8 Ιουλίου 2002: Μια από τις ισχυρότερες καταιγίδες στην Αττική κατά τη θερινή περίοδο - Πλημμύρες και καταστροφές σε μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου

 

Με το κύμα κακοκαιρίας που επηρέασε μεγάλο μέρος της χώρας μας τη περασμένη Πέμπτη (04/07) να αποτελεί πλέον μια απλή ανάμνηση και με το υπόλοιπο του Ιουλίου να αναμένεται να είναι «φωτιά», ας θυμηθούμε κάτι που συνέβη πριν από ακριβώς 22 χρόνια.

Ο λόγος για την μεγάλη καταιγίδα που έπληξε την Αττική στις 08 Ιουλίου 2002, προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και σοβαρές καταστροφές.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2002 φημίζεται για τις βροχοπτώσεις του, καθώς ξεπερνούσαν κατά πολύ τον μέσο όρο και η μέρες με φαινόμενα σχεδόν ξεπερνούσαν εκείνες με καλοκαιρία.

Η ισχυρότερη νεροποντή ωστόσο ήταν εκείνη της 8ης Ιουλίου. Η καταστροφική τετράωρη καταιγίδα προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, με σπίτια να πλημμυρίζουν, αυτοκίνητα να παρασέρνονται από χειμάρρους και ρέματα να ξεχειλίζουν. Πέραν όμως των υλικών ζημιών, υπήρξε και ανθρώπινη απώλεια. Απώλεια ενός ήρωα - πατέρα, που θυσίασε τη ζωή του για να σώσει το παιδί του που κινδύνευε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος 32χρονος άντρας έτρεξε στο υπόγειο διαμέρισμα που κατοικούσε με το παιδί του στον Βοτανικό, καθώς η στάθμη του νερού είχε αρχίσει να ανεβαίνει, θέτοντας τη ζωή του παιδιού σε κίνδυνο. Αφού το έσωσε παραδίδοντάς το στη Πυροσβεστική, κατέβηκε να κλείσει τη πόρτα του υπογείου προκειμένου να σώσει ότι είχε απομείνει από το φτωχικό του. Η μοίρα ωστόσο είχε γράψει κακό τέλος για εκείνον, αφού ο μεγάλος μαντρότοιχος που βρισκόταν δίπλα από το υπόγειο, εξαιτίας της ορμής του νερού, γκρεμίστηκε, καταπλακώνοντας τον πατέρα. 


Έβρεξε για 50 μέρες!

Σημαντική θεωρείται, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πολυτεχνείου, η ποσότητα της βροχής που έπεσε στην Αττική. Μέσα σε 4 ώρες, όπως εξήγησε στις 09 Ιουλίου 2002 στα «ΝΕΑ» η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου κ. Μαρία Μιμίκου, το ύψος της βροχής έφθασε τα 52 χιλιοστά (στον σταθμό του Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου), ποσότητα που αποτελεί περίπου το 1/7 του μέσου όρου του ύψους βροχής για όλη τη χρονιά στην Αττική, που είναι 400 χιλιοστά. Δηλαδή, έβρεξε για… πενήντα ημέρες!

Η μέγιστη ένταση της βροχόπτωσης ήταν 8,6 χιλιοστά βροχής ανά δεκάλεπτο. ''Πάντως, τόσο η ένταση όσο και το ύψος της βροχόπτωσης δείχνουν ότι δεν πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο'', λέει η κ. Μιμίκου. ''Μεγάλη καταιγίδα είχαμε και στις 21 του περασμένου Μαΐου. Τότε το ύψος της βροχής ήταν 47 χιλιοστά μέσα σε μιάμιση ώρα, ενώ υπερδιπλάσια ήταν και η ένταση''.

Γιατί όμως αυτή η καταιγίδα προκάλεσε σοβαρότερα προβλήματα; ''Το πιο πιθανό
είναι πολλοί αγωγοί των ομβρίων υδάτων να μην ήταν καθαροί'', θα πει ο Ευάγγελος Μπαλτάς δρ πολ. μηχανικός από την Υδρολογική Τράπεζα Πληροφοριών του Πολυτεχνείου.

Τι συνέβη με την πρόγνωση της ΕΜΥ

Ο μετεωρολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Κώστας Λαγουβάρδος, ανέφερε ότι οι ισχυρές καταιγίδες του καλοκαιριού είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων. «Ισχυρή θέρμανση του εδάφους και του αέρα που έρχεται σε επαφή μαζί του, καθώς και ύπαρξη αστάθειας στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας (περίπου 5-8 χλμ. πάνω από την επιφάνεια). Αποτέλεσμα της συνέργειας των δύο αυτών παραγόντων είναι η ενίσχυση των ανοδικών κινήσεων του αέρα μέσα στην ατμόσφαιρα και η δημιουργία καταιγιδοφόρων νεφών».

Εικόνα από ''ΤΑ ΝΕΑ'' - 9 Ιουλίου 2002

Πολλοί, ωστόσο, (Αστυνομία, ΥΠΕΧΩΔΕ) εξέφρασαν παράπονα ότι η ΕΜΥ πιάστηκε στον ύπνο. Η ΕΜΥ, πάντως, υποστήριζε ότι έπεσε μέσα στην πρόγνωση. ''Είχαμε πει ότι είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωθεί καταιγίδα στην Αττική'', σημείωσε ο κ. Λαζάνης.

''Είναι όμως αδύνατον – δεν είναι στο πλαίσιο των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΕΜΥ -, ακόμα και παγκοσμίως, να γίνει πρόβλεψη για τη διάρκεια, την ένταση, την ώρα έναρξης και λήξης της καταιγίδας''


Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη