Ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες στη χώρα μας - Πότε υποχωρεί η κακοκαιρία ATENA (Αναλυτική Πρόγνωση)

Με βροχές και καταιγίδες φαίνεται πως θα κυλήσει η σημερινή μέρα, με την κακοκαιρία ΑΤΕΝΑ να έχει ήδη φέρει τα πρωτοβρόχια σε περιοχές της Δυτικής, Κεντρικής και Βόρειας χώρας, ενώ με αυτό το βαρομετρικό χαμηλό, αργότερα από το μεσημέρι, θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες και στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας, με γενική βελτίωση από αύριο το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα βρεθεί σε πτώση,  ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν μέτριοι έως ισχυροί.


Πιο αναλυτικά:
 
Για σήμερα Τρίτη, 10/09/2024:  
Βροχές και έντονες καταιγίδες εκδηλώνονται αυτή τη στιγμή στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, ενώ από τις μεσημβρινές ώρες θα επεκταθούν ανατολικότερα σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Χαλκιδική και από το απόγευμα έως το βράδυ σε Σποράδες, Θράκη και νησιά Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, καθώς θα έχουν και αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα. Παράλληλα ο καιρός στα Δυτικά θα βελτιωθεί προσωρινά, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις με τις βροχές και τις καταιγίδες να εκδηλώνονται από το μεσημέρι και μετά πιο τοπικά και με διαστήματα ηλιοφάνειας στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά και την Εύβοια με βελτίωση από τις βραδυνές ώρες. Αργά τη νύχτα θα εκδηλωθούν καταιγίδες και στις Κυκλάδες, ενώ πιο ήπιου χαρακτήρα θα είναι οι βροχές σε Κρήτη και Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο σε ενίσχυση θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις 5-7 και τοπικά 8 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ΒΔ 4-6 και τοπικά 7 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε πτώση, στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά φτάσει περίπου τους 24 με 26°C, ενώ στα Νότια έως 25 με 27 και τοπικά 28°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα φτάσει επίσης τους 25 με 27 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη θα αγγίξει ακόμη και τους 29 με 31°C.
 

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Σήμερα Τρίτη, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι κατά διαστήματα άστατος, με πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές. Ιδιαίτερη προσοχή θα χρειαστεί κατά τις απογευματινές ώρες, καθώς οι μετεωρολογικοί δείχτες ευνοούν την εκδήλωση καταιγίδων, κάτι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε με απόλυτη ακρίβεια. Η θερμοκρασία σε πτώση, δεν θα ξεπερνάει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν κατά κύριο λόγο από μεταβλητές διευθύνσεις, έως και 6 Μποφόρ. 



Για αύριο Τετάρτη, 11/09/2024:  
Από νωρίς τα ξημερώματα έντονες βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειώνονται στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ βροχές ασθενούς χαρακτήρα θα εκδηλώνονται ακόμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο που αργότερα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο και Στερεά καθώς επίσης σε Θεσσαλία και Εύβοια αλλά με πιο τοπικό χαρακτήρα. Βροχές θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται και στην Κρήτη, ενώ γενική βελτίωση θα υπάρξει από το απόγευμα και μετά.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά Νότιοι στο Ανατολικό και ΒΔ στο Δυτικό πέλαγος 4-5 Μποφόρ που αργότερα θα στραφούν σε Δυτικούς με την ίδια ένταση, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν ΒΔ 4-5 και στα Νότια Δυτικοί πρόσκαιρα έως 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 11 έως 25 με 27°C, στα Κεντρικά από 13 έως 26 με 28 βαθμούς και στα Νότια από 15 έως 27 με 29 και τοπικά ακόμη και 31°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 25 με 27 βαθμούς και νοτιότερα στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 28 με 29°C.
 
 
 
> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Τετάρτη, στην Αττική περιμένουμε να συνεχίζεται κατά περιόδους το άστατο σκηνικό, με πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, οπότε και δεν αποκλείεται η εκδήλωση τοπικών όμβρων. Η θερμοκρασία στο λεκανοπέδιο δεν θα ξεπερνάει τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις, έως και 4 Μποφόρ. 


Για την Πέμπτη, 12/09/2024:  
Ο καιρός θα είναι αρχικά γενικά αίθριος, ενώ λίγες νεφώσεις θα υπάρξουν από νωρίς το πρωί που αργότερα θα πυκνώσουν και θα δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές σε Θράκη, νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα. Δεν αποκλείεται επίσης να βρέξει για λίγο από το μεσημέρι και σε Επτάνησα, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Βόρεια Πελοπόννησο καθώς και στην Κρήτη.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο, σε εξασθένηση, θα πνέουν μεταβλητοί από 2-3 Μποφόρ και στα Νότια Δυτικοί 4-5, ενώ στο Ιόνιο θα στραφούν σε Ν-ΝΔ 3-4 και στο Βόρειο πέλαγος έως 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε μικρή άνοδο, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 11 έως 27 με 29°C, στα Κεντρικά από 12 έως 28 με 30 βαθμούς και στα Νότια από 13 έως 30 με 32 και τοπικά ακόμη και 33°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 26 με 28 βαθμούς και νοτιότερα στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 29°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Πέμπτη, περιμένουμε γενικά βελτιωμένο καιρό, με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις μόνο νεφώσεις κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Η θερμοκρασία, σε παρόμοια επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, έως και 5 Μποφόρ. 
 
 
Τέλος από την Παρασκευή, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, περιμένουμε νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές και καταιγίδες από τα Δυτικά και Βόρεια, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρξει νέα πτώση θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. 
 
Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια άρθρου: 

Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη