Ο καιρός στη χώρα τη νέα εβδομάδα: Έρχεται σημαντική άνοδος θερμοκρασίας αλλά και ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο - Που το θερμόμετρο θα χτυπήσει «40άρια»

 

Με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας -εντονότερη από τη Τρίτη-, αρκετή ηλιοφάνεια αλλά και ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο φαίνεται πως θα ξεκινήσει η νέα εβδομάδα για τη χώρα μας, με τις προβλέψεις για ένα αρκετά θερμό καλοκαίρι να επιβεβαιώνονται συνεχώς μπαίνοντας σιγά σιγά στα βάθη της θερμής περιόδου. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τι περιμένουμε να δούμε κατά τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας στη χώρα μας, ποιες περιοχές θα δουν και πάλι τα 40άρια να επιστρέφουν, καθώς επίσης και ποιες πρόκειται να συνεχίσουν να δροσίζονται από το μελτέμι που πνέοντας ισχυρό στο Αιγαίο θα διατηρεί τον υδράργυρο σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα, αλλά παράλληλα θα αυξάνει και τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Πιο αναλυτικά:
Για αύριο Δευτέρα, 08/07/2024:  
Αίθριος θα είναι γενικά ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, ενώ λίγες νεφώσεις θα υπάρχουν το μεσημέρι και το απόγευμα στα Βόρεια ηπειρωτικά ορεινά πρόσκαιρα πιο αυξημένες στη Βόρεια Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο, σε ενίσχυση, θα πνέουν Βόρειοι 5 με 7 και τοπικά στο Κεντρικό και Νότιο πέλαγος 8 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν Β-ΒΔ αρχικά 2 με 4 Μποφόρ που αργότερα θα ενισχυθούν στα 5 με 6. 
Η θερμοκρασία, σε μικρή άνοδο, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 16 έως 33 με 35 και τοπικά 36°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια από 17 έως 34 με 36 και τοπικά 37 ίσως ακόμη και 38°C στα Δυτικά τμήματα. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 33 με 35 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος, δε θα ξεπεράσει τους 28 με 30 με εξαίρεση τα νησιά του Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που και εκεί θα αγγίξει τους 32 με 34 και τοπικά τους 36°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Δευτέρα, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά αίθριος. Η θερμοκρασία, σε άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου (2 με 3 βαθμοί χαμηλότερα για τα βόρεια και ανατολικά), ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί, τοπικά ενισχυμένοι, με ένταση που  θα αγγίζει τοπικά τα 5 με 6 και ίσως στα ανατολικά ακόμα και τα 7 Μποφόρ. Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.


Για τη Τρίτη, 09/07/2024:
Ηλιοφάνεια θα επικρατεί σχεδόν σε όλη τη χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, εκτός από τα ΒΔ που εκεί κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις, οι οποίες ίσως δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας στα ορεινά της Βόρειας Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας .
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα συνεχίσουν να πνέουν Βόρειοι 5 με 7 και τοπικά στο Κεντρικό πέλαγος και στα Ανατολικά ηπειρωτικά οι ριπές έως 8 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία, σε περαιτέρω άνοδο, θα κυμανθεί στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 17 έως 35 με 37 και τοπικά 38°C, ενώ στα Νότια από 19 έως 33 με 35 και τοπικά 36°C. Στα Δυτικά τμήματα λόγω του καταβάτη ανέμου η μέγιστη θα αγγίξει ακόμη και τους 39 με 40 βαθμούς, ενώ στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 35 με 37 ίσως τοπικά ακόμη και τους 38 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος, δε θα ξεπεράσει τους 30 με 32 με εξαίρεση τα νησιά του Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που και εκεί θα αγγίξει τους 34 με 36 και τοπικά τους 37°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Τρίτη, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να παραμένει αίθριος. Η θερμοκρασία χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, έως και 6 Μποφόρ. Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.


Για τη Τετάρτη, 10/07/2024:
Αίθριος θα είναι γενικά ο καιρός, ενώ λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες θα υπάρχουν το μεσημέρι και το απόγευμα στα Βόρεια ηπειρωτικά ορεινά που ίσως δώσουν τοπικούς όμβρους μικρής έντασης και διάρκειας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Β-ΒΑ 5 με 7 και τοπικά στο Κεντρικό πέλαγος και στα Ανατολικά ηπειρωτικά οι ριπές έως 8 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 17 έως 36 με 38 και τοπικά ίσως και 39°C, ενώ στα Νότια από 19 με 33 με 35 και τοπικά 36°C. Στα Δυτικά τμήματα λόγω του καταβάτη ανέμου η μέγιστη θα αγγίξει ακόμη και τους 39 με 40 βαθμούς, ενώ στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 35 με 37 και τοπικά ακόμη και τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος, δε θα ξεπεράσει τους 30 με 32 με εξαίρεση τα νησιά του Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που και εκεί θα αγγίξει τους 34 με 36°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Τετάρτη, το σκηνικό του καιρού στην Αττική περιμένουμε να μην παρουσιάζει κάποια σημαντική αλλαγή καθώς θα παραμένει αίθριο. Η θερμοκρασία χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή, σε υψηλά επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 35 με 37 βαθμούς και ίσως πρόσκαιρα στα δυτικά μέχρι και τους 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, έως και 6 Μποφόρ. Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.


Από τη Πέμπτη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας τώρα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το σκηνικό του καιρού στη χώρα δεν περιμένουμε να παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη αλλαγή, με τον ήλιο να κυριαρχεί, λίγα φαινόμενα να εκδηλώνονται μόνο σε περιοχές της Βόρειας χώρας (κυρίως στα ορεινά) και το μελτέμι να παραμένει ενισχυμένο, κάτι που σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες που θα παραμένουν υψηλές, θα δημιουργούν τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών.

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη