Άστατος ο καιρός στη χώρα μας τις επόμενες ώρες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες: Που αναμένονται τα εντονότερα φαινόμενα - Τι περιμένουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

 

Βροχές και καταιγίδες -πιο έντονες κατά τις θερμές ώρες κυρίως στην ηπειρωτική χώρα- θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού με το οποίο θα κυλήσει η υπόλοιπη εβδομάδα, ενώ οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά σε Βόρειους ρίχνοντας λίγο ακόμα τη θερμοκρασία κυρίως στα Ανατολικά.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Τετάρτη 18/09/2024:  

Από τα ξημερώματα και νωρίς το πρωί κατά τόπους έντονες καταιγίδες θα σημειώνονται στα νησιά του Ιονίου, την Δυτική Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, ενώ πιο ήπιου χαρακτήρα θα είναι σε Θερμαϊκό κόλπο, Σποράδες και στα Ανατολικά παράκτια της Θεσσαλίας και της Βόρειας Εύβοιας. Βροχές μέτριας έντασης θα εντοπίζονται στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές, όπως στη Μακεδονία, τη Χαλκιδική, στην υπόλοιπη Ήπειρο και Θεσσαλία καθώς και στην Κεντρική Στερεά, ενώ αργότερα προς το μεσημέρι τα φαινόμενα εκεί θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες όπως επίσης στην υπόλοιπη Εύβοια και την Ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής). Τοπικές καταιγίδες ίσως να εντοπιστούν από το μεσημέρι και μετά και στη Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο καθώς και στα ορεινά της Κρήτης με γενική τάση πρόσκαιρης εξασθένησης των φαινομένων από αργά το απόγευμα προς το βράδυ. Στη Θράκη και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις, ενώ στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα θα επικρατεί γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν Β-ΒΑ 3-5 και στο Βόρειο πέλαγος έως 6 Μποφόρ, ενώ στο ΝΑ πέλαγος θα είναι ΒΔ με την ίδια ένταση. Στο Ιόνιο θα είναι Ανατολικοί 2-4 Μποφόρ με περαιτέρω σταδιακή εξασθένηση.
Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί περίπου από 11 έως 21 με 23 και τοπικά 25°C, ενώ στα Νότια από 13 έως 25 με 27 και τοπικά 28°C. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα φτάσει τους 23 με 25 και νοτιότερα τοπικά τους 26 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου τους 24 με 26 και νοτιότερα στη Ρόδο τους 27 με 29°C.
 
> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Τετάρτη, στην Αττική περιμένουμε τοπικές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες από νωρίς το μεσημέρι έως και αργά το απόγευμα, οπότε και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν τοπικές βροχές και ίσως σποραδικές καταιγίδες μικρής διάρκειας κυρίως στα βόρεια.
Η θερμοκρασία σε παρόμοια επίπεδα με αυτά των τελευταίων ημερών, δεν θα ξεπερνάει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν κατά κύριο λόγο από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις, έως και 4 Μποφόρ.
 
> Για τη περιοχή της Θεσσαλονίκης:
Αύριο Τετάρτη, ο καιρός στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται να είναι νεφελώδης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και αναμένεται να εκδηλωθούν ασθενείς βροχοπτώσεις  τις πρώτες πρωινές ώρες οι οποίες θα έχουν λίγη μεγαλύτερη ένταση κατά τις μεσημεριανές ώρες. 
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, βόρειων διευθύνσεων και δεν θα ξεπεράσουν τα 2 με 3 Μποφόρ.

Για Πέμπτη 19/09/2024:
Από τις πρωινές ώρες θα σημειώνονται τοπικά ασθενείς βροχές στη Δυτική Μακεδονία, τον Θερμαϊκό κόλπο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Βόρεια Εύβοια και την Κεντρική Στερεά, ενώ αργότερα προς το μεσημέρι τα φαινόμενα εκεί θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες επίσης στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τα νησιά του Ιονίου όπου πρόσκαιρα θα είναι τοπικά έντονες. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα υπάρχουν νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες οι οποίες τις μεσημεριανές ώρες ίσως δώσουν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στην Ανατολική Μακεδονία καθώς επίσης στην Κεντρική Στερεά και την Πελοπόννησο, ενώ δεν αποκλείεται να ψιχαλίσει για λίγο και στα ορεινά της Κρήτης. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα του Αιγαίου θα επικρατεί κυρίως ηλιοφάνεια.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Βόρειοι 4-5 και τοπικά 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι μεταβλητοί 2-3 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί περίπου από 10 έως 22 με 24 και τοπικά 26°C, ενώ στα Νότια από 12 έως 26 με 27 και τοπικά 29°C. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα φτάσει τους 22 με 24 και τοπικά νοτιότερα τους 26 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου τους 25 με 27 και νοτιότερα στη Ρόδο ακόμη και τους 30°C.
 
> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Πέμπτη, στην Αττική αρχικά περιμένουμε αρκετή ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις, οι οποίες κατά τις θερμές ώρες  πρόσκαιρα θα πυκνώσουν, χωρίς να αποκλείεται να ψιχαλίσει ή να βρέξει τοπικά κυρίως στα βόρεια. 
Η θερμοκρασία σε παρόμοια, ήπια επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν κατά κύριο λόγο από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις, έως και 4 Μποφόρ.
 
> Για τη περιοχή της Θεσσαλονίκης:
Την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες κατά περιόδους θα είναι αυξημένες και δεν αποκλείεται να δώσουν βροχές και τοπικές καταιγίδες, κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως και 24 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειων διευθύνσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας, πλην των μεσημεριανών ωρών που θα πνέουν νότιων διευθύνσεων. Η ένταση τους δεν θα ξεπεράσει τα 3 Μποφόρ.


Τέλος, άστατος θα παραμείνει ο καιρός μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, αφού σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, κυρίως στην ηπειρωτική χώρα, με τους βοριάδες να επιμένουν μέτριοι έως ισχυροί στο Αιγαίο και τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 23 με 25 βαθμούς στα κεντρικά και βόρεια και τους 27 με 29 °C στα νότια τμήματα. 
 
Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.
 

Επιμέλεια άρθρου: 

Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Χ. Γκουλέκας, Μαθηματικός - Μετεωρολόγος από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μ. Τζανακάκης, Φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Δείτε επίσης