καταστροφές είναι τρομακτικές. Στην Τάμπα το χειρότερο σενάριο προβλέπει το νερό να φτάσει από 3 έως 5 μέτρα ύψος.

Η μετεωρολόγος δείχνει τι συμβαίνει όταν το νερό βρεθεί στα 3 μέτρα όπου πλέον έχουν πλημμυρίσει τα πάντα, ακόμη και τα σπίτια. «Σε αυτό το επίπεδο οι πρώτοι όροφοι των κατασκευών πλημμυρίζουν εντελώς και υπάρχουν λίγα μέρη που είναι ασφαλή όταν το νερό ανεβαίνει τόσο ψηλά», αναφέρει η Στέφανι Μίλτον.
 
 

 

Επιμέλεια άρθρου: 

Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας