Οι πρώτες εκτιμήσεις για το υπόλοιπο του καλοκαιριού: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις επόμενες ημέρες αλλά και τον Αύγουστο - Θα είναι όντως ένας τόσο θερμός μήνας;

0

 

Μετά από έναν Ιούλιο που αν και τις πρώτες μέρες του μας αιφνιδίασε με βροχές και καταιγίδες άρχισε πολύ σύντομα να σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε θέματα μέσης μέγιστης θερμοκρασίας, με το τελευταίο διάστημα να έχουμε διανύσει έναν πολυήμερο καύσωνα που δοκίμασε τις αντοχές όλων μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει να δούμε ωστόσο, πως αναμένεται να κυλίσει το υπόλοιπο του φετινού καλοκαιριού, από τις επόμενες ημέρες μέχρι και το τέλος Αυγούστου, καθώς τα τελευταία στοιχεία θέλουν τα σενάρια να μην αλλάζουν και πολύ, με τις υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα να μην μας αποχαιρετούν εύκολα. Το ερώτημα όμως είναι ένα: Αν ο Ιούνιος και ο Ιούλιος ήταν δύο τόσο θερμοί μήνες, τότε θα είναι θερμότερος και ο Αύγουστος;

Μελετώντας λοιπόν τα στοιχεία για το καιρό του επόμενου διαστήματος μέσα από παγκόσμια μετεωρολογικά μοντέλα μπορούμε να πούμε τα παρακάτω.

Τις επόμενες ημέρες...
Τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο καιρός στη χώρα φαίνεται να κάνει την έκπληξη, προσφέροντας στις περισσότερες περιοχές μια ανάσα δροσιάς μέχρι τουλάχιστον και το Σάββατο (27/07). Παράλληλα με τη σημαντική υποχώρηση του υδραργύρου, φαίνεται πως περιμένουμε και την επιστροφή του μελτεμιού, με τις ριπές στο Αιγαίο αρχικά να αγγίζουν μέχρι και τα 7 Μποφόρ. 

Κατά την επόμενη εβδομάδα τώρα, οι τελευταίες ημέρες του Ιουλίου (29-31/07) περιμένουμε να είναι και πάλι ιδιαίτερα θερμές, με τις θερμοκρασίες να επιστρέφουν στα επίπεδα των προηγούμενων πολύ θερμών ημερών ( κοντά στους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου). Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των ημερών ωστόσο θα είναι το ισχυρό μελτέμι, το οποίο δεν θα επιτρέπει τις θερμοκρασίες στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά να σκαρφαλώσουν σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.  Όσον αφορά την ύπαρξη φαινομένων, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι μετά από αυτό το δροσερό διάλλειμα που διανύουμε τώρα, με βροχές αλλά και καταιγίδες να απασχολούν μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας σήμερα και αύριο (25-26/07), ο Ιούλιος θα φύγει με αρκετή ηλιοφάνεια για ολόκληρη τη χώρα.



Αύγουστος 2024
Ο Αύγουστος τώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία περιμένουμε να ακολουθήσει αντίστοιχο καιρικό μοτίβο αλλά σχετικά πιο ήπιο, με τα προγνωστικά μοντέλα να θέλουν τη θερμοκρασιακή απόκλιση του μήνα  1 με 2 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο. Πιο συγκεκριμένα, αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία που έχουμε από το EFFIS system, βασισμένο σε εποχικά στοιχεία από το ευρωπαϊκό μοντέλο καιρού ECMWF, ο Αύγουστος δεν φαίνεται να είναι τόσο θερμός όσο οι δύο προηγούμενοι μήνες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ξανά κάποιο επεισόδιο καύσωνα.


Σε ότι αφορά τα θέματα υετού για το παραπάνω διάστημα, εδώ σύμφωνα με τον αντίστοιχο χάρτη απόκλισης mm υετού, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι δεν περιμένουμε κάποια σημαντική μεταβολή, με τη χώρα μας να έχει παρόμοια ύψη μηνιαίας βροχής σε σχέση με τον μέσο όρο για το μήνα. Εξαίρεση ίσως αποτελέσουν τα βόρεια ηπειρωτικά, με τα στοιχεία να θέλουν έναν λίγο πιο ξηρό μήνα.


Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω, αυτό που μπορούμε να καταλάβουμε αρχικά είναι ότι πλέον μπαίνουμε σε μια εποχή όπου τα καλοκαίρια είναι εξαιρετικά θερμά αλλά και ξηρά για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης (και όχι μόνο). Το κύριο μέρος του φετινού καλοκαιριού αρχίζει πλέον να τελειώνει και αν δεν μας απογοητεύσουν τα στοιχεία, οι πολυήμεροι καύσωνες των τελευταίων ημερών ίσως αποτελέσουν παρελθόν.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια εκτίμηση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη για τον προγραμματισμό εργασιών ή ταξιδιών.

Αναλυτικές προγνώσεις ανεβαίνουν κάθε εβδομάδα.


Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)