Κλιματικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η 22α Ιουλίου, έχοντας σπάσει το ρεκόρ της αμέσως προηγούμενης ημέρας, ενδέχεται να είναι η πιο ζεστή ημέρα των τελευταίων 120.000 (!) ετών.
Παγκόσμιο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας σημείωσε η 22α Ιουλίου, αφήνοντας πίσω της την 21η Ιουλίου, καθώς το κύμα υπερβολικής ζέστης συνεχίζει να γίνεται αισθητό σε ολόκληρο τον κόσμο. Κλιματικοί επιστήμονες αφήνουν πλέον ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να πρόκειται για τις υψηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 120.000 ετών, εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
The Earth just experienced its 𝘄𝗮𝗿𝗺𝗲𝘀𝘁 𝗱𝗮𝘆 on record. 🌍🌡️New @CopernicusECMWF data shows that last Sunday, the daily global average temperature reached a record high 17.09°C 📈It marginally beats the previous record from 6 July 2023.— Copernicus EU (@CopernicusEU) July 24, 2024
Αν και δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι η περασμένη Δευτέρα υπήρξε ιστορικά η θερμότερη ημέρα, εν τούτοις η μέση θερμοκρασία είναι η υψηλότερη από την περίοδο πριν οι άνθρωποι αναπτύξουν την γεωργία.
«Αν δείτε τους μέσους όρους σε ετήσια βάση, πιθανότατα οι τελευταίοι 12 μήνες υπήρξαν οι θερμότεροι 12 μήνες κατά τα τελευταία περίπου 100.000 χρόνια», σημειώνει ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής του προγράμματος C3S από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF).
Η άνοδος της θερμοκρασίας κατά τις πρόσφατες δεκαετίες συμφωνεί με τις προβλέψεις των κλιματολόγων για το τι θα συνέβαινε, αν συνεχιζόταν η αύξηση από τους ανθρώπους της καύσης άνθρακα. Χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, λένε οι επιστήμονες, τα ρεκόρ θερμοκρασιών δεν θα έσπαζαν τόσο συχνά όσο αυτό παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.
Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τουλάχιστον ανησυχητικό το ότι αυτές οι τόσο θερμές ημέρες καταγράφηκαν σε δύο διαδοχικά έτη, ειδικά από την στιγμή που έχει τελειώσει για φέτος και το φαινόμενο Ελ Νίνιο.
Όπως σημειώνει ο Μπουοντέμπο, «είναι χρήσιμο να αντιληφθούμε πόσο πολύ και πόσο γρήγορα αλλάζει το κλίμα. Όμως εν τέλει, αυτό που μας πλήττει δεν είναι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία, διότι κανείς δεν ξεφεύγει από αυτήν. Στην πραγματικότητα είναι όσα συμβαίνουν κοντά μας, όσα συμβαίνουν στα ποτάμια μας, στα βουνά μας και ούτω καθ' εξής».
Σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα την Δευτέρα έφτασε τους 17,15 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας εκείνη της Κυριακής κατά 0,06 βαθμούς.
Πηγή: greuronews.com
Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.
Tags
Επιστημονικά άρθρα