Breaking

Με βελτιωμένο καιρό η Τετάρτη για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας - Νέα επιδείνωση του καιρού τη Πέμπτη με βροχές και καταιγίδες

 


Μετά την τελευταία κακοκαιρία που χτύπησε τη χώρα μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα Βόρεια,  θυελλώδεις ΒΔ ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας, ήδη από σήμερα παρατηρήσαμε  σταδιακή εξασθένηση των ανέμων, νέα άνοδο του υδραργύρου και ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα, ενώ την Πέμπτη θα μας απασχολήσουν και πάλι μόνο κάποιες τοπικές βροχές και καταιγίδες στα Δυτικά. 

Πιο αναλυτικά,

Για αύριο Τετάρτη, 02/10/2024:  
Ηλιοφάνεια θα επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ λίγες νεφώσεις θα υπάρχουν στα Νότια και την Κρήτη.
Οι άνεμοι, σε περαιτέρω εξασθένηση, στο Αιγαίο θα πνέουν Βόρειοι 3-4 και στα Νοτιοανατολικά ΒΔ έως 5 με 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι αρχικά ΒΔ 3-4 και στο Νότιο πέλαγος έως 5 Μποφόρ όπου αργότερα θα στραφούν σε Δ-ΝΔ με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, στα Βόρεια θα κυμανθεί περίπου από 07 έως 23 με 25°C, στα Κεντρικά από 09 έως 24 με 26, και στα Νότια από 11 έως 25 και τοπικά 27 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα φτάσει τους 23 με 25 και τοπικά στη Ρόδο ακόμη και τους 27°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Τετάρτη, περιμένουμε ηλιοφάνεια σε όλο το νομό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία σε κανονικά επίπεδα, θα φτάσει στις γύρω παραθαλάσσιες περιοχές τους 24 με 25°C και τοπικά εντός του λεκανοπεδίου ακόμη και τους 26 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι θα είναι αρχικά ασθενείς μεταβλητοί, καθώς από το απόγευμα θα στραφούν σε Νότιους 2 με 3 και στο Σαρωνικό έως 4 Μποφόρ.
 
> Για τη περιοχή της Θεσσαλονίκης:
Άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται  την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο καιρός αναμένεται να είναι αίθριος, με ηλιοφάνεια και με λίγες αραιές τοπικές νεφώσεις τα ξημερώματα και τις πρώτες πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί κατά τις πρώτες ώρες της ημέρας και από το μεσημέρι και έπειτα θα στραφούν νότιοι, μεταβλητών διευθύνσεων και η ένταση τους δεν θα ξεπεράσει τα 3 Μποφόρ.


Για τη Πέμπτη, 03/10/2024:
Στα Δυτικά από νωρίς το πρωί θα υπάρξουν νεφώσεις παροδικά αυξημένες, οι οποίες λίγο αργότερα θα δώσουν τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου(λίγο πιο έντονες στο Βόρειο Ιόνιο) και την Ήπειρο, ενώ πιο ήπια και συντομότερα θα είναι τα φαινόμενα σε Δυτική Στερεά και στα ορεινά της Πελοποννήσου. Στα υπόλοιπα τμήματα θα επικρατεί αίθριος ουρανός με λίγες νεφώσεις στο Νότιο Ιόνιο.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά Νότιοι 2-3 Μποφόρ όπου αργότερα θα ενισχυθούν στα 3-4 και τοπικά 5, ενώ στο Ιόνιο επίσης Νότιοι θα ενισχυθούν και θα φτάνουν τα 5-6 και τοπικά τα 7 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε μικρή άνοδο, θα κυμανθεί στα Βόρεια περίπου από 09 έως 24 με 26, στα Κεντρικά από 10 έως 25 και τοπικά 27(στον Θεσσαλικό κάμπο), ενώ στα Νότια από 11 έως 27 με 29 και τοπικά 31°C(στα Ανατολικά). Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα φτάσει τους 24 με 26 βαθμούς.
 
> Για τη περιοχή της Αττικής:
Την Πέμπτη, ο καιρός στον νομό θα είναι γενικά αίθριος με μόνο λίγες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Ο υδράργυρος θα ανέβει και θα αγγίξει τους 26 με 27 και στα Βόρεια του νομού ακόμη και τους 28°C, ενώ οι άνεμοι ασθενείς έως μέτριοι θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις 2-3 και στα Ανατολικά έως 4 Μποφόρ.
 
> Για τη περιοχή της Θεσσαλονίκης:
Αίθριος με αραιές νεφώσεις αναμένεται ο καιρός την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
Αύξηση της υγρασίας προβλέπεται καθώς οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί έως και τις πρώτες μεσημεριανές ώρες και μετά θα στραφούν νότιοι, μεταβλητών διευθύνσεων. Η ένταση τους δεν θα ξεπεράσει τα 3 Μποφόρ.

Από την Παρασκευή μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, περιμένουμε ένα νέο πιο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα Δυτικά και ύστερα μέσα στο Σαββατοκύριακο και στα υπόλοιπα τμήματα. Τα φαινόμενα ίσως προκαλέσουν προβλήματα λόγω των τοπικών ισχυρών ριπών ανέμων και των πλημμυρών, αφού θα είναι κατά τόπους έντονα κυρίως στα Δυτικά και μέσα στο Αιγαίο λόγω της τροφοδοσίας τους με υγρασία. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα Δυτικά, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 5 με 7 Μποφόρ. 
 
Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.


Επιμέλεια άρθρου: 

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
 
Χ. Γκουλέκας, Μαθηματικός - Μετεωρολόγος από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

1 Σχόλια

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας