Breaking

Το ρεύμα του Ατλαντικού καταρρέει: Γιατί συμβαίνει - Μπορεί κατι τέτοιο να προκαλέσει παγκόσμια ψύξη;

 

Η τελευταία δεδομένα και νέες μελέτες αποκαλύπτουν ότι το ρεύμα του Κόλπου έχει αποδυναμωθεί και μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Ο καιρός στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό το θαλάσσιο ρεύμα, επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις τρέχουσες αλλαγές και τι σημαίνουν για τον καιρό μας τώρα και στο άμεσο μέλλον.

Υπάρχει αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι το ρεύμα του Κόλπου και η συνολική κυκλοφορία του Ατλαντικού πλησιάζουν σε ένα κρίσιμο σημείο κατάρρευσης. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας για την αποδυνάμωσή του είναι πιθανότατα η αυξημένη εισροή γλυκού νερού από την τήξη των πάγων στην Αρκτική και τη Γροιλανδία.
 
 atlantic-ocean-anomaly-gulf-stream-amoc-collapse-united-states-europe-weather-global-cooling
 
Η κυκλοφορία του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού

Τα ρεύματα του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού αποτελούν μέρος ενός μεγάλου συστήματος που ονομάζεται AMOC (Atlantic Meridional Overturning Circulation). Αυτό το ισχυρό θαλάσσιο σύστημα μεταφέρει θερμότερα νερά από τον Κόλπο του Μεξικού προς τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, και γι' αυτό ονομάζεται και «Ρεύμα του Κόλπου». Εκτείνεται κατά μήκος της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου αρχίζει να στρίβει προς τη βόρεια Ευρώπη.

Η εικόνα παρακάτω δείχνει μια γενική περιγραφή του ρεύματος του Ατλαντικού Ωκεανού και την κατεύθυνση της ροής του στον Βόρειο Ατλαντικό. Δεν ρέει στην πραγματικότητα σε ευθεία γραμμή, αλλά, όπως θα δείτε, είναι πολύπλοκο και γεμάτο κίνηση και δυναμική.

gulf-stream-atlantic-ocean-current-amoc-location-schematic-weather-flow-united-states-north-america-winter

Αυτό το ισχυρό ρεύμα θερμού νερού επηρεάζει άμεσα το κλίμα της Φλόριντα. Σε σύγκριση με άλλες νοτιοανατολικές πολιτείες, διατηρεί τις θερμοκρασίες στη Φλόριντα πιο ζεστές το χειμώνα και πιο δροσερές το καλοκαίρι. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα της άμεσης επίδρασης που έχει αυτό το ρεύμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επειδή το Ρεύμα του Κόλπου επεκτείνεται επίσης προς την Ευρώπη, βοηθά στη θέρμανση των δυτικών ευρωπαϊκών χωρών, επηρεάζοντας σημαντικά το τοπικό κλίμα και επηρεάζοντας επίσης τα βόρεια μέρη της ηπείρου.

Μπορούμε πράγματι να δούμε αυτό το ρεύμα αν κοιτάξουμε τις θερμοκρασίες του ωκεανού και τα επιφανειακά ρεύματα. Παρακάτω είναι η πιο πρόσφατη ανάλυση των θαλάσσιων ρευμάτων που αποκαλύπτει το Ρεύμα του Κόλπου. Ξεκινά από τον Κόλπο του Μεξικού, στρίβει γύρω από τη Φλόριντα, ρέει κατά μήκος της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών και στη συνέχεια εισέρχεται στον Βόρειο Ατλαντικό.
 
north-atlantic-gulf-ocean-currents-velocity-analysis-united-states-north-america-weather

Όταν τα θαλάσσια ρεύματα επιβραδύνονται

Υπάρχει μια θεωρία ότι το Ρεύμα του Κόλπου μπορεί να σταματήσει σε κάποιο σημείο, κάνοντας την ταινία «The Day After Tomorrow» πραγματικότητα. Στην διάσημη αυτή ταινία, η κυκλοφορία του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού έχει τελείως σταματήσει, ωθώντας τον κόσμο σε μια νέα εποχή παγετώνων.

Η ταινία δεν είναι επιστημονικά ακριβής, καθώς αυτές οι παγκόσμιες αλλαγές δεν συμβαίνουν σε λίγες μέρες. Ωστόσο, η βασική ιδέα πίσω από την ταινία δεν είναι πολύ μακριά από την αλήθεια, όπως θα δείτε.

Απευθυνόμενοι κατευθείαν στο θέμα, το γράφημα παρακάτω δείχνει τη δύναμη του AMOC κατά τα τελευταία αιώνες. Φυσικά, αυτές οι ανακατασκευές βασίζονται σε "αντιπροσωπευτικά δεδομένα", όπως δεδομένα κοραλλιών, ιζήματα του ωκεανού και δεδομένα από τη στεριά. Αλλά όλα δείχνουν την ίδια ιστορία για το τι συμβαίνει με το Ρεύμα του Κόλπου.
combined-AMOC-gulf-stream-collapse-estimates-graph-various-sources

Η πιο σημαντική παρατήρηση είναι ότι βλέπουμε μια έντονη αποδυνάμωση του AMOC τουλάχιστον τα τελευταία 200-300 χρόνια. Αυτά τα ανακατασκευασμένα δεδομένα συμφωνούν με τις σύγχρονες παρατηρήσεις οργάνων, γεγονός που ενισχύει την εμπιστοσύνη στην ανακατασκευή της ιστορίας.

Οι θερμοκρασίες του ωκεανού χρησιμοποιούνται συνήθως για να καθορίσουν την κατάσταση του Ρεύματος του Κόλπου και της συνολικής κυκλοφορίας του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού.

Η εικόνα παρακάτω δείχνει τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό διαιρεμένο σε δύο περιοχές. Στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών έχουμε την θερμή περιοχή του Ρεύματος του Κόλπου. Αλλά στον υποπολικό Βόρειο Ατλαντικό, έχουμε την μπλε περιοχή, όπου το Ρεύμα του Κόλπου απελευθερώνει τη θερμότητά του και βυθίζεται στα βάθη.
 
gulf-stream-collapse-united-states-europe-temperature-index-regions-warming-cooling-graph
Τα γραφήματα στα αριστερά δείχνουν την πρόοδο της θερμοκρασίας με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε να δείτε ότι η περιοχή του Ρεύματος του Κόλπου θερμαίνεται ενώ ο Βόρειος Ατλαντικός στην πραγματικότητα ψύχεται με την πάροδο του χρόνου. Η σχετική διαφορά μεταξύ αυτών των δύο περιοχών χρησιμοποιείται συνήθως ως εκτίμηση της δύναμης του AMOC.
 
Το Severe Weather Europe, δημιούργησε ένα γράφημα που δείχνει τη σχετική διαφορά μεταξύ αυτών των δύο περιοχών. Είναι εμφανές ότι υπάρχει μια αργή αλλά σταθερή πτωτική τάση από τουλάχιστον τη δεκαετία του 1900. Ιδιαίτερα τα τελευταία 40 χρόνια, μπορούμε να δούμε μια ισχυρότερη αρνητική διαφορά σε αυτές τις δύο περιοχές, υποδεικνύοντας πιθανή περαιτέρω αποδυνάμωση του AMOC.

gulf-stream-collapse-united-states-europe-amoc-weakening-cooling-trend

Η βάση δεδομένων για αυτό το γράφημα προέρχεται από το σύνολο δεδομένων ERSSTv5 της NOAA. Πρόκειται για συνδυασμό παρατηρήσεων και ανακατασκευών, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και σύγχρονες τεχνικές για να ανακατασκευάσουν τις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας από το 1854.

Φυσικά, τα δεδομένα δεν είναι 100% ακριβή τόσο πίσω στον χρόνο, αλλά αποδεικνύεται ότι λειτουργούν πολύ καλά για τις σύγχρονες περιόδους, προσφέροντας εμπιστοσύνη και για τις ιστορικές περιόδους.

Τώρα, τα επόμενα γραφήματα είναι ακόμη πιο ενδιαφέροντα. Πρώτον, έχουμε μια προσομοίωση υπολογιστή. Δείχνει τι θα συνέβαινε αν το AMOC αποδυναμωνόταν. Μπορούμε να δούμε τη θέρμανση της περιοχής του Ρεύματος του Κόλπου κατά μήκος της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών και την ψύξη στον Βόρειο Ατλαντικό.
 
gulf-stream-anomaly-collapse-ocean-temperature-climate-model-forecast

Η δεύτερη εικόνα παρακάτω δείχνει τις πραγματικές τάσεις θερμοκρασίας του ωκεανού με την πάροδο του χρόνου. Φαίνεται πρακτικά το ίδιο με την προσομοίωση του μοντέλου για μια αποδυνάμωση του AMOC. Αυτό υποστηρίζει το γεγονός ότι το AMOC πράγματι χάνει δύναμη, ίσως ακόμη πιο γρήγορα από ότι αρχικά αναμενόταν.

gulf-stream-collapse-ocean-temperature-trend-reanalysis-map-noaa-data

Αυτή η υπογραφή θερμοκρασίας της θερμής περιοχής του Ρεύματος του Κόλπου και του ψυχρού Βόρειου Ατλαντικού είναι ένας από τους πιο ισχυρούς δείκτες της αποδυνάμωσης του AMOC. Οι άμεσες παρατηρήσεις οργάνων έχουν επίσης αντικειμενικά επιβεβαιώσει ότι η κυκλοφορία του Βόρειου Ατλαντικού πράγματι μειώνεται.

Η ιδέα είναι ότι καθώς το Ρεύμα του Κόλπου αποδυναμώνεται, δεν μπορεί να μεταφέρει τα θερμότερα νερά προς το βορρά τόσο αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει ότι τα θερμότερα νερά αρχίζουν να συσσωρεύονται κατά μήκος της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών. Ως αποτέλεσμα, ο Βόρειος Ατλαντικός αρχίζει να ψύχεται επειδή δεν δέχεται πλέον τόσα πολλά αλμυρά θερμά νερά.

Το Severe Weather Europe, δημιούργησε ένα άλλο γράφημα, αυτή τη φορά για το θερμό μέρος του Ρεύματος του Κόλπου κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών. Δείχνει την έντονη αύξηση της θερμοκρασίας σε αυτή την περιοχή, ιδιαίτερα τα τελευταία 60 χρόνια.
 
gulf-stream-collapse-temperature-anomaly-northeast-coast-united-states-warming-graph

Αυτό είναι συνεπές με τη θεωρία και τις προσομοιώσεις της αποδυνάμωσης του AMOC, καθώς τα θερμότερα νερά σταματούν κατά μήκος της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών αντί να μεταφέρονται προς το βορρά.

Υπάρχουν περισσότερες από μία αιτίες για την αποδυνάμωση του AMOC. Στην ταινία «Η Μέρα Μετά Αύριο», η τήξη των πάγων της Αρκτικής και της Γροιλανδίας εισήγαγε μεγάλες ποσότητες γλυκού νερού στον Βόρειο Ατλαντικό, δημιουργώντας μια ισχυρή ανισορροπία στο θαλάσσιο ρεύμα.

Όπως θα δείτε τώρα, αυτό είναι πράγματι ένα από τα πράγματα που η ταινία πιθανώς είχε σωστά.

Γλυκό νερό στον Βόρειο Ατλαντικό

Το γλυκό νερό μειώνει τη συγκέντρωση αλατιού στον Βόρειο Ατλαντικό. Αυτό καθιστά το επιφανειακό νερό λιγότερο πυκνό (και λιγότερο βαρύ), επομένως δεν μπορεί να βυθιστεί σωστά. Επειδή το θαλάσσιο ρεύμα δεν μπορεί να βυθιστεί τόσο γρήγορα, προκαλεί μια «κυκλοφοριακή συμφόρηση», επιβραδύνοντας ολόκληρο το ρεύμα.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε ένα γράφημα που δείχνει τη συγκέντρωση αλατότητας της επιφάνειας της θάλασσας σε μια ευρύτερη περιοχή. Μπορείτε να δείτε τα αλμυρά νερά που κατευθύνονται προς τον Βόρειο Ατλαντικό με το Ρεύμα του Κόλπου. Αλλά μπορούμε επίσης να δούμε πολλά φρέσκα νερά στην Αρκτική Θάλασσα, που ρέουν προς τον Βόρειο Ατλαντικό και τον Βόρειο Ειρηνικό.
 
north-hemisphere-ocean-salinity-concentration-map-north-atlantic-america

Κοιτάζοντας παρακάτω, έχουμε την ανωμαλία αλατότητας για την τελευταία δεκαετία, και λίγο πιο βαθιά, γύρω από τα 50 μέτρα. Μπορείτε να δείτε ότι ο Βόρειος Ατλαντικός είναι πιο γλυκός από το φυσιολογικό. Αυτό υποδεικνύει ισχυρά ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει περισσότερο γλυκό νερό στον Βόρειο Ατλαντικό απ’ ότι αναμενόταν κανονικά.
gulf-stream-collapse-signal-north-atlantic-ocean-salinity-fresh-water-melting-ice-50-meter-depth

Η ιστορία είναι η ίδια σε βάθος 200 μέτρων. Μπορούμε να δούμε μια μεγάλη περιοχή του υποπολικού Βόρειου Ατλαντικού πιο γλυκιά από το φυσιολογικό. Αυτό βρίσκεται ακριβώς στην περιοχή όπου το Ρεύμα του Κόλπου αρχίζει να βυθίζεται στα βάθη, υποδεικνύοντας εισροή γλυκού νερού. Δεδομένα από το ECMWF-ORAS5.
gulf-stream-collapse-signal-north-atlantic-ocean-salinity-fresh-water-melting-ice-200-meter-depth-trend

Παρακάτω είναι ένα γράφημα που δείχνει την ανωμαλία αλατότητας σε βάθος 200 μέτρων κατά την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου. Αυτή καλύπτει την τελευταία ζεστή περίοδο, με τη μεγαλύτερη ταχύτητα τήξης θαλάσσιου πάγου. Δείχνει αρκετά ξεκάθαρα ότι περισσότερο γλυκό νερό φτάνει στον Βόρειο Ατλαντικό, με την τάση να δείχνει μείωση της αλατότητας στον μακρινό Βόρειο Ατλαντικό.
gulf-stream-collapse-signal-north-atlantic-ocean-salinity-freshening-melting-ice-data-graph-noaa
Αυτή η αύξηση της γλυκίτητας του Βόρειου Ατλαντικού μπορεί επίσης να συνδεθεί με τις ανωμαλίες του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής. Το γράφημα παρακάτω από τον Zack Labe δείχνει όγκο θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική από το 1979. Μπορούμε να δούμε μια σταδιακή μείωση του όγκου του θαλάσσιου πάγου, που σημαίνει πιο ισχυρό ρυθμό τήξης, και αρκετά εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα θαλάσσιου πάγου έχουν ήδη λιώσει.

gulf-stream-collapse-signal-arctic-sea-ice-melting-volume-graph-trend

Οι μακροχρόνιες τάσεις αλατότητας είναι πολύ προφανείς. Μπορούμε να δούμε μια σταθερή μείωση της αλατότητας στον Βόρειο Ατλαντικό, υποδεικνύοντας την εισροή γλυκού νερού με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι πολύ παρόμοιο με τις τάσεις τήξης θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής ακριβώς από πάνω.
 
gulf-stream-collapse-sign-salinity-decrease-trends

Κοιτάζοντας σε βάθος, μπορούμε να δούμε την ισχυρή τάση μείωσης της αλατότητας που φτάνει βαθύτερα στον Βόρειο Ατλαντικό.


Παγκόσμια ψύξη μετά την κατάρρευση του Ρεύματος του Κόλπου

Χρησιμοποιώντας σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια προσομοίωση του τι θα συμβεί μόλις το AMOC φτάσει στο σημείο κατάρρευσης. Παρακάτω είναι το τελικό αποτέλεσμα, που δείχνει τη θερμοκρασία σε σύγκριση με έναν κόσμο με ενεργά ρεύματα.

gulf-stream-collapse-global-temperature-change-united-states-cooling-cold-weather-anomaly

Μπορείτε να δείτε ότι ολόκληρο το Βόρειο Ημισφαίριο παρουσιάζει μια πιο κρύα ανωμαλία καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Ισχυρές κλιματικές αλλαγές αναμένονται, με πολύ διαφορετικά πρότυπα πίεσης και κατανομή βροχών. Οι χειμώνες θα γίνουν πιο σφοδροί στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.

Αυτό θα αναιρούσε εν μέρει τη συνεχιζόμενη θέρμανση. Αλλά θα εισάγει επιπλέον σοβαρή αποσταθεροποίηση του ήδη μεταβαλλόμενου κλιματικού συστήματος. Δεν σημαίνει ακόμη μια νέα εποχή παγετώνων, αλλά οι παγκόσμιες καιρικές αλλαγές μπορούν να είναι αρκετά σημαντικές.

Μια άλλη ξεχωριστή προσομοίωση παρήγαγε επίσης ένα πολύ παρόμοιο αποτέλεσμα: μια πτώση της θερμοκρασίας σε μεγάλο μέρος του Βόρειου Ημισφαιρίου. Το Νότιο Ημισφαίριο εμφανίζεται θερμότερο επειδή, με τα ρεύματα επιβραδυνόμενα, μεταφέρεται λιγότερη θερμότητα προς το Βόρειο Ημισφαίριο.
 
ocean-currents-collapse-global-temperature-change-united-states-cooling-cold-weather-anomaly-trend

Στην εικόνα παρακάτω από μια άλλη προσομοίωση, μπορούμε επίσης να δούμε τα πρότυπα βροχοπτώσεων. Δείχνει λιγότερες βροχοπτώσεις σε μεγάλο μέρος του Βόρειου Ημισφαιρίου, εκτός από τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί, μπορούμε να δούμε αύξηση των βροχοπτώσεων υπό συνθήκες κατάρρευσης της θαλάσσιας κυκλοφορίας.
 
ocean-currents-collapse-global-temperature-precipitation-change-united-states-cooling-trend-cold-weather-anomaly

Σε συνδυασμό με τις εποχιακές αλλαγές θερμοκρασίας, αυτό θα σήμαινε πιο κρύους χειμώνες σε μεγάλο μέρος του Βόρειου Ημισφαιρίου, με αυξημένες χιονοπτώσεις μέχρι τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ευρώπη πιθανότατα θα δει λιγότερες βροχοπτώσεις αλλά θα εξακολουθήσει να βιώνει πιο χαμηλές θερμοκρασίες από τα κανονικά επίπεδα.

Έτσι, αν και δεν βλέπουμε άμεση έναρξη μιας νέας εποχής παγετώνων μετά την κατάρρευση του Συστήματος του Ρεύματος του Κόλπου, οι παγκόσμιες καιρικές αλλαγές είναι σημαντικές.

Αλλά δεν χρειάζεται πλήρης κατάρρευση του AMOC για να αλλάξει ο καιρός. Η επιβράδυνση του Ρεύματος του Κόλπου σημαίνει περισσότερο νερό που συσσωρεύεται στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός που είναι επικίνδυνο για τα κύματα καταιγίδας. Για την Ευρώπη, μπορεί να σημαίνει αλλαγή στην τροχιά και τη δύναμη των χαμηλών πιέσεων που έρχονται από τον Βόρειο Ατλαντικό.

Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι που θα συμβεί μέσα σε μια νύχτα, καθώς αυτές οι αλλαγές μπορούν να πάρουν χρόνια, δεκαετίες ή ακόμη και αιώνες. Αλλά ξέρουμε με σιγουριά ότι το AMOC είναι σε πτώση. Βασισμένοι στην ποσότητα του γλυκού νερού που προκαλείται από την τήξη των πάγων, πιθανόν να δούμε κλιματικές επιπτώσεις ακόμη και μέσα στη ζωή μας.

Αλλά αυτό που μπορεί να συμβεί σχεδόν άμεσα είναι ισχυρές καταιγίδες και τυφώνες. Και το Ρεύμα του Κόλπου και το AMOC παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτά τα γεγονότα, ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως θα εξετάσουμε τώρα.
 
Πηγή: Severe Weather Europe 

Επιμέλεια άρθρου: 

Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας