Breaking

Μεσοπρόθεσμη πρόγνωση: Με αρκετές εκπλήξεις έρχεται ο Οκτώβριος για τη χώρα μας - Τι περιμένουμε μέχρι και τα μέσα του μήνα

 


Μετά από ένα εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, το αρνητικό σερί υψηλών θερμοκρασιών αλλά και το μεγάλο διάστημα ξηρασίας κατάφερε επιτέλους να σπάσει κατά τον Σεπτέμβρη, με τα στοιχεία να έχουν δείξει πολύ μικρές θετικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις στο σύνολο της χώρας, και αρκετοί μετεωρολογικοί σταθμοί να έχουν καταγράψει αρκετά mm υετού.

Παρακάτω θα δούμε μια αναλυτική εκτίμηση για το σκηνικό του καιρού του μέχρι και τα μέσα του Οκτωβρίου.

Για να προχωρήσουμε σε αυτή την εκτίμηση, χωρίσαμε το πρώτο μισό του μήνα σε τρία διαστήματα των 5 ημερών.

04 - 08 Οκτωβρίου 2024
Κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του πενθήμερου 4-8 Οκτωβρίου, προβλέπεται αρχικά άστατος καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στο Δυτικό και Βόρειο τμήμα της χώρας μας. Κατά τα τέλη του πενθημέρου αυτού, ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση.
Θερμοκρασιακά η χώρα θα είναι χωρισμένη στα 2 με τη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα να μη ξεπερνούν τους 25 βαθμούς Κελσίου για το μεγαλύτερο διάστημα του 5ήμερου, ενώ η Νότια και η Ανατολική Ελλάδα θα φτάσουν έως και 31 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ισχυροί Νότιοι σε Ιόνιο και Αιγαίο πέλαγος και ασθενείς στα ηπειρωτικά ενώ στο δεύτερο μισό θα στραφούν σε ισχυροί Βόρειοι στα πελάγη και ασθενείς στα ηπειρωτικά.

 

09 - 13 Οκτωβρίου 2024
Το πενθήμερο 9 με 14 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει με τοπικές βροχές στη Δυτική Ελλάδα (09-10/10), ωστόσο έπειτα θα κυλήσει με αίθριο καιρό για ολόκληρη τη χώρα. 
Οι θερμοκρασίες προβλέπονται υψηλές για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, όπου αναμένονται μέγιστες θερμοκρασίες έως και 29 με 31 βαθμούς Κελσίου, εξαιρουμένης της Βορειοδυτικής Ελλάδας όπου οι μέγιστες δεν φαίνεται να ξεπερνούν τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι, στο διάστημα αυτό, θα πνέουν κατά κύριο λόγο νότιοι, μέτριας έντασης στο Ιόνιο πέλαγος και βόρειοι, μέτριας έντασης στο Αιγαίο πέλαγος.



14 - 18 Οκτωβρίου 2024*
Κατά το τελευταίο πενθήμερο του πρώτου μισού του Οκτωβρίου ο καιρός φαίνεται να είναι γενικά αίθριος στα ηπειρωτικά της χώρας μας, με πιθανότητες για βροχές και καταιγίδες κατά τις πρώτες ημέρες του διαστήματος.
Όσο αναφορά τη θερμοκρασία, φαίνεται να υπάρχει μια ελάττωση των μέγιστων τιμών της, με τις μικρότερες μέγιστες να εμφανίζονται στα βόρεια όπου δεν θα ξεπεράσουν τους 20 βαθμούς Κελσίου και τις μεγαλύτερες μέγιστες να εμφανίζονται στα νότια, όπου φαίνεται να φτάνουν και τους 25 βαθμούς Κελσίου. 
Τέλος, φαίνεται πως θα υπάρχει μια ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο, όπου θα πνέουν ισχυροί βοριάδες, ενώ στο Ιόνιο θα είναι πιο αποδυναμωμένοι. 

*Οτιδήποτε αναγράφεται εδώ αποτελεί μια απλή εκτίμηση και η αβεβαιότητα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.


Επιμέλεια άρθρου: 
 
Χ. Γκουλέκας, Μαθηματικός - Μετεωρολόγος από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 

Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

1 Σχόλια

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας