Breaking

Τοπικές βροχές και καταιγίδες περιμένουμε να απασχολήσουν τη χώρα μας από τις επόμενες ώρες μέχρι και τη Κυριακή - Που θα εντοπίζονται τα πιο έντονα φαινόμενα

 

Με την κακοκαιρία Cassandra να εκδηλώνεται στις Βαλκανικές χώρες και την Ιταλία, φαίνεται πως θα μας επηρεάσει σε όχι τόσο σημαντικό βαθμό, αφού, με την κίνησή της Βορειότερα, από σήμερα το μεσημέρι μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, τα έντονα φαινόμενα που θα μας απασχολήσουν θα είναι αρχικά στα Δυτικά και ύστερα αύριο στα Βορειοανατολικά τμήματα της χώρας μας. Επίσης σημαντικό χαρακτηριστικό θα είναι οι ισχυροί νοτιάδες που θα πνέουν στα πελάγη μας εντάσεως 6 με 7 και τοπικά 8 Μποφόρ φέρνοντας ακόμη σκόνη και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.
 
Πιο αναλυτικά,

Για σήμερα Παρασκευή, 04/10/2024:  
Από σήμερα το μεσημέρι ψυχρό μέτωπο θα επηρεάσει τη χώρα μας από τα Δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Κεντρικό και Βόρειο Ιόνιο και βαθμιαία από το απόγευμα στην Ήπειρο, ενώ από το βράδυ προς τα ξημερώματα Σαββάτου θα επηρεαστούν και τα υπόλοιπα Δυτικά όπως η Δυτική Στερεά και η Δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα θα είναι ραγδαία αφού αναμένεται να πέσει αρκετός όγκος νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς θα συνοδεύονται από αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα αλλά ίσως και χαλαζοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχει γενικά αίθριος ουρανός με λίγες αραιές νεφώσεις που θα αρχίσουν να πυκνώνουν σταδιακά στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά από το μεσημέρι.
Οι άνεμοι, ενισχυμένοι, θα πνέουν στο Αιγαίο Νότιοι 4-5 και τοπικά 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο επίσης Νότιοι θα πνέουν 6-7 και τοπικά στο Βόρειο πέλαγος έως και 8 Μποφόρ ευνοώντας τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης στα Δυτικά.
Η θερμοκρασία, θα ανέβει και θα φτάσει σήμερα στα Βόρεια ηπειρωτικά έως 25 με 27°C, στα Κεντρικά έως 29 με 31, και στα Νότια έως τους 32 και τοπικά 34 βαθμούς στα Ανατολικά. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα φτάσει τους 23 με 25, ενώ στου Αιγαίου τους 25 με 26 και τοπικά ακόμη και τους 27°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Σήμερα Παρασκευή, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά βελτιωμένος, με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες αραιές νεφώσεις, πυκνότερες από αργά το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν  από νότιες διευθύνσεις έως και 4 με 5 Μποφόρ.
 
> Για τη περιοχή της Θεσσαλονίκης:
Νεφελώδης προβλέπεται ο καιρός για τη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή καθώς η υγρασία έχει ήδη αυξηθεί, ωστόσο δεν θα λείψουν και τα διαστήματα ηλιοφάνειας μέσα στην ημέρα και κυρίως το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί, μεταβλητών διευθύνσεων κατά τις πρωινές ώρες και έπειτα από το μεσημέρι και μετά θα στραφούν σε νότιοι, μεταβλητών διευθύνσεων. Η ένταση τους δεν θα ξεπεράσει τα 3 Μποφόρ.


Για αύριο Σάββατο, 05/10/2024:
Από τα ξημερώματα και το πρωί θα σημειώνονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, ενώ προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περάσουν Ανατολικότερα και θα εκδηλωθούν με πιο ήπια ένταση στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, την Κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία με πρόσκαιρη εξασθένηση στα Δυτικά. Βροχές και έντονες καταιγίδες θα σημειωθούν και στα ΒΑ τμήματα της χώρας μας όπως στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ από το απόγευμα τα φαινόμενα δεν αποκλείεται να ενταθούν πάλι στο Κεντρικό Ιόνιο, την Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο με γενική εξασθένηση από το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές και μάλιστα στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου θα επικρατεί αρχικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις που σταδιακά από το μεσημέρι θα πυκνώνουν προς τα Ανατολικά και δεν αποκλείεται να σημειωθούν προς το βράδυ κάποιες τοπικές βροχές στο Βόρειο πέλαγος.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν ασθενή έως μέτρια μεταφορά αφρικανικής σκόνης το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο Νότιοι 4-5 και τοπικά 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα εξασθενήσουν και θα πνέουν αρχικά Νότιοι 3-4 Μποφόρ όπου αργότερα θα στραφούν σε Δυτικούς με την ίδια ένταση ευνοώντας πάλι τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.
Η θερμοκρασία, χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 11 έως 24 με 26, στα Κεντρικά από 13 έως 25 και τοπικά 27(στον Θεσσαλικό κάμπο), ενώ στα Νότια από 15 έως 29 με 31 και τοπικά 32°C(στα Ανατολικά). Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα φτάσει τους 22 με 24 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου τους 25 με 27°C.
 
> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Σάββατο, στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις, πρόσκαιρα πυκνότερες, με πιθανότητα για τοπικές βροχές κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί έως και 4 Μποφόρ.
 
> Για τη περιοχή της Θεσσαλονίκης:
Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται να εκδηλωθούν ασθενείς βροχές τα ξημερώματα και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο ίδιο μοτίβο με την Παρασκευή, δηλαδή ανατολικοί μεταβλητών διευθύνσεων τις πρωινές ώρες και από το μεσημέρι και έπειτα θα στραφούν νότιοι, μεταβλητών διευθύνσεων. Η ένταση τους δεν θα ξεπεράσει τα 3 Μποφόρ.


Για τη Κυριακή, 06/10/2024:
Από νωρίς το πρωί θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες στη Θράκη και το ΒΑ Αιγαίο με γρήγορη όμως βελτίωση. Στα Δυτικά και Βόρεια ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις όπου θα σημειώνονται διάσπαρτες ασθενείς βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες σύντομου χαρακτήρα, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα θα επικρατεί γενικά αίθριος ουρανός.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Δ-ΝΔ 3-4 και στα Νότια έως 5 με 6 Μποφόρ ευνοώντας τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης στα Ανατολικά, ενώ στο Ιόνιο θα στραφούν σταδιακά σε ΒΔ και θα πνέουν 3-4 και αργότερα από το μεσημέρι έως 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε μικρή πτώση, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 09 έως 22 με 24, στα Κεντρικά από 11 έως 25 και τοπικά 27(στον Θεσσαλικό κάμπο), ενώ στα Νότια από 13 έως 27 με 29 και τοπικά 30°C(στα Ανατολικά). Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα φτάσει τους 21 με 23 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου τους 24 με 26 και τοπικά στα Νότια τους 27°C.
 
> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Κυριακή, ο καιρός στην Αττική, περιμένουμε να παρουσιάσει βελτίωση, με αρκετή ηλιοφάνεια αλλά και τοπικές νεφώσεις, πρόσκαιρα πυκνότερες το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν κατά κύριο λόγο από δυτικές - βορειοδυτικές διευθύνσεις έως και 5 Μποφόρ.
 
> Για τη περιοχή της Θεσσαλονίκης:
Αραιές νεφώσεις προβλέπονται τα ξημερώματα της Κυριακής για τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες θα υποχωρήσουν το πρωί και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, μεταβλητών διευθύνσεων και η ένταση τους δεν θα ξεπεράσει τα 3 Μποφόρ. 
 
Τέλος, από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, περιμένουμε γενικότερη βελτίωση του καιρού, αφού θα κυριαρχεί ηλιοφάνεια, στροφή των ανέμων σε βοριάδες στο Αιγαίο και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.
 
Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.


Επιμέλεια άρθρου: 

Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
 
Χ. Γκουλέκας, Μαθηματικός - Μετεωρολόγος από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας