Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αττική: Τοπικά ισχυρά φαινόμενα θα απασχολούν μεγάλο μέρος της χώρας μέχρι και τη Κυριακή - Που περιμένουμε να πέσει το περισσότερο νερό και τι θα γίνει στην Αττική

 


Ισχυρή καταιγίδα βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα σε μεγάλο μέρος της Αττικής ενώ τα φαινόμενα εκδηλώνονται συνοδεία έντονης ηλεκτρικής δραστηριότητας αλλά και χαλαζοπτώσεων. Τα πρώτα φαινόμενα ξεκίνησαν να επηρεάζουν τα ΒΑ τμήματα της Αττικής λίγο μετά τις 13:00, ενώ γρήγορα γενικεύτηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκε διακοπή ρεύματος.

Τα ύψη βροχής μπορεί να μην ήταν τόσο μεγάλα, ωστόσο η ραγδαιότητα ήταν υψηλή, με αποτέλεσμα να σημειωθούν τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα.


Παράλληλα, τοπικά ισχυρά φαινόμενα σημειώθηκαν στην Πελοπόννησο, τη Νότια κ' Κεντρική Εύβοια αλλά και τη Χαλκιδική.



Η πορεία της κακοκαιρίας μέχρι και το τέλος της εβδομάδας

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι και τις απογευματινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (κυρίως την κεντρική και ανατολική, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και πρόσκαιρα την Εύβοια, τις Σποράδες, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.
Τα φαινόμενα θα εξακολουθούν να συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).


Για αύριο Σάββατο, 31/08/2024:  
Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις πρωινές ώρες και κατά διαστήματα στις Σποράδες, την Εύβοια και πιθανώς στη Θεσσαλία και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και κατά τόπους στην Ήπειρο και τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική και ανατολική).
Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Πιο συγκεκριμένα, στις Σποράδες, την Εύβοια και πιθανώς στη Θεσσαλία, ο καιρός προβλέπεται να είναι γενικά άστατος, με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά προβλέπονται λίγες τοπικές νεφώσεις στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Στερεά και το νότιο Ιόνιο όπου θα σημειώνονται τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Από τις προμεσημβρινές ώρες αυξημένες νεφώσεις αναμένονται στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, ενώ στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Στην Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και κατά τόπους στην Ήπειρο και τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική και ανατολική) τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Βελτίωση αναμένεται τις βραδινές ώρες στις περισσότερες περιοχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στο Αιγαίο 4 με 5, τοπικά στα ανατολικά έως 6 Μποφόρ. Στις περιοχές όπου θα εκδηλώνονται τα ισχυρά φαινόμενα, οι άνεμοι κατά τόπους θα είναι πολύ ισχυροί (μπουρίνια).
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση φτάνοντας στα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 30 με 32 και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 33 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.




> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Σάββατο, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι άστατος. Αν και η μέρα περιμένουμε να ξεκινήσει με λίγες νεφώσεις τοπικά πυκνότερες, από νωρίς το μεσημέρι περιμένουμε σημαντική επιδείνωση του καιρού, με βροχές αλλά και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενώ δεν αποκλείεται να παρατηρούνται και χαλαζοπτώσεις. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση, δεν θα ξεπερνάει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, έως και 4 Μποφόρ.


Για τη Κυριακή, 01/09/2024:
Κατά τη πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου, στις Σποράδες, την Εύβοια, καθώς και τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας προβλέπεται αρχικά άστατος καιρός, καθώς αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες με σταδιακή βελτίωση. Τις πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, περιμένουμε νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αρχικά σχεδόν αίθριος με τοπικές νεφώσεις στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όμως τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν στα ηπειρωτικά, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και πιθανόν να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο 4 με 5, τοπικά 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και βόρεια και θα φτάσει στα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 30 με 32 και τοπικά τους 33 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 27 με 30 βαθμούς Κελσίου.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Κυριακή, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση, καθώς περιμένουμε νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες, με πιθανότητα για τοπικές βροχές κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Σε χαμηλά επίπεδα η θερμοκρασία, δεν θα ξεπερνάει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, έως και 5 Μποφόρ.


Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη