Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρικών Φαινομένων: Έρχεται σημαντική καιρική μεταβολή με πτώση της θερμοκρασίας και τοπικά ισχυρές καταιγίδες - Τι περιμένουμε στην Αττική

 

Σημαντική μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στη χώρα μας τις επόμενες ώρες από τα δυτικά, με βασικά χαρακτηριστικά αυτής της μεταβολής να είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας -μεγαλύτερη των 8-9 βαθμών Κελσίου- καθώς επίσης και οι ισχυρές βροχές αλλά και καταιγίδες που δεν αποκλείεται τοπικά να συνοδεύονται και από πρόσκαιρες χαλαζοπτώσεις. Η πιο δύσκολη μέρα με βάση τα τελευταία στοιχεία φαίνεται πως θα είναι η Πέμπτη, με τα φαινόμενα να εκδηλώνονται σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με τοπικά ισχυρή ένταση.

Το διάστημα που περιμένουμε να μας απασχολήσει αυτή η καιρική αλλαγή θα είναι το επόμενο διήμερο (03/07 - 04/07) με τα πρώτα φαινόμενα να παρατηρούνται στη Μακεδονία και τη Θράκη από νωρίς τα ξημερώματα της Τετάρτης και περαιτέρω γενίκευση στη χώρα να αναμένεται από το μεσημέρι -  απόγευμα της ίδιας ημέρας καθώς και κατά τη διάρκεια της Πέμπτης.

Από τη συγκεκριμένη καιρική μεταβολή περιμένουμε να επηρεαστεί και η περιοχή της Αττικής με τοπικά ισχυρές βροχές αλλά και καταιγίδες κυρίως κατά τη διάρκεια της Πέμπτης. Δεν αποκλείεται ωστόσο τοπικές μπόρες να σημειώνονται και κατά τις θερμές ώρες της αυριανής ημέρας (Τετάρτης).

Είναι σημαντικό να τονιστεί σε αυτό το σημείο ότι η επερχόμενη μεταβολή θα αποτελέσει μια σημαντική φυσική αναζωογόνηση των δασών μας μετά από μια μακροχρόνια περίοδο ξηρασίας, ελαττώνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς για μερικές ημέρες ακόμα και μετά το πέρας της μεταβολής.

Πιο αναλυτικά:
Για αύριο Τετάρτη, 03/07/2024:  
Από νωρίς το πρωί στα βόρεια θα υπάρχουν νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές όπου και θα σημειώνονται τοπικές βροχές στα ορεινά της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Οδεύοντας προς το μεσημέρι όμως και μετά, ενώ τα φαινόμενα θα σταματήσουν στις προαναφερθείσες περιοχές, θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη καθώς επίσης και τα Κεντρικά και Ανατολικά όπου και θα είναι τοπικά ισχυρές στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Κεντρική Στερεά και τη Βόρεια Εύβοια. Τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ στις περισσότερες περιοχές θα εξασθενήσουν, ενώ στα υπόλοιπα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ΒΔ στο Κεντρικό και Βόρειο πέλαγος 3 με 4 και τοπικά στα δυτικά 5 με 6 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση, ενώ στο Νότιο θα είναι Δυτικοί 6 με 7 και τοπικά 8 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν επίσης ΒΔ 5 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία, θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 12 έως 28 με 29 και τοπικά 30°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια από 14 έως 33 με 34 και τοπικά 35 βαθμούς, εκτός από τα δυτικά τμήματα που εκεί η μέγιστη δε θα ξεπεράσει τους 28 με 30°C. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη, ενώ στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη δε θα ξεπεράσει τους 26 με 28 βαθμούς με εξαίρεση τα νησιά του Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που και εκεί θα αγγίξει τους 31 με 32 και τοπικά τους 33°C.



> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Τετάρτη, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι αρχικά αίθριος. Κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, αναμένονται νεφώσεις πρόσκαιρα πιο αυξημένες, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα για τοπικές βροχές αλλά και μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση δεν θα ξεπερνάει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου (2 με 3 βαθμοί χαμηλότερα για τα βόρεια και ανατολικά), ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοδυτικοί, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 4 με 5 Μποφόρ.


Για τη Πέμπτη, 04/07/2024:
Η μέρα θα ξεκινήσει με νεφώσεις παροδικά αυξημένες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά και στην ευρύτερη περιοχή του Βορείου Αιγαίου. Πιο συγκεκριμένα από τα ξημερώματα και νωρίς το πρωί θα σημειώνονται τοπικοί όμβροι στην Ήπειρο, την Θεσσαλία, την Δυτική και Κεντρική Στερεά και τη Χαλκιδική, ενώ αργότερα προς το μεσημέρι τα φαινόμενα εκεί θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες επίσης στη Θράκη, την Ανατολική Μακεδονία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), τη ΒΑ Πελοπόννησο και την Εύβοια όπου και θα είναι κατά τόπους έντονες, αφού θα συνοδεύονται από αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα αλλά και χαλαζοπτώσεις.
Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις ασθενείς 2 με 4 Μποφόρ, ενώ στο Νότιο πέλαγος θα είναι Δυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα συνεχίσουν να πνέουν πνέουν ΒΔ 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, θα σημειώσει περεταίρω πτώση και θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 12 έως 28 με 29 και τοπικά 30°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια από 14 έως 29 με 30 και τοπικά 31 βαθμούς, εκτός από τα δυτικά τμήματα που εκεί η μέγιστη δε θα ξεπεράσει τους 26 με 28°C. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη, ενώ στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη δε θα ξεπεράσει τους 25 με 27 βαθμούς με εξαίρεση τα νησιά του Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που και εκεί θα αγγίξει τους 28 με 29 και τοπικά τους 30°C.




> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Πέμπτη ο καιρός στη περιοχή της Αττικής περιμένουμε να είναι γενικά άστατος, αφού, αν και η μέρα φαίνεται να ξεκινάει με αραιές νεφώσεις, σύντομα θα πυκνώσουν και από νωρίς το μεσημέρι το μεγαλύτερο μέρος του νομού θα επηρεάζεται από βροχές αλλά και τοπικές καταιγίδες. Θα χρειαστεί να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή μάλιστα ιδίως νωρίς το απόγευμα, μιας και τα φαινόμενα δεν αποκλείεται να είναι τοπικά ισχυρά, συνοδευόμενα από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση δεν θα ξεπερνάει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, έως και 4 Μποφόρ.

Από την Παρασκευή, σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός στη χώρα περιμένουμε να παρουσιάσει αισθητή βελτίωση, με νέα άνοδο της θερμοκρασίας αλλά και πολλή ηλιοφάνεια που θα μας συνοδεύσει και μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.


Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη