Ο καιρός το Σαββατοκύριακο: Υπέροχος καιρός το Σάββατο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας - Με γενικευμένη αστάθεια θα κυλήσει η Κυριακή

 


Με εξασθένηση του μελτεμιού και άνοδο της θερμοκρασίας θα κυλήσει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, αφού οι άνεμοι δε θα ξεπερνούν στα πελάγη μας τα 3  με 4 και τοπικά τα 5 Μποφόρ, ενώ ο υδράργυρος θα φλερτάρει κυρίως το Σάββατο ακόμη και με τους 38 και τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Από πλευράς φαινομένων αυτό που θα μας απασχολήσει θα είναι κάποιες τοπικές μπόρες στη Βόρεια Ελλάδα το Σάββατο, ενώ την Κυριακή θα είναι πιο γενικευμένου χαρακτήρα, αφού θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες κατά τις θερμές ώρες σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά.

Πιο αναλυτικά,

Για αύριο Σάββατο, 03/08/2024:  
Ηλιοφάνεια θα επικρατεί σχεδόν σε όλη τη χώρα, ενώ τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και ίσως εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή και μπόρες μόνο στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο, σε σταδιακή εξασθένηση, θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς 2 με 3 Μποφόρ, ενώ στο Νότιο και Ανατολικό πέλαγος θα είναι Δ-ΒΔ που δεν θα ξεπερνούν τα 4 με 5 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα είναι Δυτικοί 3 με 4 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε μικρή περεταίρω άνοδο, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 16 έως 35 με 36 και τοπικά 37°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια από 18 έως 37 με 39 και τοπικά 40 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 31 με 33 και τοπικά τους 35 ίσως σε ορισμένα νησιά και τους 36 βαθμούς.


> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Σάββατο, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά αίθριος. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βόρειοι και από το μεσημέρι νότιοι, με ένταση που θα αγγίζει τοπικά τα 3 με 4 Μποφόρ. Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.


Για τη Κυριακή, 04/08/2024:
Αρχικά ο καιρός θα είναι αίθριος, ενώ κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις πρόσκαιρα πιο αυξημένες στα ηπειρωτικά, όπου και θα εκδηλωθούν όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Θράκης, της Αν. και Δυτ. Μακεδονίας, της Χαλκιδικής, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας(συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Αττικής), της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας και της Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα μέχρι αργά το απόγευμα θα σταματήσουν τελείως, ενώ δεν αποκλείεται να βρέξει και στα ορεινά της Κρήτης.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο, θα είναι Β-ΒΔ 3 με 4 και αργότερα έως 5 Μποφόρ, ενώ Νότιο πέλαγος θα πνέουν Δυτικοί με την ίδια ένταση. Στο Ιόνιο θα είναι επίσης ΒΔ 3 με 4 και τοπικά 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε μικρή πτώση, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 17 έως 33 με 35 και τοπικά 36°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια από 19 έως 34 με 35 και τοπικά ίσως ακόμη και 37 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 32 με 34 και τοπικά τους 36 ίσως ακόμη και τους 37 βαθμούς.




> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Κυριακή, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να παραμένει αίθριος. Κατά τις θερμές ώρες της ημέρας δεν αποκλείεται να αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, κυρίως στα ορεινά, με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων. Η θερμοκρασία χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, έως και 4 Μποφόρ. Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.


Από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, όλα δείχνουν πως ο καιρός θα συνεχιστεί σε παρόμοιο μοτίβο, με τη διαφορά ότι το μελτέμι στο Αιγαίο θα ενισχυθεί λίγο πνέοντας με μέτρια ένταση, καθώς οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε σχετικά υψηλές τιμές της τάξεως των 34 με 36 και τοπικά 37°C, ενώ από πλευράς φαινομένων δεν θα λείψουν αυτές οι μεσημεριανές μπόρες στα ηπειρωτικά ορεινά της χώρας μας.

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη