Breaking

Πως δημιουργούνται τα μελτέμια στο Αιγαίο - Ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από το φυσικό κλιματιστικό του καλοκαιριού

 

Πολλοί από εμάς θα έχουμε αναρωτηθεί πώς και γιατί δημιουργείται το γνωστό  σε όλους μας μελτέμι στο Αιγαίο. 

Αρχικά θα εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι αυτό το μελτέμι. Το Μελτέμι ή αλλιώς με την παλιά ονομασία Ετεσιανοί άνεμοι, είναι ένας τοπικός ημερήσιος άνεμος που δημιουργείται κατά τη θερινή περίοδο του έτους στις ελληνικές θάλασσες του Αιγαίου πελάγους, ο οποίος πνέει από Βόρειες-Βορειοανατολικές διευθύνσεις από το ύψος των Σποράδων και λίγο βορειότερα έως την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα καταλήγοντας εκεί σαν Βόρειος-Βορειοδυτικός άνεμος. Και λέμε ημερήσιος, διότι οι μέγιστες τιμές της έντασής του εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή λίγες ώρες μετά την Ανατολή του Ήλιου έως λίγες ώρες πριν τη Δύση του και οι ελάχιστες τη νύχτα λόγω της μικρότερης διαφοράς θερμοκρασίας του αέρα από την έλλειψη της ηλιακής ακτινοβολίας. 

Παρακάτω θα πούμε που οφείλεται αυτό το μελτέμι σύμφωνα με την γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας. 


Κατά τους θερινούς μήνες του έτους, υπάρχουν κάποια μόνιμα βαρομετρικά χαμηλά και βαρομετρικά υψηλά, τα οποία κατά περιόδους περίπου 2 εβδομάδων μένουν σχεδόν στάσιμα πάνω από συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη μας. Το βαρομετρικό χαμηλό αυτό είναι το χαμηλό του Πακιστάν, δηλαδή ένα μεγάλο σύστημα χαμηλών πιέσεων που επεκτείνεται από την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας μέχρι την λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και το υψηλό ή αντικυκλώνας των Αζορών-Βερμούδων που είναι ένα μεγάλο σύστημα υψηλών πιέσεων το οποίο επεκτείνεται από την ευρύτερη περιοχή του Βορειοανατολικού Ατλαντικού Ωκεανού έως την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. 

Επειδή λοιπόν, οι άνεμοι του χαμηλού αυτού έχουν φορά αντίθετη από αυτήν των δεικτών του ρολογιού, ενώ του υψηλού  είναι ομόρροπη, αυτά τα δύο συστήματα λειτουργούν σαν ''γρανάζι'', με αποτέλεσμα στο Αιγαίο που βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της μεταξύ τους απόστασης, λόγω της διαφοράς της ατμοσφαιρικής πίεσης, να δημιουργείται αυτός ο άνεμος γνωστός ως μελτέμι εντάσεως περίπου 6 με 7 και τοπικά ακόμη και 8 Μποφόρ. 


Αυτό το είδος του ανέμου που σημειώνεται περίπου από τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου έως τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου έχει μια αρνητική και μια θετική επίδραση. Η αρνητική είναι ότι σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς καθιστά πιο δύσκολες τις συνθήκες στην κατάσβεσή της, ενώ από την άλλη δρα ευεργετικά, αφού στα νησιά του Αιγαίου και τα Ανατολικά ηπειρωτικά, σε περίπτωση καύσωνα, δίνει μια ανάσα δροσιάς κρατώντας λίγο χαμηλότερες τις θερμοκρασίες από την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.


Επιμέλεια άρθρου:

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας