Breaking

Μια νέα πολική δίνη σχηματίζεται στη Στρατόσφαιρα πάνω από τον Βόρειο Πόλο και θα έχει τον αντίκτυπό της στον χειμερινό καιρό για το 2024/2025

 
Μια νέα πολική δίνη αναπτύσσεται στη Στρατόσφαιρα πάνω από τον Βόρειο Πόλο καθώς οι νύχτες μεγαλώνουν στις πολικές περιοχές και οι θερμοκρασίες πέφτουν. Ωστόσο ενισχύεται πιο αργά από το συνηθισμένο φέτος, κάτι που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στον καιρό κατά τη διάρκεια του Χειμώνα 2024/2025.

Το Polar Vortex έχει μακρά και ισχυρή ιστορία χειμερινών καιρικών επιπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ευρώπη. Ειδικά αν αρχίσει να καταρρέει στα μέσα της σεζόν, όπως φάνηκε ουκ ολίγες φορές τα προηγούμενα χρόνια.

Θα απαντήσουμε πρώτα στις ερωτήσεις όπως, "Τι είναι η πολική δίνη και γιατί την παρακολουθούμε τόσο συχνά;", ενώ στη συνέχεια θα εξετάσουμε την τρέχουσα ανάπτυξή του και τι μας λέει η πιο αδύναμη πρώιμη κατάστασή του τον Σεπτέμβριο για τον Χειμώνα του 2024/2025 και ένα πιθανό γεγονός της Στρατοσφαιρικής Θέρμανσης.
 
Τι είναι η Πολική Δίνη;
Κάθε χρόνο καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο, οι πολικές περιοχές αρχίζουν να κρυώνουν. Αυτό συμβαίνει επειδή ο Ήλιος χαμηλώνει και στον Βόρειο Πόλο
φτάνει λιγότερη ενέργεια. Αλλά καθώς οι πολικές θερμοκρασίες πέφτουν, η ατμόσφαιρα πιο νότια είναι ακόμα σχετικά ζεστή.

Μπορείτε να δείτε το χειμερινό ηλιοστάσιο στην παρακάτω εικόνα. Οι πολικές περιοχές λαμβάνουν λίγη έως μηδενική ηλιακή ενέργεια σε σύγκριση με περιοχές νοτιότερα, οι οποίες εξακολουθούν να λαμβάνουν άφθονο ηλιακό φως και ζεστασιά.
 
Αυτό προκαλεί μια ισχυρή διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των πολικών και των υποτροπικών περιοχών, η οποία αρχίζει να δημιουργεί μια μεγάλη κυκλοφορία χαμηλής πίεσης (κυκλωνική) σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Εκτείνεται από τα επιφανειακά στρώματα ψηλά στην ατμόσφαιρα. Αυτό είναι γνωστό ως πολική δίνη.
Η παρακάτω εικόνα δείχνει μια τρισδιάστατη εικόνα της Χειμερινής Πολικής Δίνης. Ο κατακόρυφος άξονας βελτιώνεται σημαντικά για καλύτερη οπτική παρουσίαση. Μπορείτε να δείτε την πραγματική δομή του Polar Vortex, που συνδέεται στα χαμηλότερα επίπεδα με τα συστήματα πίεσης.
 
Για το λόγο αυτό, τείνουμε να διαχωρίζουμε ολόκληρη την πολική δίνη σε ένα άνω (στρατοσφαιρικό) και ένα κάτω (τροπόσφαιρο). Και τα δύο παίζουν το ρόλο τους διαφορετικά, οπότε τα παρακολουθούμε ξεχωριστά. Αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό εάν συνδέονται σωστά. Εικόνα παρακάτω από το NOAA-Climate.
 
Σε αυτό το άρθρο και κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, όταν αναφέρουμε τη λέξη Polar Vortex, αναφερόμαστε (στις περισσότερες περιπτώσεις) στο ανώτερο στρατοσφαιρικό τμήμα της Polar Vortex. Είναι πολύ δυναμικό και διαθέτει μεγάλη ισχύ και οι αλλαγές του μπορούν να έχουν μακροχρόνιο αποτέλεσμα.
 
Πολική Δίνη και καιρικές συνθήκες
Το ανώτερο (στρατοσφαιρικό) τμήμα της πολικής δίνης είναι πιο κυκλικό και συμμετρικό καθώς περιστρέφεται ψηλότερα πάνω από το έδαφος. Αλλά η κάτω δομή είναι πολύ πιο ανώμαλη και «ταλαντευόμενη». Αυτό οφείλεται στην επιρροή του εδάφους/βουνών και των συστημάτων ισχυρής πίεσης που λειτουργούν ως εμπόδια στη ροή.

Στην παρακάτω εικόνα, μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα της Πολικής Δίνης σε μεγάλο υψόμετρο περίπου στα 30 km στη μέση Στρατόσφαιρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Έχει κυκλικό σχήμα, με τη θερμοκρασία να πέφτει γρήγορα προς τον ψυχρό εσωτερικό του πυρήνα. Αυτό είναι ένα μάλλον παράδειγμα πλαισίου κειμένου μιας στρατοσφαιρικής πολικής δίνης.
 
 
Οι ισχυρότεροι άνεμοι εντοπίζονται συνήθως στο εξωτερικό άκρο, που ονομάζεται «ζώνη surf». Οι άνεμοι είναι σημαντικοί όταν περιγράφουν την πολική δίνη, καθώς συνήθως είναι οι πρώτοι που δείχνουν ότι κάτι αλλάζει.

Στην επόμενη εικόνα παρακάτω, έχουμε τα χαμηλότερα στρώματα της πολικής δίνης σε περίπου 5 km υψόμετρο. Όσο πιο κοντά στο έδαφος πλησιάζουμε, τόσο πιο παραμορφωμένη γίνεται η πολική δίνη. Αυτό οφείλεται στην επιρροή του εδάφους/βουνών και των συστημάτων ισχυρής πίεσης που λειτουργούν ως εμπόδια γύρω από το βόρειο ημισφαίριο.
 
 
Παρατηρήστε τους κρύους «βραχίονες» που επεκτείνουν τον ψυχρότερο αέρα και τις χιονοπτώσεις στα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη. Αυτά μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρές χειμερινές καταιγίδες και αρκτικές εστίες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες ή και την Ευρώπη. Αυτοί οι κρύοι βραχίονες μπορούν, σε πολλές περιπτώσεις, να αντανακλούν αυτό που κάνει το ανώτερο (στρατοσφαιρικό) τμήμα της Πολικής δίνης.

Έτσι, για να συνοψίσουμε, η Πολική δίνη είναι μια μεγάλη κυκλωνική περιοχή που περιστρέφεται σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο, από το έδαφος μέχρι την κορυφή της Στρατόσφαιρας και πέρα, φτάνοντας πάνω από 50 km υψόμετρο.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Γιατί μας ενδιαφέρει η πολική δίνη κάθε Χειμώνα;
 
Η απάντηση είναι στην πραγματικότητα αρκετά απλή. Αυτή η στρατοσφαιρική πολική κυκλοφορία που ονομάζεται Polar Vortex, μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ενός πολύ κρύου και χιονισμένου χειμώνα και ενός ζεστού και ξηρού χειμώνα.

Μια ισχυρή/σταθερή πολική δίνη συνήθως σημαίνει ισχυρή πολική κυκλοφορία και ροή πίδακα. Αυτό διατηρεί τον ψυχρότερο αέρα στον Αρκτικό Κύκλο, δημιουργώντας ηπιότερες συνθήκες για τις  Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Αντίθετα, μια αδύναμη/διαταραγμένη πολική δίνη δημιουργεί ένα αδύναμο μοτίβο ροής πίδακα. Ως αποτέλεσμα, δυσκολεύεται να συγκρατήσει τον κρύο αέρα, ο οποίος μπορεί τώρα να διαφύγει από τις πολικές περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Εικόνα από NOAA.

 
Έτσι, αν είστε λάτρης ενός πιο ζεστού χειμώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, θα προτιμήσετε μια ισχυρή πολική δίνη. Αλλά αν σας αρέσει ο σωστός χειμερινός καιρός με κρύο και χιόνι, μια αδύναμη/διαταραγμένη πολική δίνη είναι το καλύτερο σας.
 
Η νέα Πολική Δίνη έχει αρχίσει να δημιουργείται
Η ψύξη πάνω από τον Βόρειο Πόλο έχει ήδη ξεκινήσει. Στη Στρατόσφαιρα, η ψύξη αρχίζει συνήθως τον Αύγουστο και αυξάνεται έντονα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. 
 
Παρακάτω είναι το γράφημα ανάλυσης της NASA για τη θερμοκρασία στη μέση της στρατόσφαιρας πάνω από τον βόρειο πόλο. Η μπλε γραμμή είναι περσινή και οι γκρίζες/λευκές περιοχές είναι ιστορικά δεδομένα. Το κόκκινο τετράγωνο σηματοδοτεί τον μήνα Σεπτέμβριο.
 

Η βιολετί/πορτοκαλί γραμμή δείχνει την τελευταία ανάλυση/πρόβλεψη. Μπορείτε να δείτε ότι το Polar Vortex τρέχει αυτή τη στιγμή πιο κρύο από το κανονικό αλλά σε παρόμοια επίπεδα με πέρυσι (μπλε γραμμή). Αλλά στο τέλος της πορτοκαλί γραμμής/πρόγνωσης, η θερμοκρασία ανεβαίνει σε κανονικά επίπεδα.

Η θερμοκρασία πέφτει γρήγορα στη μεσαία Στρατόσφαιρα σε περίπου 30 km υψόμετρο. Στην παρακάτω εικόνα, μπορείτε να δείτε την πρόβλεψη αλλαγής θερμοκρασίας για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Δείχνει συνεχιζόμενη ψύξη πάνω και γύρω από τον Βόρειο Πόλο, με ισχυρή πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες 16 ημέρες.
 
Παρατηρήστε όμως μια περιοχή της στρατόσφαιρας που στην πραγματικότητα θερμαίνεται. Αυτό είναι μάλλον ασυνήθιστο για αυτήν την εποχή του χρόνου και είναι επίσης ο λόγος που η πρόβλεψη της NASA δείχνει το γράφημα της θερμοκρασίας να αυξάνεται σε κανονικά επίπεδα.

Εξετάζοντας την πραγματική πρόβλεψη θερμοκρασίας για τα τέλη Σεπτεμβρίου, μπορούμε να δούμε έναν ψυχρό πυρήνα να αναπτύσσεται πάνω/γύρω από τον πολικό κύκλο στη στρατόσφαιρα. Αυτή είναι η καρδιά του Polar Vortex και όσο πιο κρύο γίνεται, τόσο πιο δυνατός μπορεί να γίνει ο Polar Vortex. Αλλά μπορείτε να δείτε μια περιοχή με λιγότερο χαμηλές θερμοκρασίες πάνω από τη Σιβηρία, αψηφώντας τη συνηθισμένη εποχιακή ψύξη.

 
Η πίεση αρχίζει επίσης να πέφτει γρήγορα. Η παρακάτω εικόνα δείχνει το τρέχον γεωδυναμικό ύψος των 10mb επίπεδο (30km υψόμετρο). Μπορείτε να δείτε μια μικρότερη περιοχή χαμηλής πίεσης που έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Αυτό είναι το θεμέλιο για την Polar Vortex για τον επερχόμενο Χειμώνα 2024/2025 .
 
Κοιτάζοντας παρακάτω την πρόβλεψη για τα τέλη Σεπτεμβρίου, μπορείτε να δείτε ότι η Polar Vortex είναι ήδη πιο ανεπτυγμένη και αυξάνεται γρήγορα σε μέγεθος και επιρροή. Καθώς η πίεση πέφτει στην πολική δίνη, αυξάνει την ταχύτητα και το βάθος του ανέμου. Όσο πιο δυνατό γίνεται, τόσο πιο εύκολα μπορεί να επηρεάσει τον καιρό μας στην επιφάνεια.
 
Μιλώντας για ανέμους, η τρέχουσα πρόγνωση παρακάτω δείχνει την ανάπτυξη του στρατοσφαιρικού πίδακα. Αυτό ονομάζεται Polar Night Jet. Η εικόνα δείχνει το στρατοσφαιρικό αεριωθούμενο ρεύμα στη μέση Στρατόσφαιρα σε επίπεδο 10mb (30km υψόμετρο).
 

Πολική Δίνη και κύκλος ENSO
Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες  για την επερχόμενη χειμερινή σεζόν είναι επίσης η εκδήλωση La Niña. Αυτή είναι μια ανωμαλία του θερμού ωκεανού στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό σε μια ειδική περιοχή που ονομάζεται ENSO.

Έχουμε συζητήσει τη νέα φάση La Niña και την επιρροή της στην πρώτη μας χειμερινή πρόβλεψη , οπότε ρίξτε μια ματιά εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη La Niña και τον κύκλο ENSO.
 
Αυτήν τη στιγμή εισερχόμαστε σε μια νέα ψυχρή φάση La Niña, η οποία προβλέπεται να αναδυθεί πλήρως τις επόμενες εβδομάδες.

Παρακάτω είναι η πρόγνωση της θερμοκρασίας των ωκεανών για τα τέλη του φθινοπώρου και τις αρχές του χειμώνα από το μοντέλο NMME. Μπορείτε να δείτε μια μεγάλη περιοχή ψυχρών ανωμαλιών πάνω από τον τροπικό Ειρηνικό, που είναι η προβλεπόμενη La Niña. Αναμένεται να διαρκέσει τον Χειμώνα του 2024/2025 και να ολοκληρωθεί στις αρχές της Άνοιξης.
 
Ιστορικά, ένας χειμώνας La Niña έχει 60-75% πιθανότητες να προκαλέσει ένα συμβάν Στρατοσφαιρικής Θέρμανσης (SSW). Έχει συμβεί άλλωστε στο παρελθόν και τους τελευταίους χειμώνες. Η παρακάτω εικόνα δείχνει την τυπική συχνότητα συμβάντων SSW ανά μήνα και ανά συμβάν ENSO.

Όπως μπορείτε να δείτε, μια φάση La Niña έχει περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει ένα συμβάν κατάρρευσης πολικής δίνης. Συνολικά, αυτό σημαίνει ότι ένα γεγονός La Niña είναι δυσμενές για μια ισχυρή πολική δίνη, τουλάχιστον κατά μέσο όρο.
 
 
 
Επιμέλεια άρθρου: 

Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
 
Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας