Μεσοπρόθεσμη πρόγνωση: Συγκρατημένα αισιόδοξα τα στοιχεία για τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου - Τι περιμένουμε στη χώρα μας το 1ο δεκαπενθήμερο

 

Μετά από έναν ακόμα μήνα που συνέχισε τα αρνητικά ρεκόρ θερμοκρασίας για ολόκληρη τη χώρα και με τον κίνδυνο της λειψυδρίας να παραμένει ακόμα στην επιφάνεια, ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου, ο Σεπτέμβρης, φαίνεται πως έφτασε με πιο αισιόδοξα στοιχεία, με τις πρώτες δύο ημέρες του να χαρακτηρίζονται από πρόσκαιρη αστάθεια, αλλά και από ήπιες θερμοκρασίες για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. 

Βλέποντας μια γενική εικόνα του μήνα, ο Σεπτέμβριος περιμένουμε να ακολουθήσει ένα αντίστοιχο καιρικό μοτίβο με αυτό προηγούμενων μηνών, με τα προγνωστικά μοντέλα να θέλουν τη θερμοκρασιακή απόκλιση του μήνα  1 με 2 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο.

Ωστόσο, αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία που έχουμε από το CFSv2, με κλιματολογικά στοιχεία από το 1984 έως και το 2009, ο Σεπτέμβριος δεν φαίνεται να είναι σημαντικά θερμότερος του μέσου όρου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συναντήσουμε ξανά ημέρες με λίγο πιο ανεβασμένες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του μήνα αυτού.

Παρακάτω θα δούμε μια αναλυτική εκτίμηση για το σκηνικό του καιρού του πρώτου 15ήμερου του Σεπτεμβρίου.

Για να προχωρήσουμε σε αυτή την εκτίμηση, χωρίσαμε το 15ήμερο αυτό σε τρία διαστήματα των 5 ημερών.

01 - 05 Σεπτεμβρίου 2024
Κατά το πρώτο μας διάστημα, περιμένουμε αρκετή ηλιοφάνεια σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, κάτι το οποίο θα διατηρείται μέχρι και νωρίς το μεσημέρι, όπου η σκυτάλη θα παραδίδεται στην αυξημένη συννεφιά καθώς και στους τοπικούς όμβρους και τις μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Τα όποια φαινόμενα θα παρατηρούνται στα ηπειρωτικά (κυρίως ορεινά τμήματα), στα νησιά του Ιονίου, καθώς και στην Πελοπόννησο. Εξασθένηση θα παρουσιάζουν από αργά το απόγευμα. 

Θερμοκρασιακά, ο υδράργυρος περιμένουμε να παραμένει σε σταθερές τιμές ελαφρώς υψηλότερες του κανονικού (34 με 36 βαθμούς μέγιστες τιμές).

Οι άνεμοι φαίνεται πως θα πνέουν εξασθενημένοι και μόνο στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα παρατηρούνται πιο ενισχυμένες ριπές. 

06 - 10 Σεπτεμβρίου 2024
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου διαστήματος, ο καιρός αρχικά περιμένουμε να είναι σχετικά βελτιωμένος για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς δεν περιμένουμε  έντονα φαινόμενα, παρά μόνο τοπικούς όμβρους κυρίως στα βόρεια κατά τις θερμές ώρες. Υποψία για σημαντική αλλαγή του καιρού παρουσιάζεται στο τέλος του διαστήματος.

Θερμοκρασιακά, ο υδράργυρος περιμένουμε να βρίσκεται σταθερά πάνω από τον μέσο όρο, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει κάποια σημαντική μεταβολή από το προηγούμενο διάστημα, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν τοπικά τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ από τις 8 του μήνα αναμένεται μικρή πτώση, με τον υδράργυρο να μην ξεπερνάει τοπικά τους 33 με 34 βαθμούς.

Οι άνεμοι φαίνεται πως θα παραμείνουν σχετικά ενισχυμένοι στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι ριπές και στο Κεντρικό.

11 - 15 Σεπτεμβρίου 2024*
Τέλος, κατά τη διάρκεια του τρίτου διαστήματος, ο καιρός φαίνεται πως αρχικά (10-12/09) θα είναι ιδιαίτερα άστατος για μεγάλο μέρος της χώρας, με ιδιαίτερα έντονες βροχές και καταιγίδες, κυρίως στη βόρεια και δυτική Ελλάδα. Στη συνέχεια του διαστήματος, τα φαινόμενα φαίνεται πως συνεχίζουν να απασχολούν περιοχές της χώρας, με αρκετά όμως μειωμένη ένταση.

Θερμοκρασιακά, περιμένουμε τιμές πολύ κοντά στις φυσιολογικές για την εποχή (ελαφρώς υψηλότερες), με τον υδράργυρο στη χώρα ενδεχομένως να μην ξεπερνάει τοπικά τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Ενισχυμένοι ενδέχεται να πνέουν οι άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο.

*Οτιδήποτε αναγράφεται εδώ αποτελεί μια απλή εκτίμηση και η αβεβαιότητα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.


Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη