Ο καιρός στη χώρα τη νέα εβδομάδα: Μικρή υποχώρηση του υδραργύρου και επιστροφή του μελτεμιού - Που θα σημειωθούν τοπικά φαινόμενα

 

Μπαίνοντας στην επόμενη εβδομάδα, βλέπουμε το μελτέμι να επιστρέφει στο Αιγαίο με μέτρια ένταση, ενώ η θερμοκρασία θα βρίσκεται γενικά σε λίγο πιο υψηλές από τις φυσιολογικές τιμές, παρουσιάζοντας ωστόσο μικρή πτώση από τα επίπεδα που βρέθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο. Από την άλλη, κατά τις θερμές ώρες της ημέρας φαίνεται πως δεν θα λείψουν και αυτές οι τοπικές μπόρες κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά της Κεντρικής και Νότιας χώρας.  

Πιο αναλυτικά:
Για αύριο Δευτέρα, 05/08/2024:  
Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με εξαίρεση την Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Χαλκιδική και τις Σποράδες όπου εκεί αναμένονται κάποιες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Έπειτα όμως από το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις πρόσκαιρα πιο αυξημένες στα ηπειρωτικά, όπου και θα εκδηλωθούν όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες αρχικά στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), της Αν. Πελοποννήσου και αργότερα της Αν. Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ εκείνες τις ώρες δεν αποκλείεται να σημειωθούν κάποιες μπόρες και στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα θα έχουν σύντομο χαρακτήρα και γρήγορα προς το βράδυ θα σταματήσουν.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο, σε σταδιακή ενίσχυση, θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 4 και τοπικά έως 5 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ΒΔ με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 15 έως 32 με 34°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια από 18 έως 33 με 35 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 30 με 32 με εξαίρεση τα νησιά του Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που εκεί θα αγγίξει τους 32 με 34 βαθμούς.



> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Δευτέρα, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά αίθριος. Κατά τις μεσημεριανές ώρες αναμένεται να αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις, χωρίς να αποκλείεται να σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα βόρεια του νομού. Η θερμοκρασία θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου (2 με 3 βαθμοί χαμηλότερα για τα ανατολικά), ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, έως και 5 Μποφόρ. Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς, οπότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.


Για τη Τρίτη, 06/08/2024:
Ηλιοφάνεια θα επικρατεί σχεδόν σε όλη τη χώρα με εξαίρεση τα Κεντρικά και Νότια ηπειρωτικά που εκεί από τις προ μεσημβρηνές ώρες θα υπάρχουν πρόσκαιρα λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν περεταίρω και θα δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές ή και όμβρους κυρίως στα ορεινά της Κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου έως αργά το απόγευμα. Πιθανότητα για τοπικές μπόρες αργά το απόγευμα έχουν και τα ορεινά της Ηπείρου, της Αν. Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ στα υπόλοιπα ορεινά θα υπάρχουν  λίγες νεφώσεις.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο, θα είναι στο Βόρειο πέλαγος ασθενείς μεταβλητοί 1 με 2 Μποφόρ, ενώ στο Κεντρικό, Νότιο και Ανατολικό πέλαγος θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα είναι Δ-ΒΔ 4 με 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε μικρή άνοδο, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 15 έως 33 με 35 και τοπικά 36°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια από 17 έως 35 με 36 και τοπικά 37 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 31 με 33 και τοπικά στα νησιά του Ανατολικού πελάγους τους 34 με 35 βαθμούς.


> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Τρίτη, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις δεν αποκλείεται να αναπτύσσονται κατά τις θερμές ώρες στα βόρεια. Η θερμοκρασία χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου (2 με 3 βαθμοί χαμηλότερα για τα ανατολικά)ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί έως και 5 Μποφόρ. Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς, οπότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.


Για τη Τετάρτη, 07/08/2024:
Από τις προμεσημβρηνές ώρες θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα πιο αυξημένες κυρίως στα Δυτικά, Κεντρικά και Νότια ηπειρωτικά, οι οποίες αργότερα από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα δώσουν τοπικούς όμβρους ή και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής και Κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου όπου και θα σταματήσουν μέχρι αργά το απόγευμα. Στα υπόλοιπα τμήματα καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν κάποιοι τοπικοί όμβροι και στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Αν. Μακεδονίας .
Οι άνεμοι στο Αιγαίο, θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και αργότερα στο Αν. Πέλαγος έως 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ΒΔ 3 με 4 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 16 έως 31 με 33°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια από 18 έως 34 με 35 και τοπικά 36 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 32 με 34, ενώ στου Αιγαίου λόγω του βορείου ρεύματος δε θα ξεπεράσει τους 29 με 31 βαθμούς, με εξαίρεση τα νησιά του Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που εκεί θα αγγίξει τους 33 με 35 βαθμούς.


> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Τετάρτη, το σκηνικό του καιρού στην Αττική περιμένουμε να είναι αίθριο. Η θερμοκρασία χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί, έως και 5 Μποφόρ. Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς, οπότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.


Έως το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, όλα δείχνουν πως το μελτέμι στο Αιγαίο θα ενισχυθεί περεταίρω πνέοντας 6 με 7 και τοπικά 8 Μποφόρ, με τη θερμοκρασία να μην σημειώνει κάποια αξιόλογη μεταβολή, ενώ, από πλευρά φαινομένων, το μόνο που θα μας απασχολήσει θα είναι κάποιες μπόρες κατά τις θερμές ώρες την Πέμπτη στα Δυτικά και Νότια ηπειρωτικά ορεινά.

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

1 Σχόλια

Νεότερη Παλαιότερη