Ο καιρός το Σαββατοκύριακο: Επιμένει η έντονη ζέστη στα ηπειρωτικά - Που ο υδράργυρος θα αγγίξει ακόμα και τους 42 βαθμούς Κελσίου (Αναλυτική πρόγνωση)


Συνεχίζεται και το Σαββατοκύριακο η έντονη ζέστη των τελευταίων ημερών που αγγίζει τα όρια του καύσωνα, με τη θερμοκρασία σε πολλές περιοχές να αγγίζει τοπικά ακόμη και τους 40 με 42°C, ενώ το μελτέμι δε θα σταματήσει επίσης να πνέει στο Αιγαίο ισχυρό φτάνοντας οι ριπές τοπικά ακόμα και τα 7 Μποφόρ. Από την άλλη όσο αφορά τα φαινόμενα δε θα λείψει αυτή η δροσιά στα ορεινά, αφού κατά τις θερμές ώρες της ημέρας αναμένονται τοπικοί όμβροι στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας.

Πιο αναλυτικά:
Για αύριο Σάββατο, 12/07/2024:  
Αίθριος θα είναι γενικά ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, ενώ στα ηπειρωτικά ορεινά της Πελοποννήσου και της Ηπείρου θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι και το απόγευμα ίσως εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο, θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 και τοπικά στο Κεντρικό και Νότιο πέλαγος έως 6 με 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι αρχικά ασθενείς μεταβλητοί που αργότερα θα στραφούν σε Δυτικούς 3 με 4 και τοπικά 5 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 17 έως 35 με 36 και τοπικά 37°C, στα Κεντρικά από 18 έως 37 με 39 και τοπικά 40 ίσως ακόμη και 41 βαθμούς και στα Νότια από 20 έως 36 με 37 και τοπικά 38°C. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 33 με 35 και τοπικά τους 37 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος, δε θα ξεπεράσει τους 28 με 30 με εξαίρεση τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού πελάγους, που και εκεί θα αγγίξει τους 32 με 34 και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 36°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Σάββατο, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά αίθριος. Η θερμοκρασία, σε άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου (2 με 3 βαθμοί χαμηλότερα για τα βόρεια και ανατολικά), ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί, μέτριας έντασης που  θα αγγίζουν τοπικά τα 4 με 5 και ίσως στα ανατολικά ακόμα και τα 6 Μποφόρ. Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.


Για τη Κυριακή, 13/07/2024:
Ηλιοφάνεια θα επικρατεί σχεδόν σε όλη τη χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ στα ηπειρωτικά κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις, οι οποίες ίσως δώσουν τοπικούς όμβρους ή και μεμονωμένες καταιγίδες σύντομης διάρκειας στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Ηπείρου. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο, θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 και τοπικά στο Κεντρικό και Νότιο πέλαγος έως 6 με 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι αρχικά ασθενείς μεταβλητοί που αργότερα θα στραφούν σε Δ-ΒΔ 3 με 4 και τοπικά 5 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία, σε υψηλές τιμές, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 19 έως 36 με 37 και τοπικά 38°C, στα Κεντρικά από 20 έως 38 με 40 και τοπικά 41 ίσως ακόμη και 42 βαθμούς και στα Νότια από 21 έως 35 με 36 και τοπικά 37°C. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 33 με 35 και τοπικά τους 37 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος, δε θα ξεπεράσει τους 29 με 31 με εξαίρεση τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού πελάγους, που και εκεί θα αγγίξει τους 33 με 35 και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 ίσως στη Ρόδο ακόμη και τους 38°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Κυριακή, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να παραμένει αίθριος. Η θερμοκρασία χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, έως και 6 Μποφόρ. Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.


Από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται πως θα διαρκέσει για αρκετές ακόμα ημέρες το έντονο αυτό κύμα ζέστης, διατηρώντας τη θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι βοριάδες θα συνεχίσουν να πνέουν ενισχυμένοι σε στεριά και θάλασσα καθιστώντας έτσι ευνοϊκές τις συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών κυρίως στα Ανατολικά και Νότια ηπειρωτικά. 

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη