Breaking

Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση: Πως θα κυλήσει το υπόλοιπο μισό του Οκτωβρίου - Σε καλά επίπεδα η θερμορκασία και υποψίες για τοπικά ισχυρά φαινόμενα

 

Μετά από έναν Σεπτέμβριο που σε γενικές γραμμές δεν μας απογοήτευσε θερμοκρασιακά αλλά και υετικά σε αρκετές περιοχές της χώρας, το πρώτο μισό του Οκτώβρη κατάφερε να μας θυμίσει πως το καλοκαιρινό σκηνικό του καιρού μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και μέσα στη καρδιά του φθινοπώρου, με τον ήλιο να λάμπει και τον υδράργυρο να ξεπερνάει τοπικά ακόμα και τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός πως η θερμοκρασία από τα μέσα του πρώτου δεκαημέρου του μήνα κατάφερε να διατηρήσει μέγιστες τιμές μεγαλύτερες των 30 βαθμών Κελσίου, συνδυάζοντάς τες μάλιστα με υψηλή υγρασία αλλά και με μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.

Παρόλα αυτά, τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν πως το υπόλοιπο μισό του Οκτωβρίου θα κυλήσει σε πιο δροσερά και ψυχρά μονοπάτια, χωρίς να λείπουν παράλληλα και τα τοπικά έντονα φαινόμενα.

Για να προχωρήσουμε σε αυτή την εκτίμηση, χωρίσαμε το 15ήμερο αυτό σε τρία διαστήματα.

15 - 19 Οκτωβρίου 2024
Κατά τη διάρκεια του πρώτου μας διαστήματος, ο καιρός προβλέπεται αρχικά να είναι γενικά βελτιωμένος από πλευράς φαινομένων στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ στις 17 και 18 του μήνα, αυξημένες είναι οι πιθανότητες για τοπικές βροχές κυρίως στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και στη περιοχή της Θεσσαλίας χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάτι το αξιόλογο.

Η θερμοκρασία θα βρεθεί σε πτώση σε σχέση με τα επίπεδα που βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες, επιστρέφοντας στις φυσιολογικές τιμές για την εποχή και ίσως ακόμα και σε λίγο χαμηλότερες. Αρχικά φαίνεται πως δεν θα ξεπερνάει πουθενά στη χώρα τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου, ενώ σταδιακά η πτώση φαίνεται να είναι όλο και μεγαλύτερη από βορρά προς νότο, με τιμές που δεν θα ξεπερνούν τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και τα νότια της χώρας, με τις μέγιστες τιμές στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας να βρίσκεται  2 με 4 βαθμούς χαμηλότερα.

Οι άνεμοι στα πελάγη μας θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί, στρεφόμενοι σε νοτιάδες στο Ιόνιο από τα μέσα του διαστήματος. Ισχυροί θα πνέουν οι βοριάδες στο Αιγαίο καθ' όλο το διάστημα, φτάνοντας σε ένταση ακόμα και τα 7 με 8 Μποφόρ.
 
20 - 24 Οκτωβρίου 2024
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου διαστήματος, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για άστατο καιρό ειδικά κατά το πρώτες ημέρες του διαστήματος αυτού και ειδικά στα δυτικά και κεντρικά ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του Ιονίου. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα και θα χρειαστεί να παρακολουθήσουμε τα στοιχεία των επομένων ημερών.
 
Θερμοκρασιακά, ο υδράργυρος  περιμένουμε να παρουσιάσει μικρή άνοδο κυρίως στα νότια και νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα, παραμένοντας όμως σε τιμές κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, με μικρές αποκλίσεις.
 
Ισχυροί θα εξακολουθήσουν να πνέουν οι άνεμοι στα πελάγη μας, βόρειας - βορειοανατολικής διεύθυνσης, με ένταση που δεν αποκλείεται τοπικά να αγγίζει τα 7 με 8 Μποφόρ.
 
25 - 29 Οκτωβρίου 2024*
Τέλος, κατά τη διάρκεια του τρίτου διαστήματος, η αβεβαιότητα γίνεται ιδιαίτερα μεγάλη, οπότε θα δούμε μια πιο γενική εικόνα για τον καιρό στη χώρα μας με τη βοήθεια του EFFIS System, που βασίζεται σε στοιχεία από το Ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο ECMWF.

Όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω χάρτη θερμοκρασιακής απόκλισης, οι αποκλίσεις δείχνουν να είναι αρνητικές για το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, κάτι που σημαίνει πιο χαμηλές θερμοκρασίες από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή. Στα νησιωτικά τμήματα και στη νοτιοανατολική ηπειρωτική χώρα οι αποκλίσεις από τον μέσο όρο είναι από μηδενικές έως και ελάχιστα θετικές.


Σε ότι αφορά τις υετικές αποκλίσεις, παρουσιάζεται ο παρακάτω χάρτης, όπου η αισιοδοξία της παραπάνω εικόνας παραμένει, καθώς οι αποκλίσεις προβλέπονται θετικές κατά 5 με 10 mm στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

 
Τέλος, εξασθένηση δείχνουν να παρουσιάζουν οι άνεμοι στα πελάγη μας.

*Οτιδήποτε αναγράφεται εδώ αποτελεί μια απλή εκτίμηση και η αβεβαιότητα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.


Επιμέλεια άρθρου:
 
Η ομάδα του weatherforattica.gr

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας