Ο καιρός της νέας εβδομάδας: Αστάθεια μέχρι και τη Τετάρτη φέρνει βροχές, καταιγίδες αλλά και express πτώση της θερμοκρασίας

 

Μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας -μέχρι τουλάχιστον και την Τετάρτη- με βροχές και καταιγίδες να επηρεάζουν ήδη από σήμερα τα ηπειρωτικά της χώρας. Πιο έντονες τις επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι κυρίως στα Δυτικά, τα Κεντρικά και τα Βόρεια, ενώ παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα Δυτικά και Βόρεια, με τους ανέμους να εξασθενούν σημαντικά, αφού δε θα ξεπερνούν τοπικά τα 2 με 4 Μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Δευτέρα, 19/08/2024:  
Από το πρωί στα Βορειοδυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες θα δώσουν τοπικές βροχές αρχικά στο Βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, ενώ αργότερα προς το μεσημέρι και το απόγευμα βαθμιαία θα αναπτυχθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες στην Δυτική Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ κατά τις θερμές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν ορισμένες νεφώσεις που ίσως δώσουν τοπικούς όμβρους. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν και θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 3 και στα Ανατολικά ΒΔ έως 4 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι Νότιοι επίσης 2 με 3 και στο Βόρειο πέλαγος έως 4 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία, χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 15 έως 30 με 32 και τοπικά 34°C, στα Κεντρικά από 16 έως 31 με 33 και τοπικά 35 βαθμούς, ενώ στα Νότια από 18 έως 33 με 35 και στα Ανατολικά ακόμη και 37°C.
Στις ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα φτάσει τους 29 με 31 βαθμούς εκτός από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που εκεί θα φτάσει έως και τους 32 με 34 και τοπικά 35 βαθμούς.





> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Δευτέρα, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά αίθριος, με πιθανότητα να αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις κατά το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου (2 με 3 βαθμοί χαμηλότερα για τα ανατολικά), ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί έως και 4 Μποφόρ. Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς, οπότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.


Για τη Τρίτη, 20/08/2024:
Αρχικά στα δυτικά, τα βόρεια ηπειρωτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα και το βορειοδυτικό Αιγαίο, προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στο Ιόνιο και τα βόρεια ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Μακεδονία, πιθανώς πρόσκαιρα να είναι κατά τόπους έντονα, οπότε θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή. Τα φαινόμενα αργά το βράδυ στις περισσότερες περιοχές θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά θα πνέουν δυτικοί - βορειοδυτικοί 3 με 5 Μποφόρ, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και μόνο στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν νότιοι - νοτιοανατολικοί έως 5 Μποφόρ, ενώ σταδιακά στα νότια θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά όπου δεν θα ξεπεράσει τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τους 34 βαθμούς και τοπικά στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.






> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Τρίτη, στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις, πρόσκαιρα πυκνότερες το μεσημέρι Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίουενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, εξασθενημένοι, έως και 3 Μποφόρ. 


Για τη Τετάρτη, 14/08/2024:
Στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βορειότερα νησιά το μεσημέρι και το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα βόρεια και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα και την Κρήτη. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί - βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 Μποφόρ, και μόνο το πρωί στα βορειοανατολικά θα είναι βορειοανατολικοί έως 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, καθώς θα φτάνει στα βορειοδυτικά και τις Κυκλάδες τους 30 με 32 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους με 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.





> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Τετάρτη, το σκηνικό του καιρού στην Αττική περιμένουμε να παρουσιάσει πρόσκαιρη μεταβολή, με την παροδικά αυξημένες νεφώσεις αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Τοπικές βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν κατά τις θερμές ώρες. Η θερμοκρασία σε παρόμοια επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, έως και 3 Μποφόρ. 


Από την Πέμπτη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το σκηνικό του καιρού στη χώρα φαίνεται πως θα αρχίσει να βελτιώνεται και πάλι σημαντικά, με τον υδράργυρο να παρουσιάζει άνοδο και τον ήλιο να κυριαρχεί και πάλι στον Ελλαδικό ουρανό. Πιθανή είναι η επιστροφή του μελτεμιού μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Δείτε επίσης