Ανάσα δροσιάς μέχρι και το Σαββατοκύριακο στη χώρα μας: Που θα εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα και που θα υποχωρήσει σημαντικά ο υδράργυρος

1

 

Μετά από μία παρατεταμένη περίοδο με θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν καθημερινά ακόμα και τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος της  ηπειρωτικής χώρας, ήδη από εχθές Τρίτη, ο καιρός στη χώρα δείχνει να παρουσιάζει σταδιακή αλλαγή, με την αστάθεια να επιστρέφει δυναμικά και τον υδράργυρο να παρουσιάζει σταδιακή πτώση από τα βόρεια. Σύμφωνα με όλα τα νεότερα στοιχεία, τις επόμενες ώρες και ημέρες, γενικά άστατο αναμένεται να παραμείνει το σκηνικό του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με γενικευμένη πτώση του υδραργύρου, αλλά και τοπικά φαινόμενα, τα οποία μάλιστα δεν αποκλείεται να είναι και κατά τόπους ισχυρά.

Πιο αναλυτικά, σήμερα Τετάρτη (24/07) στην κεντρική Μακεδονία από τις προμεσημβρινές ώρες αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός αρχικά θα είναι γενικά αίθριος, αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στα ηπειρωτικά, θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη πρόσκαιρα τοπικά έως και 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τον υδράργυρο να φτάνει τοπικά στα βόρεια ηπειρωτικά και τα νησιά τους 34 με 35 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.



> Για τη περιοχή της Αττικής:
Ο καιρός σήμερα στην Αττική περιμένουμε να είναι αρχικά γενικά αίθριος. Από νωρίς το μεσημέρι ωστόσο, περιμένουμε να αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, οι οποίες αργότερα δεν αποκλείεται να πυκνώσουν σημαντικά, με πιθανότητες για εκδήλωση τοπικών φαινομένων κυρίως στα δυτικά και βόρεια ορεινά. Η θερμοκρασία, σε σταδιακή πτώση, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου (στα βόρεια και τα ανατολικά οι μέγιστες τιμές θα βρίσκονται 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα), ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, έως και 5 Μποφόρ. Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Αύριο Πέμπτη (25/07), στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες οι οποίες δεν αποκλείεται να είναι και κατά τόπους ισχυρά. Βελτίωση του καιρού περιμένουμε από αργά το απόγευμα - βράδυ.
Στην υπόλοιπη χώρα, ο καιρός αρχικά περιμένουμε να είναι γενικά αίθριος, όμως πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, την Εύβοια και το βόρειο Αιγαίο φαίνεται πως θα αναπτυχθούν νεφώσεις, δίνοντας τοπικά όμβρους και σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 και τοπικά στο βόρειο Ιόνιο και το ανατολικό Αιγαίο 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα συνεχίσει τη πτωτική της πορεία για ολόκληρη τη χώρα, με τον υδράργυρο στις περισσότερες περιοχές να φτάνει τους 32 με 34 βαθμούς και τοπικά στα νησιά του Ιονίου και τα νότια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.



> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Πέμπτη,  στην Αττική περιμένουμε αρχικά αρκετή ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις. Από νωρίς το μεσημέρι ωστόσο, οι όποιες νεφώσεις περιμένουμε να πυκνώσουν σημαντικά, με πιθανότητες για εκδήλωση τοπικών φαινομένων κυρίως στα δυτικά και τα νότια κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Η θερμοκρασία, σε παρόμοια επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου (στα βόρεια και τα ανατολικά οι μέγιστες τιμές θα βρίσκονται 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα), ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, έως και 5 Μποφόρ. Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.


Τη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο τώρα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο υδράργυρος αναμένεται να παραμείνει σε κανονικά επίπεδα για την εποχή, ενώ η αστάθεια θα περιοριστεί σημαντικά. Αισθητή επιστροφή του μελτεμιού περιμένουμε κυρίως από το απόγευμα του Σαββάτου, με τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς να επιστρέφει και πάλι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου