Ηλιοφάνεια και σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο στη χώρα - Ενισχύεται σημαντικά το μελτέμι στο Αιγαίο

 


Μετά από αυτή την έντονη αλλά -κατά τα άλλα- σύντομη κακοκαιρία, ο καιρός ήδη από σήμερα βελτιώθηκε σημαντικά σε ολόκληρη τη χώρα, με τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο, ενώ στο ίδιο μοτίβο φαίνεται πως θα κυλήσει και το Σαββατοκύριακο αυτό με τη διαφορά όμως ότι θα ενισχυθούν οι Βοριάδες στο Αιγαίο με ένταση που θα φτάνουν τα 7 και τοπικά ακόμη τα 8 Μποφόρ. 

Πιο αναλυτικά:
Για αύριο Σάββατο, 06/07/2024:  
Αίθριος θα είναι γενικά ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, ενώ λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες θα υπάρχουν το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά ορεινά και στα ορεινά της Κρήτης.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο σε ενίσχυση θα πνέουν Βόρειοι 5 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά ασθενείς μεταβλητοί που αργότερα θα στραφούν σε ΒΔ 3 με 4 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία, σε μικρή άνοδο, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 15 έως 32 με 34 και τοπικά 35°C, στα Κεντρικά από 16 έως 33 με 35 και τοπικά 36 βαθμούς κυρίως στα Δυτικά τμήματα, ενώ στα Νότια από 17 έως 31 με 33 και τοπικά 34°C. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 29 με 31 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του Βορείου ρεύματος, δε θα ξεπεράσει τους 27 με 29 με εξαίρεση τα νησιά του Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που και εκεί θα αγγίξει τους 30 με 32 και τοπικά τους 33°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Σάββατο, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά αίθριος. Η θερμοκρασία, σε άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου (2 με 3 βαθμοί χαμηλότερα για τα βόρεια και ανατολικά), ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί, τοπικά ενισχυμένοι από το μεσημέρι, με ένταση που  θα αγγίζει τοπικά τα 5 με 6 Μποφόρ. Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.


Για τη Κυριακή, 07/07/2024:
Ηλιοφάνεια θα επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα καθ´ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα συνεχίσουν να πνέουν Βόρειοι 5 με 6 και τοπικά 7 ίσως και 8 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 4 και τοπικά 5 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία, σε περαιτέρω άνοδο, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 14 έως 30 με 32 και τοπικά 33°C, στα Κεντρικά από 15 έως 31 με 33 και τοπικά 34 βαθμούς, ενώ στα Νότια από 16 με 29 με 31 και τοπικά 32°C. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 31 με 33 ίσως τοπικά ακόμη κα τους 35 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του Βορείου ρεύματος, δε θα ξεπεράσει τους 27 με 29 με εξαίρεση τα νησιά του Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που και εκεί θα αγγίξει τους 31 με 33°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Κυριακή, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να παραμένει αίθριος. Η θερμοκρασία χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, έως και 6 Μποφόρ. Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.


Από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ίσως σημειωθούν κάποιες τοπικές μπόρες στα Βόρεια ηπειρωτικά ορεινά, ενώ θερμοκρασιακά ο υδράργυρος δείχνει πως θα φλερτάρει με τους 40°C, παραμένοντας οι βοριάδες ενισχυμένοι σε στεριά και θάλασσα και καθιστώντας έτσι ευνοϊκές τις συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών.

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη