Ο καιρός τη νέα εβδομάδα: Επιμένουν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα - Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος θα ξεπερνάει τους 40 βαθμούς (Αναλυτική πρόγνωση & Πίνακας)

Με τη θερμοκρασία να βρίσκεται στα ύψη για αρκετές ημέρες, αρκετή ηλιοφάνεια αλλά και ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο έχουμε φτάσει πλέον στα μέσα του Ιουλίου, με τις προβλέψεις να θέλουν μια ακόμα θερμή εβδομάδα μπροστά μας, με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών σε περιοχές της βόρειας και δυτικής Ελλάδας, ηλιοφάνεια σε μεγάλο μέρος της χώρας, αλλά και τοπικά ενισχυμένο μελτέμι.

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τι περιμένουμε να δούμε κατά τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας στη χώρα μας, σε ποιες περιοχές θα επιμείνουν τα 40άρια, καθώς επίσης και ποιες πρόκειται να συνεχίσουν να δροσίζονται από το μελτέμι που πνέοντας ισχυρό στο Αιγαίο θα διατηρεί τον υδράργυρο σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα, αλλά παράλληλα θα αυξάνει σημαντικά και τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Πιο αναλυτικά:
Για αύριο Δευτέρα, 15/07/2024:  
Αίθριος θα είναι γενικά ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, ενώ στα Δυτικά και Βόρεια ορεινά θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι και το απόγευμα ίσως εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες μικρής διάρκειας.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο, θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 και τοπικά στα ΝΑ ηπειρωτικά και στο Κεντρικό και Νότιο πέλαγος οι ριπές έως 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ΒΔ 3 με 4 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε υψηλές τιμές, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 18 έως 36 με 37 και τοπικά 38°C, στα Κεντρικά από 19 έως 37 με 39 και τοπικά 40 με 41 βαθμούς στα Δυτικά τμήματα, ενώ στα Νότια από 20 έως 36 με 37°C. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 33 με 35 και τοπικά τους 37 με 38 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος, δε θα ξεπεράσει τους 28 με 30, με εξαίρεση τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού πελάγους, που και εκεί θα αγγίξει τους 32 με 34 και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 35 με 37°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Δευτέρα, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά αίθριος. Η θερμοκρασία, σε υψηλά επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου (2 με 3 βαθμοί χαμηλότερα για τα ανατολικά), ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί, τοπικά ενισχυμένοι στα ανατολικά παράκτια, με ένταση που  θα αγγίζει τοπικά τα 5 με 6 Μποφόρ. Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.


Για τη Τρίτη, 16/07/2024:
Ηλιοφάνεια θα επικρατεί σχεδόν σε όλη τη χώρα καθ´όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ λίγες νεφώσεις θα υπάρχουν στα Βόρεια ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο, θα πνέουν Βόρειοι 4 με 6 και τοπικά στα ΝΑ ηπειρωτικά και στο Κεντρικό και Νότιο πέλαγος οι ριπές θα φτάνουν έως 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι αρχικά ασθενείς μεταβλητοί που αργότερα θα στραφούν σε ΒΔ 3 με 4 και τοπικά 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε υψηλά επίπεδα, θα κυμανθεί στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 18 έως 38 με 39 και τοπικά 40 με 41°C και στα Νότια από 20 έως 36 με 37 και τοπικά 38 με 39°C. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 33 με 35 και τοπικά τους 37 με 39 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος, δε θα ξεπεράσει τους 28 με 30 με εξαίρεση τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, που και εκεί θα αγγίξει τους 34 με 36°C.


> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Τρίτη, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να παραμένει αίθριος. Η θερμοκρασία χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, έως και 6 Μποφόρ. Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.


Για τη Τετάρτη, 17/07/2024:
Αίθριος θα είναι γενικά ο καιρός, ενώ λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες θα υπάρχουν το μεσημέρι και το απόγευμα στα Δυτικά και Βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 και τοπικά στο Κεντρικό πέλαγος και στα ΝΑ ηπειρωτικά οι ριπές έως 6 με 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά ασθενείς μεταβλητοί όπου αργότερα θα στραφούν σε Δ-ΒΔ 3 με 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 18 έως 39 με 40 και τοπικά 41 με 42°C και στα Νότια από 20 έως 37 με 38 και τοπικά 39°C. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 34 με 36 και τοπικά τους 38 με 40 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος, δε θα ξεπεράσει τους 29 με 31 με εξαίρεση τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, που και εκεί θα αγγίξει τους 35 με 37 και τοπικά στη Ρόδο τους 38°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Τετάρτη, το σκηνικό του καιρού στην Αττική περιμένουμε να μην παρουσιάζει κάποια σημαντική αλλαγή καθώς θα παραμένει αίθριο. Η θερμοκρασία χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή, σε υψηλά επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 38 με 39 βαθμούς και ίσως πρόσκαιρα στα δυτικά και τα νοτιοδυτικά τμήματα μέχρι και τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, τοπικά ενισχυμένοι έως και 6 με 7 Μποφόρ. Πολύ μεγάλη προσοχή θα χρειαστεί, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς θα είναι ακραίος.


Από τη Πέμπτη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας τώρα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το σκηνικό του καιρού στη χώρα δεν περιμένουμε να παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη αλλαγή, με τον ήλιο να κυριαρχεί, λίγα φαινόμενα να εκδηλώνονται μόνο σε περιοχές της Βόρειας χώρας (κυρίως στα ορεινά) και το μελτέμι να παραμένει ενισχυμένο, κάτι που σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες που θα παραμένουν υψηλές, θα δημιουργούν τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες στην περιοχή της Αττικής έως τις 21/07


Παραπάνω βλέπουμε έναν πίνακα μέγιστων θερμοκρασιών για την περιοχή της Αττικής έως και τις 21/07.

Σημαντικό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας καθώς και του γιατρού μας, αποφεύγοντας την έκθεση στον ήλιο, ειδικά το μεσημέρι, παραμένοντας σε δροσερούς χώρους και μένοντας ενυδατωμένοι.

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .
 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη