Ο καιρός της νέας εβδομάδας: Αρκετή ηλιοφάνεια και νέα άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι τις 15 Αυγούστου - Πότε εξασθενεί το μελτέμι και για πόσο

 

Μπαίνοντας στην εβδομάδα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο καιρός αναμένεται να είναι γενικά αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ το μελτέμι στο Αιγαίο φαίνεται να διατηρείται ισχυρό, με μία μικρή εξασθένηση τη Τρίτη και την Τετάρτη, καθώς η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο αγγίζοντας τα όρια του καύσωνα κυρίως στα δυτικά, κάτι που σε συνδυασμό με τον ισχυρό άνεμο και την έλλειψη υγρασίας, θα καθιστά τις συνθήκες ιδιαίτερα ευνοϊκές για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά  

Πιο αναλυτικά:
Για αύριο Δευτέρα, 12/08/2024:  
Ηλιοφάνεια θα επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα καθ´ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ενισχυμένοι από Βορειες διευθύνσεις φτάνοντας τα 6 με 7 και τοπικά τα 8 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ΒΔ 2 με 3 και τοπικά 4 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 16 έως 34 με 35 και τοπικά 36°C, στα Κεντρικά από 17 έως 35 με 37 και τοπικά στα Δυτικά ακόμη και 38 βαθμούς, ενώ στα Νότια από 18 έως 33 με 34 και τοπικά 35 με 36°C. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 32 με 34, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος, δε θα ξεπεράσει τους 28 με 30, εκτός από τα νησιά του Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που εκεί θα αγγίξει τους 34 με 36 και στη Ρόδο ακόμη και τους 38 βαθμούς.


> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Δευτέρα, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά αίθριος. Η θερμοκρασία θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου (2 με 3 βαθμοί χαμηλότερα για τα ανατολικά), ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες, ισχυροί, έως και 7 Μποφόρ στα ανατολικά παράκτια. Ακραίος θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς, οπότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.


Για τη Τρίτη, 13/08/2024:
Ηλιοφάνεια θα επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα καθ´ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο, σε μικρή εξασθένηση θα πνέουν Βόρειοι 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι Δ-ΒΔ 3 με 4 και τοπικά 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε μικρή άνοδο, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 17 έως 35 με 36 και τοπικά 37°C, στα Κεντρικά από 16 έως 36 με 38 και τοπικά στα Δυτικά ακόμη και 40 βαθμούς και στα Νότια από 19 έως 34 με 36 και τοπικά 37°C. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 32 με 34, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος, δε θα ξεπεράσει τους 29 με 31, εκτός από τα νησιά του Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που εκεί θα αγγίξει τους 34 με 36 και στη Ρόδο ακόμη και τους 37 βαθμούς.


> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Τρίτη, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά αίθριος.  Η θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίουενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, εξασθενημένοι, έως και 5 Μποφόρ. Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς, οπότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.


Για τη Τετάρτη, 14/08/2024:
Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις, οι οποίες ίσως δώσουν τοπικούς όμβρους ή και μεμονωμένες καταιγίδες σύντομης διάρκειας κυρίως στα ορεινά. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο, θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στο Βόρειο πέλαγος έως και 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ΒΔ 2 με 3 και τοπικά 4 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 18 έως 36 με 37 και τοπικά 38°C, στα Κεντρικά από 17 έως 37 με 39 και τοπικά στα Δυτικά ακόμη και 40 βαθμούς και στα Νότια από 19 έως 35 με 36 και τοπικά 37°C. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 32 με 34, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος, δε θα ξεπεράσει τους 30 με 32, εκτός από τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που εκεί θα αγγίξει τους 35 με 37 και τοπικά ακόμη και τους 38 με 39 βαθμούς.


> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Τετάρτη, το σκηνικό του καιρού στην Αττική περιμένουμε να παραμένει αίθριο. Η θερμοκρασία σε περεταίρω άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου (χωρίς να αποκλείεται να παρατηρηθούν και υπερτοπικά 40άρια μέσα στον αστικό ιστό), ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, έως και 5 Μποφόρ. Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς, οπότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το κύριο χαρακτηριστικό σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θα είναι οι υψηλές τιμές θερμοκρασίας της τάξεως των 38 με 40°C κυρίως στην Δυτική Ελλάδα, αλλά και το μελτέμι που δείχνει από την Πέμπτη να ενισχύεται περαιτέρω στο Αιγαίο πέλαγος φτάνοντας τοπικά ακόμη και τα 8 Μποφόρ. Όσο αφορά τα φαινόμενα το μόνο που θα μας απασχολήσει θα είναι κάποιες τοπικές μπόρες κατά τις θερμές ώρες στα Βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη