Ισχυροί άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο - Που θα εκδηλώνονται τοπικά φαινόμενα

 

Με το βαρομετρικό χαμηλό στον κόλπο της Γένοβας να δείχνει τα δόντια του προκαλώντας έντονα φαινόμενα στην Κεντρική Ευρώπη, την Ιταλία και τις Βαλκανικές χώρες, φαίνεται πως θα επηρεάσει από σήμερα και τη χώρα μας, αφού θα δημιουργήσει βροχές και καταιγίδες -λίγο πιο ήπιες- στα Δυτικά και Βόρεια, ρίχνοντας τον υδράργυρο μέσα στο Σαββατοκύριακο 2-3 βαθμούς χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και προκαλώντας ισχυρούς δυτικούς ανέμους σε θάλασσα και στεριά της τάξεως των 7 με 8 Μποφόρ. 

Σήμερα Παρασκευή, βροχές και τοπικές καταιγίδες εκδηλώνονται ήδη στα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας μας από νωρίς το πρωί, ενώ βροχές θα σημειωθούν και στα υπόλοιπα Δυτικά και Βόρεια επηρεάζοντας τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, την Δυτική και Κεντρική Στερεά, τη Δυτική και Κεντρική Πελοπόννησο, την υπόλοιπη Ήπειρο και τη Θεσσαλία(κυρίως τα ορεινά). Καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε Μακεδονία και Θράκη με ηπιότερη βέβαια ένταση και με τάση εξασθένησης από αργά το βράδυ. Στα υπόλοιπες περιοχές θα επικρατεί γενικά ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στην Κρήτη και στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Ν-ΝΔ 4-5 και στα Νότια Δυτικοί έως 6 και τοπικά 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι επίσης Δυτικοί 6-7 και τοπικά 8 Μποφόρ πνέοντας με ίδια ένταση και στη στεριά.
Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση κυρίως στα Δυτικά και Βόρεια, όπου στα Βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει περίπου τους 25 με 27°C, στα Κεντρικά έως 27 με 29(στα Ανατολικά), ενώ στα Νότια τους 29 με 31 και τοπικά 33°C κυρίως στα Ανατολικά ηπειρωτικά. Στα νησιά του Ιονίου και τα Δυτικά η μέγιστη θα φτάσει τους 25 με 27 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου τους 27 με 29 και τοπικά στην Κρήτη ίσως ακόμη και τους 30°C.

Πιο αναλυτικά για το Σαββατοκύριακο:

Για αύριο Σάββατο, 14/09/2024:  
Από νωρίς το πρωί τοπικά ασθενείς βροχές θα σημειώνονται σε Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Δυτική και Κεντρική Στερεά και Πελοπόννησο, καθώς επίσης δεν αποκλείεται να πέσουν μέσα στη μέρα κάποιοι όμβροι μικρής διάρκειας και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη(κυρίως στα ορεινά). Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν γενική βελτίωση από αργά το απόγευμα, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα θα επικρατεί αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα Ανατολικά ηπειρωτικά και τις Κυκλάδες.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Δ-ΝΔ 5-6 και τοπικά 7 με 8 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι -Δ-ΒΔ 5-6 και τοπικά έως 7 Μποφόρ. Στη στεριά οι ριπές θα αγγίζουν ακόμη και τα 8 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε περεταίρω πτώση κυρίως στα Δυτικά και Βόρεια, όπου στα Βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί περίπου 09 έως 25 με 26 και τοπικά 27°C, στα Κεντρικά από 11 έως  24 με 26(στα Ανατολικά), ενώ στα Νότια από 13 έως 27 με 29 και τοπικά 30°C κυρίως στα Ανατολικά ηπειρωτικά. Στα νησιά του Ιονίου και τα Δυτικά η μέγιστη θα φτάσει τους 22 με 24 και τοπικά 25 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου τους 26 με 28 και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 29 με 30°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Σάββατο, στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό, με πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία, σε σταδιακή πτώση, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν κατά κύριο λόγο από δυτικές - βορειοδυτικές διευθύνσεις, έως και 5 Μποφόρ. 


Για την Κυριακή, 08/09/2024:  
Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ λίγες νεφώσεις θα υπάρξουν από το πρωί στα Δυτικά και Βόρεια που αργότερα από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και θα δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές στο Βόρειο Ιόνιο(Κέρκυρα), καθώς σε Ήπειρο και Μακεδονία κυρίως στα Βόρεια τμήματα. Δεν αποκλείεται επίσης να σημειωθούν κάποιοι τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά της Κρήτης, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατεί κατά βάση ηλιοφάνεια.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο, σε μικρή εξασθένηση, θα πνέουν Δ-ΒΔ 3-4 και τοπικά οι ριπές έως 5 με 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ΒΔ 3-4 με την ίδια ένταση. Στη στεριά οι ριπές θα αγγίζουν ακόμη και τα 7 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, επιπλέον σε περαιτέρω πτώση κυρίως στα Δυτικά και Βόρεια, όπου στα Βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί περίπου 05 έως 22 με 24°C, στα Κεντρικά από 07 έως 24 με 26(στα Ανατολικά), ενώ στα Νότια από 09 έως 25 με 27 και τοπικά 29°C κυρίως στα Ανατολικά ηπειρωτικά. Στα νησιά του Ιονίου και τα Δυτικά η μέγιστη θα φτάσει τους 21 με 23 και τοπικά τους 24 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου τους 25 με 26 και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 27°C.
 
> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Κυριακή, περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με λίγες τοπικές νεφώσεις κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Η θερμοκρασία, σε περαιτέρω πτώση, δεν θα ξεπερνάει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί - βορειοδυτικοί, έως και 5 Μποφόρ. 

Τέλος, από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τη Δευτέρα γενικά θα εκδηλώνονται τοπικά διάσπαρτες ασθενείς βροχές, ενώ από την Τρίτη περιμένουμε νέα μεταβολή με βροχές και καταιγίδες από τα Δυτικά, με τους ανέμους να εξασθενούν περαιτέρω στα πελάγη μας και τη θερμοκρασία να μην σημειώνει αξιόλογη μεταβολή. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια άρθρου: 

Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη