Breaking

Η επίμονη ανομβρία στην Ελλάδα και το μπλόκο συστημάτων στην δυτική Ευρώπη - Συνεχόμενα κύματα κακοκαιρίας στην περιοχή της Ιταλίας

 

Με τον Οκτώβρη, τον πρώτο ολόκληρο μήνα του φθινοπώρου, να έχει φτάσει σχεδόν στα μέσα του τρίτου δεκαημέρου του, το ενδιαφέρον όλων μας στρέφεται σταδιακά προς τον καιρό του φετινού χειμώνα, καθώς οι αναμνήσεις από τον περσινό καιρό μένουν ακόμα ζωντανές στο μυαλό μας, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη λειψυδρία αλλά και την συνεχή άνοδο της μέσης θερμοκρασίας.
 
Είναι πλέον γεγονός, πως ο καιρός το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας έχει παρουσιάσει μια παράξενη μεταβολή που δεν μπορούμε να πούμε ούτε ότι είναι κακή ούτε όμως και καλή.
 
Μπορεί από τη μία πλευρά να έχουμε πλέον θερμοκρασίες κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα, κάτι που μας είχε λείψει διανύοντας το πιο θερμό συνολικά καλοκαίρι που έχει βιώσει ποτέ η χώρα τα τελευταία 45 χρόνια, ωστόσο, η παρατεταμένη ανομβρία για το σύνολο της χώρας προκαλεί ανησυχία και θλίψη, με τις καλλιέργειες και την βλάστηση γενικότερα να οδηγούνται προς την καταστροφή και με τις λίμνες και τα ποτάμια να στερεύουν από νερό, εντείνοντας τον φόβο για μια ενδεχόμενη λειψυδρία.

Από την άλλη μεριά το φθινόπωρο συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του -και μάλιστα με το παραπάνω- σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, με την περιοχή της Ιταλίας να βρίσκεται στο επίκεντρο εδώ και αρκετές ημέρες. 
 
Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται η συνολική συσσώρευση βροχής από το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο (ECMWF)  για τις επόμενες ημέρες.
 

Σύμφωνα με το ilmeteo.it, όλες οι δυτικές περιοχές της Ιταλίας αναμένεται να δεχτούν, σημαντικές βροχοπτώσεις σε μια ευρεία περιοχή από τα βορειοδυτικά μέχρι το κεντρικό και βόρειο Τυρρηνικό, ενώ αρκετές βροχές θα απασχολούν επίσης τη Γαλλία και την Ισπανία. Βροχοπτώσεις θα σημειωθούν και αλλού, αλλά είναι σαφές πως η βαρομετρική διαμόρφωση στη Μεσόγειο παραμένει μπλοκαρισμένη λόγω της σταθερής παρουσίας ενός αντικυκλώνα στα ανατολικά και βορειοανατολικά τμήματα της Μεσογείου.

Αυτό δημιουργεί ένα «βαρομετρικό κενό», το οποίο προκαλεί την παραμονή και σταθερότητα των χαμηλών βαρομετρικών συστημάτων, που συχνά γεμίζουν το κενό αυτό με βόρειες διαταραχές, οι οποίες σταματούν στη συνέχεια σε ψυχρές αέριες μάζες.

Για τις πιο δυτικές περιοχές της Ιταλίας δεν θα υπάρξει ουσιαστικά καμία διακοπή στην αστάθεια που ήδη τις επηρεάζει, και το Σαββατοκύριακο, μια νέα διαταραχή από τη Γαλλία θα μπορούσε να έχει την ίδια δυναμική με τις προηγούμενες, με απομόνωση μιας νέας ψυχρής αέριας μάζας δυτικά της Ιταλίας.

Συνοψίζοντας λοιπόν, αυτό που μπορούμε να βγάλουμε ως συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω, είναι πως η χώρα μας θα παραμείνει για ακόμα μια εβδομάδα «φτωχή» από υετό, με τον υδράργυρο να παρουσιάζει σταδιακή αλλά μικρή άνοδο, παραμένοντας κοντά στα κανονικά επίπεδα.

Αντιθέτως, περιοχές της δυτικής Ευρώπης φαίνεται να περιμένουν ακόμα αρκετό νερό, το οποίο θα προστεθεί στο ήδη αρκετό νερό που έχει πέσει από τις αρχές του μήνα.
 
Με πληροφορίες από: ilmeteo.it 
 
 
Επιμέλεια άρθρου: 

Γ. Ντόβας, Τελειόφοιτος τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας