Breaking

Καλοκαίρι για μερικές ακόμα ώρες στη χώρα μας - Έρχεται απότομη αλλαγή του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες

 

Μετά από μια παρατεταμένη καλοκαιρία εξαιτίας των υψηλών πιέσεων στην ΝΑ Ευρώπη, μπαίνοντας στο τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη,  ο καιρός φαίνεται πως θα παραμείνει ηλιόλουστος κυρίως το Σάββατο, ενώ από την Κυριακή θα παρουσιάσει μεταβολή, καθώς ψυχρές και ξηρές αέριες μάζες θα συγκρουστούν με τις ήδη θερμές και υγρές στην περιοχή μας και θα δημιουργήσουν ένα βαρομετρικό χαμηλό στη Μαύρη Θάλασσα, του οποίου το ψυχρό μέτωπο θα προκαλέσει από τα Βόρεια ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.
 
Πιο αναλυτικά,

Για αύριο Σάββατο, 28/09/2024:  
Ηλιοφάνεια θα επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ λίγες νεφώσεις θα υπάρχουν στα Δυτικά τμήματα και το Ιόνιο.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι Β-ΒΔ 3-4 και στα ΝΑ έως 5 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι Δ-ΝΔ 2-3 και στα Νότια έως 4 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, στα Βόρεια θα κυμανθεί περίπου από 12 έως 26 με 27 και τοπικά 28 με 29 βαθμούς, στα Κεντρικά από 13 έως 28 με 29 και τοπικά 30 στον Θεσσαλικό κάμπο, και στα Νότια από 14 έως 29 με 31 και τοπικά ακόμη και 33°C στα Ανατολικά. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα φτάσει τους 24 με 26, ενώ στου Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη θα αγγίξει τοπικά ακόμη και τους 27 με 29°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Σάββατο, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά αίθριος. Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί έως και 4 Μποφόρ.
 
> Για τη περιοχή της Θεσσαλονίκης:
Αίθριος προβλέπεται ο καιρός το Σάββατο για την πόλη της Θεσσαλονίκης με αραιές νεφώσεις που θα κάνουν την εμφάνιση τους κατά τις πρώτες πρωινές ώρες και έπειτα θα υποχωρήσουν και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως και 30 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, μεταβλητών διευθύνσεων και δεν θα ξεπεράσουν τα 3 Μποφόρ σε ένταση.


Για τη Κυριακή, 29/09/2024:
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες θα υπάρχουν τις πρωινές ώρες στα Δυτικά, οι οποίες ίσως δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο με γρήγορη βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος, ενώ από το μεσημέρι και μετά θα υπάρξουν νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στη Βόρεια Πελοπόννησο, την Κεντρική- Ανατολική Στερεά, τη Βόρεια Εύβοια, τη Θεσσαλία αλλά και ισχυρές καταιγίδες στα Βόρεια και μάλιστα στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Από το απόγευμα και προς το βράδυ όμως, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν επίσης και την ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Αιγαίου καθώς και τα νησιά του Ανατολικού πελάγους από τη Χίο και βορειότερα, ενώ θα έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα, αφού θα συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα και δεν αποκλείεται και από χαλαζοπτώσεις που θα προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά Ν-ΝΔ 2-4 Μποφόρ και στο Νότιο πέλαγος Δυτικοί 4 με 5, ενώ αργότερα θα στραφούν σε ΒΔ και θα ενισχυθούν φτάνοντας τα 6-7 και τοπικά 8 Μποφόρ στον Θερμαϊκό. Στο Ιόνιο θα είναι επίσης 6-7 και τοπικά 8 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, αρχικά στα Βόρεια θα κυμανθεί περίπου από 12 έως 24 με 26 και τοπικά στη Θράκη 28 με 30 βαθμούς, όπου αργότερα από το απόγευμα θα σημειώσει αισθητή πτώση. Στα Κεντρικά θα κυμανθεί από 11 έως 26 με 28 και τοπικά 30 βαθμούς στον Θεσσαλικό κάμπο, ενώ στα Νότια από 13 έως 27 με 29 και τοπικά 31 ίσως και 32°C. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα φτάσει τους 23 με 25, ενώ στου Αιγαίου τους 26 με 28 και τοπικά στα νησιά του Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη ακόμη και τους 29 με 30°C. 

 
 
 
> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Κυριακή, στην Αττική περιμένουμε αρκετή ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις, πρόσκαιρα πυκνότερες από το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε παρόμοια επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές - βορειοδυτικές διευθύνσεις αρχικά έως και 4 Μποφόρ με ενίσχυση από αργά το μεσημέρι.
 
> Για τη περιοχή της Θεσσαλονίκης:
Αλλαγή του καιρικού σκηνικού αναμένεται την Κυριακή για τη Θεσσαλονίκη με πτώση της θερμοκρασίας, καθώς θα επικρατήσει ισχυρός Βαρδάρης ειδικά από τις πρώτες απογευματινές ώρες και έπειτα.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί βόρειοι-βορειοδυτικοί και θα φτάσουν μέχρι και τα 6-7 Μποφόρ σε ένταση, ενώ οι ριπές των ανέμων θα φτάσουν έως και τα 8-9 Μποφόρ.

 
Τέλος, μπαίνοντας στην επόμενη εβδομάδα, από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας θα σημειώνονται τοπικές βροχές στα νησιά του Αιγαίου πελάγους και την Κρήτη με γρήγορη βελτίωση από το μεσημέρι. Και ενώ ο Σεπτέμβρης θα μας αποχαιρετίσει  με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τους Βοριάδες να πνέουν επίσης με ισχυρή ένταση στα πελάγη μας, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θα υποδεχτούμε τον Οκτώβρη με εξασθένηση των ανέμων αλλά και άνοδο της θερμοκρασίας. 
 
Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.


Επιμέλεια άρθρου: 

Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
 
Χ. Γκουλέκας, Μαθηματικός - Μετεωρολόγος από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας