Breaking

Ο καιρός της εβδομάδας: Με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας υποδεχόμαστε την πρώτη εβδομάδα του φθινοπώρου - Που θα φτάσει ο υδράργυρος και πόσο θα διαρκέσει αυτό το ''θερμό κύμα''


Μπαίνοντας στην τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη ο καιρός θα κυλήσει σε γενικές γραμμές αίθριος στις περισσότερες περιοχές με εξαίρεση τα Δυτικά τμήματα που εκεί αύριο θα σημειωθούν τοπικά ασθενείς βροχές και την Τρίτη ακόμη και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι στα πελάγη μας θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι Νότιοι στο Ιόνιο και Βόρειοι στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο φτάνοντας τοπικά ακόμη και τους 28 με 30°C. 
 
Πιο αναλυτικά,

Για αύριο Δευτέρα, 23/09/2024:  
Ηλιοφάνεια θα επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ στα ηπειρωτικά ορεινά αναμένονται λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και ίσως δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας στη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο. Δεν αποκλείεται επίσης να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Κρήτης αλλά και στα νησιά του Ιονίου.
Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο θα πνέουν Βόρειοι 5-6 και τοπικά 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι Νότιοι 3-4 και τοπικά 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε μικρή άνοδο, στα Βόρεια θα κυμανθεί περίπου από 09 έως 24 με 26 και τοπικά 27 βαθμούς, στα Κεντρικά από 10 έως 23 με 25 και τοπικά 26, και στα Νότια από 11 έως 25 με 27 και τοπικά ακόμη και 29°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα φτάσει τους 23 με 25, ενώ στου Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη θα αγγίξει τοπικά ακόμη και τους 26 με 27°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Δευτέρα, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά βελτιωμένος, με αρκετή ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις, πρόσκαιρα πυκνότερες το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν  από βόρειες διευθύνσεις  και από το μεσημέρι από νότιες έως και 4 Μποφόρ.
 
> Για τη περιοχή της Θεσσαλονίκης:
Αίθριος προβλέπεται ο καιρός για τη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα, με λίγες αραιές νεφώσεις κατά τις πρώτες πρωινές οι οποίες έως και το μεσημέρι θα έχουν υποχωρήσει.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, βόρειων κυρίως διευθύνσεων τις πρωινές ώρες αλλά από το μεσημέρι και έπειτα  Νότιοι-Νοτιοανατολικοί άνεμοι θα κυριαρχήσουν. Η ένταση τους δεν θα ξεπερνάει τα 2 Μποφόρ σε ένταση.


Για τη Τρίτη, 24/09/2024:
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες θα υπάρχουν από το πρωί στα Δυτικά όπου και θα σημειωθούν τοπικές βροχές αλλά και σποραδικές καταιγίδες αρχικά από τις προμεσημβρινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και αργότερα στην Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και την Δυτική Στερεά με εξασθένηση από το απόγευμα, ενώ πιο ήπια θα είναι τα φαινόμενα στην ορεινή και Βόρεια Πελοπόννησο. Στη Βόρεια χώρα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις ενώ στα υπόλοιπα τμήματα θα επικρατεί κυρίως ηλιοφάνεια.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Βόρειοι 2-3 και τοπικά στα ΝΑ έως 4 με 5 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι Νότιοι 3 με 4 και τοπικά 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες, στα Βόρεια θα κυμανθεί περίπου από 09 έως 23 με 25 και τοπικά 26 βαθμούς, στα Κεντρικά από 11 έως 25 με 26 και τοπικά 27 βαθμούς, ενώ στα Νότια από 13 έως 26 με 28 και τοπικά στα Ανατολικά ακόμη και 30°C. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα φτάσει τους 23 με 25, ενώ στου Αιγαίου τους 24 με 26°C.
 
> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Τρίτη, στην Αττική περιμένουμε αρκετή ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις, πρόσκαιρα πυκνότερες το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν κατά κύριο λόγο από νότιες διευθύνσεις έως και 4 Μποφόρ.
 
> Για τη περιοχή της Θεσσαλονίκης:
Παρόμοιο σκηνικό του καιρού με της Δευτέρας αναμένεται την Τρίτη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αίθριος καιρός με λίγες  νεφώσεις το πρωί, οι οποίες θα υποχωρήσουν από το μεσημέρι και έπειτα.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως Βορειοδυτικοί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και την υπόλοιπη ημέρα θα επικρατήσουν μεταβλητοί, νότιων, κυρίως διευθύνσεων άνεμοι. Η ένταση τους δεν θα ξεπεράσει τα 3 Μποφόρ σε ένταση. 

 
Τέλος, την Τετάρτη προβλέπονται τοπικές βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά ορεινά κυρίως της Δυτικής χώρας, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η υπόλοιπη εβδομάδα θα κυλήσει με γενικά καλές καιρικές συνθήκες και περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας.
 
Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.


Επιμέλεια άρθρου: 

Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
 
Χ. Γκουλέκας, Μαθηματικός - Μετεωρολόγος από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας