Σημαντική μεταβολή του καιρού σήμερα Πέμπτη στη χώρα μας με πτώση της θερμοκρασίας, βροχές, ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις - Τι περιμένουμε στην Αττική

 


Σημαντική μεταβολή έχει ήδη αρχίσει να παρουσιάζει το σκηνικό του καιρού στη χώρα μας τις τελευταίες  ώρες σε αρκετές περιοχές, με βασικά χαρακτηριστικά αυτής της μεταβολής να είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας  καθώς επίσης και οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες αλλά και οι τοπικά σφοδρές χαλαζοπτώσεις. Η πιο δύσκολη μέρα με βάση τα τελευταία στοιχεία φαίνεται πως θα είναι η σημερινή, με τα φαινόμενα να εκδηλώνονται σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με τοπικά ισχυρή ένταση.

Πιο αναλυτικά, 

Σήμερα Πέμπτη, στα κεντρικά, τα ανατολικά και τα βόρεια προβλέπονται βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι τοπικά ισχυρές. Τα φαινόμενα αρχικά θα περιορίζονται στα βόρεια, ενώ από νωρίς το μεσημέρι σταδιακά θα γενικευτούν, επηρεάζοντας έτσι μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων, έντονη περιμένουμε να είναι και η ηλεκτρική δραστηριότητα, ενώ είναι πολύ πιθανό κατά την έξαρση των φαινομένων να παρατηρούνται χαλαζοπτώσεις. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από αργά το απόγευμα έως και το βράδυ όπου θα έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 5, στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βόρειοι ενώ στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση σε ολόκληρη τη χώρα, με τον υδράργυρο να κατρακυλάει ως προς τις μέγιστες τιμές κατά 8 με 10 βαθμούς. Πιο συγκεκριμένα, στην ηπειρωτική χώρα δεν περιμένουμε να ξεπερνάει τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ μόνο στη Κρήτη δεν αποκλείεται να δούμε μέχρι και 32 βαθμούς.




Στην περιοχή της Αττικής, η μέρα περιμένουμε να ξεκινήσει με λίγες αραιές νεφώσεις οι οποίες σύντομα θα πυκνώσουν και από νωρίς το μεσημέρι ο νομός θα επηρεάζεται από βροχές αλλά και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα αρχικά θα εντοπίζονται κυρίως στα βόρεια του νομού και γύρω από τους ορεινούς όγκους, ενώ αργότερα το μεσημέρι θα επηρεάζουν το σύνολο του νομού. Θα χρειαστεί να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή μάλιστα ιδίως νωρίς το απόγευμα, μιας και τα φαινόμενα δεν αποκλείεται να είναι τοπικά ισχυρά, συνοδευόμενα από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα αλλά και από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Η θερμοκρασία σε  πτώση δεν θα ξεπερνάει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, έως και 4 Μποφόρ.

Τρόποι προστασίας από τους κεραυνούς

Αυτή είναι η στάση που μπορεί να μας σώσει σε περίπτωση που έρθουμε αντιμέτωποι με καταιγίδα χωρίς να έχουμε κάπου να "κρυφτούμε".

Να θυμάστε:

🔶 Γονατίζουμε όσο περισσότερο μπορούμε χωρίς ωστόσο να ξαπλώνεις στο έδαφος.

🔶 Ακουμπάμε τα αυτιά μας με τα χέρια μας έτσι ώστε να προστατέψουμε την ακοή μας από τον δυνατό ήχο του κεραυνού.

🔶 Αν νιώσετε τα μαλλιά σας και το δέρμα σας να μυρμηγκιαζει, ένας επικείμενος κεραυνός πλησιάζει.

🔶 Μην ακουμπάτε καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού (π.χ. μέταλλα)

🔶 Το μόνο που μπορείτε να ακουμπάτε είναι το έδαφος με τις μύτες των ποδιών σας.

Σε περίπτωση που πιάσει καταιγίδα ενώ είμαστε στη παραλία, βγαίνουμε άμεσα από το νερό ή από κάποια βάρκα και αποφεύγουμε την παραμονή μας κάτω από δέντρα ή ομπρέλες.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τους τρόπους προστασίας από τους κεραυνούς και τις καταιγίδες μέσα από το site της Πολιτικής Προστασίας και ενημερωθείτε για την εξέλιξη του καιρού στη περιοχή σας.

Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και σας ενημερώνουμε συνεχώς από τα social media της ομάδας μας!

Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη