Αποχαιρετούμε οριστικά το καλοκαίρι; Με τι θερμοκρασίες θα μπει και επισήμως το φθινόπωρο για τη χώρα μας - Οι εκτιμήσεις για τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου

 


Έναν -ομολογουμένως- ''Σεπτέμβρη απ' τα παλιά'' διανύουμε φέτος στη χώρα μας, με τις θερμοκρασίες αλλά και τον υετό να μην θυμίζουν σε τίποτα αυτό το εξαιρετικά θερμό φετινό καλοκαίρι που κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
 
Από τις πρώτες κιόλας μέρες του μήνα, αρκετές βροχές αλλά και τοπικά ισχυρές καταιγίδες σημειώνονται σε μεγάλο μέρος της -ηπειρωτικής κυρίως- χώρας, ενώ παράλληλα ο υδράργυρος εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκεται σε επίπεδα κάτω των φυσιολογικών τιμών για την εποχή.
 
Μετά όμως από όλα τα παραπάνω, το ερώτημα που μας δημιουργείται είναι ένα:
 
Τελειώσαμε με το καλοκαίρι;
 
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα κάποιους μπορεί να τους ευχαριστήσει, αλλά κάποιους άλλους πάλι... όχι.
 
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που διαθέτουμε από τα παγκόσμια μοντέλα, ο καιρός τις επόμενες ημέρες, μέχρι και το Σάββατο, περιμένουμε να παραμείνει άστατος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με βροχές αλλά και τοπικά ισχυρές καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται παράλληλα και από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα.
 
Επιπλέον, η θερμοκρασία φαίνεται πως θα παραμένει σε επίπεδα κάτω του φυσιολογικού για την εποχή, με τον υδράργυρο να διατηρεί τις μέγιστες τιμές του  κοντά στους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου για τη Κεντρική και Βόρεια χώρα και τους 27 με 29 για τα υπόλοιπα τμήματα.
 
Ωστόσο, μελετώντας τα στοιχεία για τον καιρό της ερχόμενης εβδομάδας αλλά και μέχρι το τέλος του μήνα, το επικρατέστερο σενάριο θέλει επιστροφή της καλοκαιρίας με βελτιωμένο καιρικό σκηνικό για το σύνολο σχεδόν της χώρας (ύποπτη μέρα για άστατο καιρό μόνο η επόμενη Τετάρτη 25/09), αλλά και σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, με τις τιμές του υδραργύρου να επιστρέφουν και πάλι κοντά στους 32 με 33 και ίσως τοπικά και στους 34 βαθμούς Κελσίου.
 
  
 
 
 
Κάτι αντίστοιχο μπορούμε να παρατηρήσουμε και παρακάτω, στα διαγράμματα Ensembles από τα προγνωστικά μοντέλα καιρού GFS και ECMWF για τη περιοχή της Αττικής.
 
 
(Διαγράμματα θερμοκρασίας στα 850hPa & υετού) 
 
Με βάση λοιπόν και τα παραπάνω διαγράμματα, τα περισσότερα σενάρια και στα δύο μοντέλα, φαίνεται πως συμφωνούν σε μια απότομη άνοδο της θερμοκρασίας από τις 25 με 26 του μήνα μέχρι τουλάχιστον και τα τέλη του. Επιπλέον τα σενάρια υετού για τη περιοχή της Αττικής μετά τις 25 του μήνα μέχρι τουλάχιστον και τα τέλη του πρώτου πενθήμερου του Οκτωβρίου φαίνονται να είναι μέχρι στιγμής ελάχιστα.
 
Επομένως, το καλοκαίρι δείχνει πως δεν έχει πει ακόμα τη τελευταία του λέξη

Φυσικά, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις πάνω στο καιρικό σκηνικό, ώστε να σας ενημερώνουμε για όλα τα νεότερα έγκαιρα και έγκυρα!
 
Ο καιρός στη χώρα αύριο Παρασκευή 
Αύριο Παρασκευή ο καιρός στη χώρα αναμένεται άστατος, με τοπικές βροχές αλλά και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο. Τα εντονότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν κυρίως κατά τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία και Στερεά, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο και το βράδυ στο βορειοδυτικό Αιγαίο.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, φτάνοντας τους 24 με 27 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα τους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.
 
>Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Παρασκευή, αρχικά στην Αττική περιμένουμε διαστήματα ηλιοφάνειας με λίγες τοπικές νεφώσεις, οι οποίες κατά τις θερμές ώρες  πρόσκαιρα θα πυκνώσουν, χωρίς να αποκλείεται να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή ακόμα και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα Δυτικά και τα Βόρεια του νομού. 
Η θερμοκρασία σε παρόμοια επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν κατά κύριο λόγο από βόρειες διευθύνσεις, τοπικά έως και 4 Μποφόρ.
 
> Για τη περιοχή της Θεσσαλονίκης:
Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται αραιές και κατά τόπους πυκνότερες νεφώσεις, οι οποίες αναμένεται να δώσουν ασθενείς βροχοπτώσεις τα ξημερώματα και από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες και έπειτα, όπου προβλέπονται και τοπικές καταιγίδες.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, βόρειων κυρίως διευθύνσεων και δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 Μποφόρ.

 
Επιμέλεια άρθρου: 

Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο 

Χ. Γκουλέκας, Μαθηματικός - Μετεωρολόγος από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη