Breaking

Τεράστιες καταστροφές στη Φλόριντα από τον τυφώνα Helene - Τουλάχιστον 47 οι νεκροί μέχρι το πρωί του Σαββάτου και εκατομμύρια κάτοικοι δίχως ρεύμα

 

Οι αρχές σε μεγάλο μέρος των νοτιοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών, αντιμετωπίζουν το δύσκολο έργο τους σήμερα Σάββατο μετά τον κυκλώνα Helene, έναν από τους ισχυρότερους που έπληξαν τη χώρα, καθώς ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται. 

Τουλάχιστον 47 θάνατοι είχαν αναφερθεί μέχρι σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), και οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα βρεθούν ακόμα περισσότερα πτώματα σε διάφορες πολιτείες.

Αφού υποβαθμίστηκε αργά την Παρασκευή σε κυκλώνα κατηγορίας 2, τα κατάλοιπά του συνεχίζουν να προκαλούν έντονες βροχοπτώσεις σε αρκετές πολιτείες, προκαλώντας πλημμύρες που απειλούν να φέρουν καταρρεύσεις φραγμάτων και να κατακλύσουν ολόκληρες πόλεις.
 

«Η καταστροφή που παρακολουθούμε μετά τον τυφώνα Ελένη είναι συντριπτική», δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το Σάββατο. «Η Τζιλ και εγώ συνεχίζουμε να προσευχόμαστε για όλους όσους έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα και για όλους όσοι έχουν πληγεί από αυτή την καταιγίδα».
«Η προτεραιότητά μας είναι οι προσπάθειες διάσωσης και στήριξης ζωών στις νοτιοανατολικές πολιτείες», πρόσθεσε. «Συνεχίζω να ενημερώνομαι από την ομάδα μου, η οποία συντονίζει τις προσπάθειες ανάκαμψης με τους τοπικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους».

Στην κομητεία Πινέλας της Φλόριντα, κοντά στην Τάμπα, ο σερίφης Μπομπ Γκουαλτιέρι δήλωσε ότι δεν είχε δει ποτέ τέτοια καταστροφή όπως αυτή που προκάλεσε ο συγκεκριμένος τυφώνας. «Θα τον περιέγραφα, έχοντας περάσει τις τελευταίες ώρες εκεί έξω, ως ζώνη πολέμου», είπε ο Γκουαλτιέρι σε συνέντευξη τύπου.
 
 
Τουλάχιστον 3,25 εκατομμύρια πολίτες ξύπνησαν το πρωί του Σαββάτου χωρίς ρεύμα σε πέντε πολιτείες, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι μπορεί να περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να αποκατασταθούν πλήρως οι βλάβες. Οι μεγαλύτερες διακοπές σημειώθηκαν στη Νότια Καρολίνα, όπου πάνω από 1 εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ στη Τζόρτζια 777.000 καταναλωτές έμειναν επίσης χωρίς ρεύμα.

Μέχρι τις 11 το πρωί (τοπική ώρα), τα κατάλοιπα της καταιγίδας βρίσκονταν περίπου 145 μίλια (235 χιλιόμετρα) νοτιοδυτικά του Λούισβιλ, στο Κεντάκι.

Μερικές από τις σφοδρότερες βροχές έπληξαν τη δυτική Βόρεια Καρολίνα, όπου σχεδόν 76 εκατοστά βροχής έπεσαν στο Όρος Μίτσελ στην κομητεία Γιανσέι, ανέφερε το Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Η Ατλάντα επλήγη από 33 εκατοστά βροχής, ενώ στη Νότια Τζόρτζια οι αγρότες αξιολογούσαν τις ζημιές στη βαμβακοκαλλιέργεια, αξίας 1 δισ. δολαρίων, που βρισκόταν στην περίοδο συγκομιδής.

Πριν προχωρήσει βόρεια μέσω της Τζόρτζια και του Τενεσί και στις Καρολίνες, ο Helene έπληξε την περιοχή Big Bend της Φλόριντα ως ένας ισχυρός τυφώνας κατηγορίας 4 το βράδυ της Πέμπτης, με ανέμους ταχύτητας 140 μιλίων ανά ώρα (225 χιλιομέτρων ανά ώρα). Άφησε πίσω της ένα χαοτικό τοπίο με αναποδογυρισμένα σκάφη στα λιμάνια, πεσμένα δέντρα, πλημμυρισμένα αυτοκίνητα και δρόμους.
 

Η αστυνομία και οι πυροσβέστες πραγματοποίησαν χιλιάδες διασώσεις με βάρκες σε όλη την πληγείσα περιοχή την Παρασκευή.

Πάνω από 50 άνθρωποι διασώθηκαν από τη στέγη ενός νοσοκομείου στην κομητεία Unicoi του Τενεσί, περίπου 120 μίλια (200 χιλιόμετρα) βορειοανατολικά του Νόξβιλ, ανέφεραν κρατικοί αξιωματούχοι, αφού τα νερά των πλημμυρών κατέκλυσαν την αγροτική κοινότητα.

Τα ανερχόμενα νερά του ποταμού Nolichucky εμπόδισαν ασθενοφόρα και οχήματα έκτακτης ανάγκης να διασώσουν ασθενείς και άλλους εκεί, δήλωσε η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της κομητείας Unicoi στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χρησιμοποιήθηκαν πληρώματα έκτακτης ανάγκης με βάρκες και ελικόπτερα για τη διεξαγωγή των διασώσεων.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας