Μεσοπρόθεσμη πρόγνωση: Με υψηλές θερμοκρασίες και αρκετή ηλιοφάνεια θα κυλήσει το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου - Περιμένουμε κάποιο κύμα καύσωνα;

Μετά από έναν εξαιρετικά θερμό Ιούλιο, που συνέχισε τα αρνητικά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών που είχαν αρχίσει ήδη από τον Μάιο, οι πρώτες ημέρες του Αυγούστου, σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, αναμένεται να μην διαφέρουν σημαντικά, με τον υδράργυρο - αν και πρόσκαιρα παρουσίασε πτώση- να τραβάει ξανά την ανηφόρα και τον ήλιο να πρωταγωνιστεί στον Ελλαδικό ουρανό, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα και έντονες αστάθειες.

Βλέποντας μια γενική εικόνα του μήνα, ο Αύγουστος περιμένουμε να ακολουθήσει ένα αντίστοιχο καιρικό μοτίβο με αυτό των δύο προηγούμενων μηνών, αλλά σχετικά πιο ήπιο, με τα προγνωστικά μοντέλα να θέλουν τη θερμοκρασιακή απόκλιση του μήνα  1 με 2 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο. Πιο συγκεκριμένα, αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία που έχουμε από το EFFIS system, βασισμένο σε εποχικά στοιχεία από το ευρωπαϊκό μοντέλο καιρού ECMWF, ο Αύγουστος δεν φαίνεται να είναι τόσο θερμός όσο οι δύο προηγούμενοι μήνες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ξανά κάποιο επεισόδιο καύσωνα.

Παρακάτω θα δούμε μια αναλυτική εκτίμηση για το σκηνικό του καιρού του πρώτου 15ήμερου του Αυγούστου.

Για να προχωρήσουμε σε αυτή την εκτίμηση, χωρίσαμε το 15ήμερο αυτό σε τρία διαστήματα των 5 ημερών.

01 - 05 Αυγούστου 2024
Κατά τη διάρκεια του πρώτου μας διαστήματος, αναμένεται γενικά βελτιωμένος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα πυκνότερες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, οπότε και δεν αποκλείεται να εκδηλώνονται τοπικοί όμβροι κυρίως στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά (04-05/08). 

Θερμοκρασιακά, ο υδράργυρος περιμένουμε αρχικά να παρουσιάσει σημαντική άνοδο φτάνοντας σε αρκετά υψηλότερα, του μέσου όρου, επίπεδα, με μέγιστες τιμές που δεν αποκλείεται να αγγίζουν τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ακόμα και τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Σταδιακή πτώση σε πιο φυσιολογικές τιμές περιμένουμε από το τέλος αυτού του διαστήματος.

Οι άνεμοι αν και αρχικά στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρώτικά θα πνέουν ενισχυμένοι (01/08), γρήγορα θα αρχίσουν να εξασθενούν σημαντικά, κάνοντας καλοτάξιδες τις θάλασσες μας μέχρι τουλάχιστον και το τέλος του διαστήματος.

06 - 10 Αυγούστου 2024
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου διαστήματος, ο καιρός περιμένουμε να είναι ιδιαίτερα βελτιωμένος για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς τα τελευταία στοιχεία προβλέπουν πολλή ηλιοφάνεια και λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Τοπικά φαινόμενα δεν αποκλείεται να εκδηλώνονται κυρίως στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά ορεινά (07-09/08).

Θερμοκρασιακά, ο υδράργυρος περιμένουμε να βρίσκεται σταθερά πάνω από τον μέσο όρο, χωρίς ωστόσο να αναμένονται ακραίες τιμές, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν τοπικά τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου κυρίως για περιοχές της βόρειας, της Δυτικής και της κεντρικής Ελλάδας. Σε χαμηλότερα επίπεδα θα βρίσκεται ο υδράργυρος στη νότια και ανατολική χώρα.

Αν και το διάστημα αυτό θα ξεκινήσει με γενικά ήπιους ανέμους, πολύ γρήγορα το μελτέμι στο Αιγαίο περιμένουμε να «φουντώσει» με ριπές που θα φτάνουν τοπικά τα 6 με 7 Μποφόρ.

11 - 15 Αυγούστου 2024*
Τέλος, κατά τη διάρκεια του τρίτου διαστήματος, ο καιρός φαίνεται πως θα είναι εξαιρετικός σε ολόκληρη τη χώρα, με πολλή ηλιοφάνεια και λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις. Πρόσκαιρα φαινόμενα δεν αποκλείεται να παρατηρούνται κατά τις θερμές ώρες της ημέρας στα βόρεια ορεινά.

Θερμοκρασιακά, τα σενάρια από τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν τιμές σταθερά υψηλότερες από αυτές του μέσου όρου, με απόκλιση κατά +1 με +2 βαθμούς Κελσίου.



Ενισχυμένοι ενδέχεται να πνέουν οι άνεμοι κυρίως στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο.


*Οτιδήποτε αναγράφεται εδώ αποτελεί μια απλή εκτίμηση και η αβεβαιότητα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.


Τα ensembles μιλάνε...
Ρίχνοντας μια ματιά στα ensembles του προγνωστικού μοντέλου GFS που μας δείχνουν τη τάση του καιρού για το επόμενο 15ήμερο στο κέντρο της Αθήνας μέσα από 32 σενάρια, βλέπουμε πως ο μήνας ξεκινάει με σημαντική άνοδο για το πρώτο 5ήμερό του, ενώ γρήγορα ο υδράργυρος υποχωρεί, παραμένοντας μέχρι και το τέλος του διαστήματος σε σταθερά υψηλότερα του μέσου όρου επίπεδα, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να μας ανησυχεί κάποιο πιθανό κύμα καύσωνα.


Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Δείτε επίσης