Νέφη Lee: Tι είναι οι όμορφοι νεφικοί σχηματισμοί που εμφανίστηκαν στην δορυφορική εικόνα της χώρας μας χθες το μεσημέρι

 

Η βαρομετρική διάταξη που επικράτησε εχθές πάνω από την Ευρώπη και είναι υπεύθυνη για την πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα Βορειοδυτικά της χώρας μας, έγινε η αφορμή για τη δημιουργία θεαματικών νεφικών σχηματισμών οι οποίοι και αποτυπώνονται στην δορυφορική εικόνα που φαίνεται παρακάτω.

Τα κύματα Lee είναι μια μορφή εσωτερικών βαρυτικών κυμάτων, τα οποία δημιουργούνται όταν μια ευσταθής ροή ρευστού (στην περίπτωση μας του αέρα) αναγκάζεται να περάσει πάνω από ένα εμπόδιο, προκαλώντας την ταλάντωση του αμέσως μετά το πέρας του εμποδίου. Τότε, δεδομένης επαρκούς ποσότητας υγρασίας στην ατμόσφαιρα, μπορούν να γίνουν ορατά και να δώσουν αυτούς τους όμορφους κυματιστούς σχηματισμούς. Το όνομα τους προκύπτει από το αγγλικό leeward, καθώς η πιο κοινή τους μορφή είναι τα ορεινά κύματα τα οποία σχηματίζονται στην υπήνεμη (leeward) πλευρά του βουνού όταν ο άνεμος είναι κάθετος σε αυτό. 
 

Ακριβώς αυτό συνέβη εχθές στη χώρα μας, όπου επικρατούσε μια δυτική ροή κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία είναι κάθετη στην οροσειρά της Πίνδου, με αποτέλεσμα στα ανατολικά της να έχουμε την εμφάνιση των νεφών Lee, που όπως φαίνεται και από την εικόνα είναι παράλληλα στον ορεινό κορμό της χώρας μας. 

 

Επιμέλεια άρθρου: 

Χ. Γκουλέκας, Μαθηματικός - Μετεωρολόγος από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη