Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση: Αισιόδοξα τα στοιχεία για τις επόμενες ημέρες με ήπιες θερμοκρασίες και αρκετές βροχές - Πως θα κυλήσει το σκηνικό του καιρού μέχρι και το τέλος του μήνα

Μετά από ένα εξαιρετικά θερμό και ξηρό καλοκαίρι για το σύνολο της χώρας μας, οι φόβοι μας πως δεν θα μπορούσαμε να ''γλιτώσουμε'' εύκολα και γρήγορα από μια τέτοια κατάσταση δεν βγήκαν αληθινοί, με το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου να έχει φέρει πολλές βροχές αλλά και πτώση της θερμοκρασίας σε επίπεδα κοντά του μέσου όρου ή ακόμα και χαμηλότερα αυτού (ιδιαίτερα τις τελευταίες δύο ημέρες), πριν καν ακόμα να μπει και επισήμως το φθινόπωρο (22 Σεπτεμβρίου - φθινοπωρινή ισημερία).

Βλέποντας τώρα μια γενική εικόνα για το δεύτερο μισό του μήνα, τα τελευταία στοιχεία φαίνεται πως παραμένουν αισιόδοξα για μεγάλο μέρος της χώρας, καθώς μέχρι και σχεδόν και τα μέσα του τρίτου δεκαημέρου του μήνα, όλα δείχνουν πως το φθινοπωρινό σκηνικό που μας συνοδεύει από τις αρχές του μήνα, όχι απλώς θα παραμείνει, αλλά θα ενισχυθεί περισσότερο, με τη θερμοκρασία να εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου και τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες να εκδηλώνονται σε μεγάλο μέρος της χώρας (κυρίως στα Δυτικά και τα Βόρεια).

Κάτι τέτοιο μπορούμε να παρατηρήσουμε και στους παρακάτω χάρτες θερμοκρασιακής και υετικής απόκλισης για το διάστημα 15 Σεπτεμβρίου - 22 Σεπτεμβρίου.


 

Παρακάτω θα δούμε μια πιο αναλυτική εκτίμηση για το σκηνικό του καιρού του δεύτερου 15ήμερου του Σεπτεμβρίου.

Για να προχωρήσουμε σε αυτή την εκτίμηση, χωρίσαμε το 15ήμερο αυτό σε τρία διαστήματα.

16 - 20 Σεπτεμβρίου 2024
Κατά τη διάρκεια του πρώτου μας διαστήματος, αναμένεται γενικά άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τοπικά ισχυρά φαινόμενα κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα. Τοπικά έντονες βροχές και σποραδικές καταιγίδες περιμένουμε να μας απασχολήσουν κυρίως τα διάστημα 17-20/09.
 
Η θερμοκρασία, χωρίς να παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή, δεν θα ξεπερνάει πουθενά στη χώρα μας τους 26 με 28 και τοπικά τους 29 βαθμούς Κελσίου, με τον υδράργυρο νωρίς το πρωί αλλά και αργά το βράδυ να βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Αισθητά πιο χαμηλές θα είναι οι θερμοκρασίες στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι αν και αρχικά σε Αιγαίο και Ιόνιο θα πνέουν ήπιοι (16-18/09), γρήγορα θα αρχίσουν να ενισχύονται σημαντικά στο Αιγαίο,  βόρειοι - βορειοανατολικοί, παραμένοντας ενισχυμένοι μέχρι και τουλάχιστον το τέλος του συγκεκριμένου διαστήματος.
 
21 - 25 Σεπτεμβρίου 2024
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου διαστήματος,  φαίνεται πως θα διανύσουμε μια μεταβατική περίοδο, με τοπικά ισχυρά φαινόμενα να απασχολούν κυρίως τα νησιά του Ιονίου καθώς επίσης και τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά μόνο κατά τις πρώτες ημέρες του συγκεκριμένου διαστήματος (21-23/09). Από τις 24/09 περιμένουμε σταδιακή βελτίωση, με περιορισμό των όποιων φαινομένων κυρίως στα νησιά του Ιονίου.
 
Θερμοκρασιακά, ο υδράργυρος αρχικά περιμένουμε να βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου (21-23/09), ενώ από τις 24/09 και μετά θα περάσουμε σε θερμοκρασιακή άνοδο, φτάνοντας τοπικά και πάλι τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου. Σε πιο χαμηλά επίπεδα περιμένουμε να βρίσκεται ο υδράργυρος στη δυτική και βόρεια χώρα.

Τοπικά ισχυροί περιμένουμε να πνέουν οι βόρειοι - βορειοανατολικοί άνεμοι στο στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, με τους ανέμους στα ηπειρωτικά να πνέουν ήπιοι από μεταβλητές διευθύνσεις.

26 - 30 Σεπτεμβρίου 2024*
Τέλος, κατά τη διάρκεια του τρίτου διαστήματος, επειδή τα στοιχεία δεν μας βοηθούν να έχουμε κάποια καθαρή εικόνα, δεν μπορούμε να πούμε πολλά για το σκηνικό του καιρού. Το επικρατέστερο σενάριο, όμως, θέλει γενικά βελτιωμένο καιρό, με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγα μόνο τοπικά φαινόμενα κυρίως στα δυτικά.(!) Υπάρχουν σενάρια που θέλουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του βόρειου Ιονίου (26/09).

Θερμοκρασιακά, περιμένουμε ο υδράργυρος να επιστρέψει σε επίπεδα υψηλότερα του μέσου όρου, με τις μέγιστες τιμές στη χώρα να φτάνουν τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο φαίνεται πως θα πνέουν αρχικά ενισχυμένοι.

*Οτιδήποτε αναγράφεται εδώ αποτελεί μια απλή εκτίμηση και η αβεβαιότητα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.


Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

1 Σχόλια

Νεότερη Παλαιότερη