Ο καιρός τη νέα εβδομάδα: Περιορίζεται σημαντικά η αστάθεια στη χώρα μας - Που θα σημειωθούν φαινόμενα τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας

 


Και ενώ το καλοκαίρι μας αποχαιρετά με φθινοπωρινά χαρακτηριστικά, με το ίδιο περίπου μοτίβο φαίνεται να υποδεχόμαστε τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου, αφού τα φαινόμενα θα συνεχιστούν να σημειώνονται, με πιο ήπια βέβαια ένταση, τις θερμές ώρες κυρίως στα Δυτικά, τα Κεντρικά αλλά και τα Νότια τμήματα της χώρας μας. Οι άνεμοι από τη νέα εβδομάδα θα εξασθενήσουν, πνέοντας Βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι μέχρι την Τετάρτη όπου και θα ενισχυθούν ξανά, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, χωρίς ωστόσο να ξεπερνάει τοπικά τους 33 με 35 βαθμούς.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Δευτέρα, 02/09/2024:  
Αρχικά ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι εκεί, στην Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία, καθώς και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής και Κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου. Δεν αποκλείεται επίσης να βρέξει στα νησιά του Ιονίου και τη Χαλκιδική, ενώ τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν βελτίωση από το βράδυ.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ασθενείς μεταβλητοί 2 με 3 και στα Νοτιοανατολικά θα είναι ΒΔ έως 4 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι Δυτικοί 3 με 4 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 13 έως 31 με 33°C, στα Κεντρικά από 14 έως 32 με 34 βαθμούς και στα Νότια από 15 έως 33 με 35°C. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 28 με 30 βαθμούς.




> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Δευτέρα, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά αίθριος κατά τις πρωινές ώρες, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις χωρίς να αποκλείεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα βόρεια και δυτικά ορεινά. Η θερμοκρασία σε ήπια επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί έως και 4 Μποφόρ.


Για τη Τρίτη, 03/09/2024:
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός με λίγες τοπικές τοπικές νεφώσεις που ίσως δώσουν ασθενείς βροχές από νωρίς το πρωί στο Νότιο Ιόνιο, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα οι νεφώσεις αυτές θα αυξηθούν από τα Δυτικά όπου και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες πιο αξιόλογες στα νησιά του Ιονίου καθώς και στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής και Κεντρικής Στερεάς, αλλά και της Πελοποννήσου. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα σημειώνονται διάσπαρτες τοπικά ασθενείς βροχές  με μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας στα Ανατολικά, ενώ δεν αποκλείεται να βρέξει επίσης και στα ορεινά τμήματα της Κρήτης. Η ορατότητα τις πρωινές και νυχτερινές ώρες ίσως να είναι τοπικά περιορισμένη, ενώ από το βράδυ τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν βελτίωση όπου και θα σταματήσουν τελείως.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο, σε μικρή ενίσχυση θα πνέουν Βόρειοι 4 με 5 Μποφόρ στο Κεντρικό πέλαγος, ενώ στο Ιόνιο θα είναι Δυτικοί 2 με 3 και τοπικά 4 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 14 έως 30 με 32°C, στα Κεντρικά από 15 έως 31 με 33 και στα Νότια από 16 έως 32 με 34°C. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 28 με 30 βαθμούς.

 

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Τρίτη, στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό κατά τις πρωινές ώρες, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις. Η θερμοκρασία χωρίς να παρουσιάζει κάποια μεταβολή, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί έως και 4 Μποφόρ.


Για τη Τετάρτη, 04/09/2024:
Ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος με λίγες νεφώσεις που ίσως δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές από νωρίς το πρωί στα νησιά του Ιονίου, καθώς τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις αυτές στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν περαιτέρω και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, ενώ πιο έντονες και αξιόλογες θα είναι σε Ήπειρο, Δυτική και Κεντρική Στερεά και Πελοπόννησο. Δεν αποκλείεται επίσης να βρέξει για λίγο και στα ορεινά της Κρήτης, ενώ τα φαινόμενα από το βράδυ θα σταματήσουν τελείως.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο, σε περαιτέρω ενίσχυση, θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ΝΑ έως και 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ΒΔ 2 με 3 και τοπικά στα Νότια έως 4 με 5  Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 14 έως 31 με 33°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια από 16 έως 32 με 34 και τοπικά 35°C. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 28 με 30, και τοπικά στου Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 31 με 32 βαθμούς.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Τετάρτη, στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες με διαστήματα ηλιοφάνειας. Η θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, έως και 4 Μποφόρ. 


Μέχρι το τέλος της εβδομάδας τώρα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται πως θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται διάσπαρτα τοπικά φαινόμενα κυρίως στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας με σχετικά πιο εξασθενημένο χαρακτήρα, ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο θα διατηρηθούν χωρίς να ξεπερνούν τα 6 Μποφόρ και με τον υδράργυρο να μένει σε σταθερές τιμές της τάξεως των 30 και τοπικά 35°C. 

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.


Επιμέλεια άρθρου: 

Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη