Φθινοπωρινό βαρομετρικό χαμηλό φέρνει πολλές βροχές και καταιγίδες τη νέα εβδομάδα - Που περιμένουμε τα πιο έντονα φαινόμενα και πότε θα δούμε τον υδράργυρο να υποχωρεί σημαντικά

 

 
Σημαντική αλλαγή, με φθινοπωρινά χαρακτηριστικά, περιμένουμε να επηρεάσει αυτή τη φορά μεγάλο μέρος της χώρας μας από τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας, με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να θέλουν τον υδράργυρο να βρίσκεται σε επίπεδα πολύ κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή και ένα βαρομετρικό χαμηλό να φέρνει αρκετές βροχές αλλά και καταιγίδες κυρίως στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Πελοπόννησο καθώς επίσης και στην περιοχή της Δυτικής Στερεάς.
 
Μετά από ένα καλοκαίρι που έμοιαζε να μην έχει τέλος, ο καιρός ήδη από τις τελευταίες ημέρες δείχνει να μας ''αποζημιώνει'', με την θερμοκρασία να έχει παρουσιάσει πτώση, πλησιάζοντας τα φυσιολογικά επίπεδα τιμών και τα φαινόμενα κατά τόπους να είναι έντονα. 
 
Ωστόσο, οι εξαιρετικά θερμές θάλασσες, επαναφέρουν έναν μεγάλο κίνδυνο για πιθανές καταστροφές, καθώς τα πρώτα καιρικά συστήματα που θα μας επισκέπτονται θα τροφοδοτούνται συνεχώς. Θα πρέπει συνεπώς να είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή.
 
Το συγκεκριμένο βαρομετρικό χαμηλό που περιμένουμε να μας επηρεάσει από το απόγευμα - βράδυ της Δευτέρας, φέρει ήδη το όνομα ''ATENA'' και η εκτιμώμενη πορεία του φαίνεται παρακάτω:
 

Πιο αναλυτικά,

Για αύριο Δευτέρα, 09/09/2024:  
Αύριο Δευτέρα, αναμένονται στη χώρα αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα δυτικά όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα περιμένουμε να είναι τοπικά ισχυρά. Ιδιαίτερη προσοχή θα χρειαστεί στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, καθώς τοπικά τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι πολύ ισχυρά, συνοδευόμενα από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα αλλά και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις, 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα έως και 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στις κανονικές για την εποχή τιμές, φτάνοντας τοπικά τους 29 με 31 βαθμούς και στα ανατολικά κατά τόπους τους 32 βαθμούς Κελσίου.


 
> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Δευτέρα, ο καιρός στην Αττική αρχικά περιμένουμε να είναι γενικά ηλιόλουστος, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις, πρόσκαιρα πυκνότερες κατά τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία σε ήπια επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν κατά κύριο λόγο από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις έως και 4 Μποφόρ.


Για τη Τρίτη, 03/09/2024:
Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Θράκης) και βαθμιαία στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα, περιμένουμε αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και από νωρίς το απόγευμα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά, με τον υδράργυρο να φτάνει στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά τους 26 με 28 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου. 
 


> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Τρίτη, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά νεφελώδης καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Πιο πυκνές περιμένουμε να είναι οι νεφώσεις από το απόγευμα και μετά οπότε και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν τοπικά φαινόμενα. Η θερμοκρασία σε πτώση, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί έως και 5 Μποφόρ.
 
Περισσότερα για τον καιρό της υπόλοιπης εβδομάδας θα αναρτηθούν σε νεότερη δημοσίευση.

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.


Επιμέλεια άρθρου: 

Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη