Η Δυτική Ευρώπη αντιμετωπίζει κύμα καύσωνα καθώς ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες -Αναμένεται καύσωνας την επόμενη εβδομάδα

 

Ενώ ο Ιούλιος συνεχίστηκε με κύματα καύσωνα σε όλη τη νότια και ανατολική Ευρώπη, η ζέστη τελικά εξαπλώνεται και προς τη δυτική Ευρώπη. Το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης θα αντιμετωπίσει ένα σύντομο αλλά έντονο κύμα καύσωνα καθώς παράλληλα ξεκινούν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024. Ένα θερμό κύμα αερίων μαζών θα εξαπλώσει θερμοκρασίες που θα υπερβαίνουν ακόμα και το όριο των +40 °C σε μέρη της Γαλλίας και κοντά στους +45 °C ξανά στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των παγκόσμιων μετεωρολογικών μοντέλων, οι θερμοκρασίες κατά τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου θα είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο σε όλη τη Νότια και ιδιαίτερα τη Δυτική Ευρώπη. Οι πιο ανώμαλες υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται στη Γαλλία, το Benelux και την Ιβηρική χερσόνησο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Μέχρι τα μέσα Ιουλίου, το καιρικό μοτίβο πάνω από την Ευρώπη μετατοπίστηκε σε ένα σταθερό, προκαλώντας έναν παρατεταμένο καύσωνα στο νότιο τμήμα της ηπείρου. Οι θερμοκρασίες έσπασαν ρεκόρ σε όλη τη Νότια και Ανατολική Ευρώπη, με παρατεταμένη ζέστη και ιδιαίτερα πολύ ζεστές νύχτες. κάτι τέτοιο ωστόσο άρχισε να αλλάζει εδώ και λίγες ημέρες.

Ωστόσο, το κύμα καύσωνα εντάθηκε από τη Δυτική Σαχάρα στην Ιβηρική χερσόνησο. Το Μαρόκο και η Αλγερία έσπασαν αρκετά ρεκόρ υψηλών ημερήσιων και χαμηλών νυχτερινών θερμοκρασιών, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία ξεπέρασαν τους +45 °C στα μέσα αυτής της εβδομάδας.


Την Τετάρτη, 24 Ιουλίου, καταγράφηκαν θερμοκρασίες έως και 42°C στην κοινότητα της ισπανικής πρωτεύουσας Μαδρίτης (Aranjuez) και 42,3°C στην περιοχή Ciudad Universitaria. Πολύ πιο ζεστά ήταν στη νότια και νοτιοδυτική Ισπανία, συμπεριλαμβανομένης και της νότιας Πορτογαλίας. Το El Granado, στην Ισπανία, ανέφερε 45,6°C την Τετάρτη. 

Ρεκόρ υψηλής ελάχιστης θερμοκρασίας καταγράφηκε στο Portalegre της Πορτογαλίας, καθώς οι νυχτερινές θερμοκρασίες δεν μπόρεσαν να πέσουν κάτω από τους 28,6°C.

Στη Βόρεια Αφρική, το Tindouf, στην Αλγερία, κατέγραψε ελάχιστη θερμοκρασία +35,6 °C, την υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στον συγκεκριμένο σταθμό. Η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία ήταν 48°C εκεί. Το Μαρόκο έσπασε μερικά ιστορικά ρεκόρ σταθμών, με την Kasba Tadla να καταλήγει στους 48,3°C, και το Beni Mallal να ισοφαρίζει το ρεκόρ του με 47,7°C.

Αυτό το μοτίβο καιρού αναμένεται να συνεχιστεί στη νότια Ευρώπη μέχρι το τέλος του Ιουλίου και θα επεκταθεί περισσότερο στις αρχές Αυγούστου. Ταυτόχρονα, μια σταδιακή εξάπλωση του ζεστού καιρού θα ακολουθήσει μετά την Κυριακή, με κορύφωση πάνω από τη Γαλλία κατά την πρώτη εβδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων.


Ένας αποκλειστικός αντικυκλώνας – το ανώτερο μέτωπο – θα ενισχυθεί από την περιοχή της δυτικής Μεσογείου προς τη Γαλλία και το Benelux, φτάνοντας επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, χάρη στη δημιουργία ενός θόλου καύσωνα στην ανώτερη ατμόσφαιρα.


Το κύμα καύσωνα ωθεί τις θερμοκρασίες στα μέσα έως ανώτερα των 30 βαθμών Κελσίου σε όλη τη κεντρική Γαλλία και στα χαμηλά των 40 βαθμών Κελσίου σε όλη τη νότια Ευρώπη.

Με την ανώτερη υψηλή πίεση να επεκτείνεται και να ενισχύεται σταδιακά από τη Μεσόγειο προς τη Δυτική Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα, οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν ξανά από την Πορτογαλία και την Ισπανία και θα εξαπλωθούν στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Benelux και το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα αυξηθούν επίσης σε όλη την Ιταλία, τη Βαλκανική χερσόνησο και την κεντρική Ευρώπη.

Γαλλία, Benelux
Από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη, οι μέγιστες απογευματινές θερμοκρασίες προβλέπεται να φτάσουν στα μέσα έως ανώτερα των 30 βαθμών Κελσίου σε όλη τη κεντρική και νότια Γαλλία. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, οι θερμοκρασίες προβλέπεται να φτάσουν τα χαμηλά των 40 βαθμών Κελσίου στη νότια Γαλλία.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες την Τρίτη θα μπορούσαν να φτάσουν γύρω στους 42°C στις πεδιάδες της νότιας Γαλλίας. Η πιο ξηρή αέρια μάζα και οι νότιοι άνεμοι από τα Πυρηναία συνήθως ωθούν τις θερμοκρασίες πολύ υψηλά εκεί.

Στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι, μια περιοχή όπου διεξάγονται φέτος οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι θερμοκρασίες προβλέπεται να φτάσουν από 32 έως και 36°C από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη.

Δεν προβλέπονται σημαντικές αλλαγές στη θερμοκρασία στο νότιο μισό της Ευρώπης περαιτέρω τον Αύγουστο. Επομένως, ένα κύμα καύσωνα μπορεί να επεκταθεί έως τα μέσα Αυγούστου.

Πηγή: Severe Weather Europe

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη