Ο καιρός σήμερα στη χώρα: Σταδιακή αποκλιμάκωση των υψηλών θερμοκρασιών - Έρχονται θερμικές καταιγίδες

 

Σταδιακή αποκλιμάκωση των υψηλών θερμοκρασιών φαίνεται πως περιμένουμε από σήμερα Τρίτη και από τη βόρεια χώρα, με την αστάθεια να επιστρέφει και πάλι, φέρνοντας τις γνωστές θερμικές καταιγίδες που δεν αποκλείεται μάλιστα να είναι και κατά τόπους ισχυρές.

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα τελευταία στοιχεία, οι επόμενες ημέρες αναμένεται να χαρακτηρίζονται από θερμοκρασίες κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα, από τοπικές μπόρες κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά αλλά και από την επιστροφή του μελτεμιού, με τις ριπές στο Αιγαίο να επιστρέφουν και πάλι στα 7 με 8 Μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:
Για σήμερα Τρίτη, 23/07/2024:  
Μεταβολή του καιρού περιμένουμε στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα -κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη- πιθανώς να είναι πρόσκαιρα έντονα, ενώ βελτίωση αναμένεται από τις βραδινές ώρες. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα ο καιρός περιμένουμε να είναι γενικά αίθριος.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στις περισσότερες περιοχές, καθώς η μέγιστες τιμές θα φτάνουν στα βόρεια ηπειρωτικά τους 34 με 36, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και τοπικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.



> Για τη περιοχή της Αττικής:
Σήμερα Τρίτη, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι αρχικά αίθριος. Από το μεσημέρι μέχρι και το απόγευμα, περιμένουμε να αναπτυχθούν πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές μπόρες κυρίως στα ορεινά που βρίσκονται στα δυτικά και τα βόρεια.  Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου (2 με 3 βαθμοί χαμηλότερα για τα βόρεια και ανατολικά), ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, έως και 5 Μποφόρ. Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Δείτε εδώ πρόγνωση καιρού για 19 πόλεις της Ελλάδας

Με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας (μεγαλύτερη και πιο αισθητή τη Παρασκευή και το Σάββατο), τοπικές μπόρες αλλά και μελτέμι φαίνεται πως θα φτάσουμε σιγά σιγά μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, με την ανάσα δροσιάς που τόσο είχαμε ανάγκη, επιτέλους να παρατηρείται.

Τι είναι οι θερμικές καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη χώρα μας


Οι θερμικές καταιγίδες είναι καταιγίδες που δημιουργούνται εξαιτίας της θερμικής αστάθειας στην ατμόσφαιρα. Συνήθως συμβαίνουν όταν η επιφάνεια της γης θερμαίνεται σημαντικά από τον ήλιο, με αποτέλεσμα να θερμαίνεται και ο αέρας που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια. Αυτός ο ζεστός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω, καθώς είναι πιο ελαφρύς από τον κρύο αέρα που βρίσκεται υψηλότερα. Καθώς ο ζεστός αέρας ανεβαίνει, ψύχεται και η υγρασία που περιέχει μπορεί να συμπυκνωθεί και να σχηματίσει σύννεφα.

Αν η αστάθεια είναι αρκετά μεγάλη, αυτά τα σύννεφα μπορούν να εξελιχθούν σε καταιγίδες. Αυτές οι καταιγίδες είναι συνήθως σύντομης διάρκειας και μπορεί να είναι πολύ έντονες, με έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και μερικές φορές χαλάζι.
 
Οι θερμικές καταιγίδες είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και σε περιοχές με ζεστό κλίμα. Οι υψηλές θερμοκρασίες επιτρέπουν τη δημιουργία της απαραίτητης θερμικής αστάθειας για την ανάπτυξή τους.


Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη