Ιούλιος 1987: Όταν ένας από τους ισχυρότερους καύσωνες χτύπησε την Ελλάδα - 1300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

 

Με ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα να παίζει με τις αντοχές και την υπομονή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα και με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τον υψηλό κίνδυνο θερμοπληξίας, το μυαλό όλων μας γυρνάει πίσω, σε έναν από τους μεγαλύτερους καύσωνες στην ιστορία της χώρας. Τότε που η κατάσταση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Εκείνο το καλοκαίρι του 1987 που έμεινε στην ιστορία.

Μπορεί για την Ελλάδα τα κύματα καύσωνα να είναι κανόνας για κάθε καλοκαίρι που περνάει, όμως υπάρχουν μερικές στιγμές που δεν ξεχνιούνται. Μια από αυτές ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου του 1987, όταν οι θερμοκρασίες άρχισαν να ανεβαίνουν ραγδαία, ξεπερνώντας καθημερινά ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στις 20 Ιουλίου  τα πράγματα έφτασαν να γίνουν πολύ χειρότερα. Ένα δεύτερο κύμα καύσωνα ήρθε και πάτησε πάνω στο πρώτο, σπάζοντας το φράγμα των 40 βαθμών. Από εκείνη την ημέρα και για τουλάχιστον άλλες 8, η μέγιστη θερμοκρασία παρέμενε συνεχώς πάνω από 40 με 42 βαθμούς τη μέρα και η ελάχιστη κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν έπεφτε με τίποτα κάτω από τους 31-33 βαθμούς Κελσίου.


Στο επίκεντρο του προβλήματος και του καύσωνα βρέθηκε φυσικά η Αθήνα, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τοπικά και να ξεπερνούν ακόμα και τους 43 βαθμούς κελσίου. 
Η μέγιστη θερμοκρασία που μετρήθηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο κέντρο της Αθήνας, ήταν 41,9°C στις 23 Ιουλίου και στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν 43,6°C στις 27 Ιουλίου, η οποία ήταν και η υψηλότερη που καταγράφηκε στην περιοχή της Αθήνας. Παράλληλα, τόσο το νέφος της εποχής, όσο και η υψηλή υγρασία καθιστούσαν την ατμόσφαιρα αποπνιχτική. 


Κάτι ακόμα που κατάφερε να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ήταν και η έλλειψη κλιματισμού σε σπίτια αλλά και δημόσια κτήρια, εξαιτίας της παλιάς αντίληψης για αυτό, αλλά και των οικονομικών προβλημάτων που υπήρχαν.

Οι πρώτοι νεκροί -εννέα τον αριθμό- στην Αθήνα καταγράφηκαν στις 22 Ιουλίου και στη συνέχεια ο αριθμός άρχισε να αυξάνεται ραγδαία καθημερινά. Στις 23 Ιουλίου πέθαναν 12, στις 24 άλλοι 95 και στις 25 Ιουλίου άλλοι 250, προκαλώντας προβλήματα στην ταφή τους. Στις 26 Ιουλίου τα θύματα είχαν φτάσει τα 900, στις 27 Ιουλίου προστέθηκαν 180 και στις 28 Ιουλίου άλλα 200.


Το μαρτύριο των Ελλήνων άρχισε να υποχωρεί από τις 28 Ιουλίου και μετά -όταν ξεκίνησε ένα ήπιο μελτέμι- αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 1300 νεκρούς (!!!!). Από εκείνο το καλοκαίρι, τα κλιματιστικά άρχισαν να θεωρούνται αναγκαία σε κάθε σπίτι, ενώ όσοι έζησαν αυτό το κύμα καύσωνα, δεν θα το ξεχάσουν ποτέ.

Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη