Μεσοπρόθεσμη πρόγνωση: Με υψηλές θερμοκρασίες και αρκετή ηλιοφάνεια θα κυλήσει το δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου - Φαίνεται κάποια αλλαγή;

 

Μετά από ένα εξαιρετικά θερμό πρώτο μισό του Ιουλίου με θερμοκρασίες που ξεπερνούν καθημερινά τους 40 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος της βόρειας και δυτικής ηπειρωτικής χώρας, οι πρώτες ενδείξεις για το υπόλοιπο μισό του μήνα δείχνουν να μην διαφέρουν σημαντικά, με τον υδράργυρο να παραμένει για ένα μεγάλο διάστημα ακόμα σε θερμοκρασίες κοντά στους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου και την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί χωρίς να αναμένονται ισχυρά φαινόμενα.

Παρακάτω θα δούμε μια αναλυτική εκτίμηση σχετικά για το σκηνικό του καιρού του δεύτερου 15ήμερου του Ιουλίου.

Για να προχωρήσουμε σε αυτή την εκτίμηση, χωρίσαμε το 15ήμερο αυτό σε τρία διαστήματα.

15 - 19 Ιουλίου 2024
Κατά τη διάρκεια του πρώτου μας διαστήματος, αναμένεται  γενικά βελτιωμένος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα πυκνότερες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, χωρίς να αποκλείεται να δώσουν τοπικά φαινόμενα κυρίως στα ορεινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης και κυρίως κατά τα τέλη του διαστήματος (19/07)

Θερμοκρασιακά, ο υδράργυρος περιμένουμε να βρίσκεται σε υψηλότερα, του μέσου όρου, επίπεδα, με μέγιστες τιμές που δεν αποκλείεται να αγγίζουν τοπικά στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τους 40 με 42 ή ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις περιμένουμε να πνέουν ενισχυμένοι αρχικά στο  Αιγαίο, έως και 6 με 7 Μποφόρ, ενώ στη συνέχεια (18-19/07) οι βοριάδες θα επηρεάζουν σημαντικά  και το Ιόνιο (ριπές μέχρι και 6 με 7 Μποφόρ).

Πολύ υψηλός αναμένεται να είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε μεγάλο μέρος της χώρας καθ' όλη τη διάρκεια του διαστήματος αυτού.

20 - 24 Ιουλίου 2024
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου διαστήματος, ο καιρός περιμένουμε να είναι σε γενικές γραμμές βελτιωμένος για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς τα τελευταία στοιχεία προβλέπουν πολλή ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα πυκνότερες, κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Τοπικά φαινόμενα περιμένουμε να εκδηλώνονται τοπικά στη βόρεια Ελλάδα, με εξαίρεση τις 22/07 όπου η αστάθεια μοιάζει να είναι πιο γενικευμένη, επηρεάζοντας και αρκετές περιοχές της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας.

Θερμοκρασιακά, ο υδράργυρος περιμένουμε να διατηρηθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κατά τις πρώτες μέρες του διαστήματος αυτού (40 με 43 βαθμοί τοπικά), με σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας να παρατηρείται από τις 23/07 και έπειτα.

Το μελτέμι στο Αιγαίο περιμένουμε να εξακολουθήσει να πνέει ενισχυμένο, με μόνη διαφορά ότι θα επηρεάζει περισσότερο μόνο τα νησιά ανατολικού, του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου με ριπές έως και 6 με 7 Μποφόρ.

25 - 31 Ιουλίου 2024*
Τέλος, κατά τη διάρκεια του τρίτου διαστήματος, ο καιρός σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται πως αρχικά θα είναι άστατος (25-27/07) καθώς δεν αποκλείεται να έχουμε μια πιο γενικευμένη επιστροφή της αστάθειας φέρνοντας βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες κυρίως σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Σημαντική βελτίωση φαίνεται από τις 28/07 έως και το τέλος του μήνα.

Θερμοκρασιακά, τα σενάρια από τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν τιμές υψηλότερες από αυτές του μέσου όρου.


*Οτιδήποτε αναγράφεται εδώ αποτελεί μια απλή εκτίμηση και η αβεβαιότητα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.


Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη