Απόψεις: Δύο δύσκολοι μήνες έφτασαν στο τέλος τους

 

Με σχετικά ήπιες θερμοκρασίες αλλά και ισχυρό μελτέμι αποχαιρετήσαμε τον Ιούλιο, έναν εξαιρετικά θερμό μήνα για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ο συγκεκριμένος μήνας θα μπορούσαμε να πούμε πως χαρακτηρίστηκε για το ιδιαίτερα μεγάλο κύμα καύσωνα που επηρέασε τη χώρα μας, το οποίο αν και δεν ήταν τόσο ισχυρό από άποψη μέγιστων θερμοκρασιακών τιμών, κατάφερε να ξεπεράσει σε διάρκεια όλους τους προηγούμενους καύσωνες των τελευταίων ετών, καθώς ξεκίνησε από τις 08/07 και εξασθένησε στις 23/07.

Συνολικές συνεχόμενες ημέρες καύσωνα; 16!

Ας πάρουμε όμως αυτό το δύσκολο καλοκαίρι από την αρχή, καθώς ο Ιούλιος δεν ήταν ο πρώτος θερμός μήνας αυτής της καλοκαιρινής περιόδου.

Καταρχάς, ας παραδεχτούμε ότι ο φετινός χειμώνας ξεκίνησε να καταρρίπτει ρεκόρ θερμοκρασίας από νωρίς. Δεν είναι αμελητέο πως ο Ιανουάριος ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είχαν εν τέλη σημαντικές, θετικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις σε ολόκληρη τη χώρα. (Ο 2ος θερμότερος Ιανουάριος των τελευταίων 15 ετών και ο θερμότερος Φεβρουάριος και Μάρτιος για πολλές περιοχές  τα τελευταία 15 χρόνια).




Εξαιρετικά θερμός παρέμεινε και ο Απρίλης για πολλές περιοχές της χώρας, ενώ την έκπληξη την έκανε ο Μάιος που βγήκε ο πρώτος μήνας με αρνητικές αποκλίσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μετά από περίπου 10 μήνες!


Τα καλά ωστόσο δεν συνέχισαν για πολύ καθώς ακολουθεί ο θερμότερος Ιούνιος για την Ελλάδα από το 1960!...

Οι θετικές αποκλίσεις που πλησιάζουν ακόμα και τους +5°C στην παρακάτω εικόνα μιλούν από μόνες τους.

Ο φετινός Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από πολλές και συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Ιούνιος από το 2010 σε όλη την χώρα με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 4.8 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Για όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας ο Ιούνιος του 2024 ήταν ένας ακραία θερμός μήνας, ο θερμότερος από το 2010, με τις μέσες τιμές του μήνα να είναι σχεδόν 2-3°C πάνω από τον δεύτερο θερμότερο (Ιούνιος 2012). Πολύ μεγάλες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν σε όλη την χώρα το πρώτο 15ήμερο και κυρίως σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη στις 10-13 Ιουνίου της τάξης των 10-12°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (44.5°C στις Βουκολιές Χανίων στις 13 Ιουνίου 2024). Μικρές αρνητικές αποκλίσεις σημειώθηκαν μόνο στα νησιά του Αιγαίου μετά τις 20 του μήνα με την παράλληλη επικράτηση μελτεμιού.

Παράλληλα, σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2006 μέχρι σήμερα, τον φετινό Ιούνιο εκτός από τις ακραία υψηλές τιμές θερμοκρασίας που επικράτησαν, χαρακτηρίστηκε και από την απουσία βροχών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ακόμη και σε περιοχές που εκδηλώνονται συχνά βροχοπτώσεις αυτή την περίοδο με βάση την μέση τιμή της περιόδου 2007-2023.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα συνολικά ύψη βροχής για τον μήνα Ιούνιο σύμφωνα με την μέση τιμή της περιόδου 2007-2023 από 10 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς επίσης και το συνολικό μηνιαίο ύψος βροχής όπως καταγράφηκε για τον Ιούνιο 2024. Παρατηρούμε πως στο κέντρο της Αθήνας δεν έβρεξε καθόλου τον φετινό Ιούνιο (ο Ιούνιος του 2012 ήταν ο τελευταίος μήνας με μηδενική βροχή). Επίσης, ακόμη και σε περιοχές με υψηλές τιμές βροχόπτωσης σύμφωνα με την μέση τιμή της περιόδου 2017-2023, οι βροχές ήταν ελάχιστες.


Περνώντας τώρα στον Ιούλιο, ο οποίος εχθές μας αποχαιρέτησε, δεν έχουμε να πούμε κάτι διαφορετικό. Σύμφωνα με το δίκτυο των 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Ιούλιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Ο φετινός Ιούλιος χαρακτηρίστηκε από πολλές και συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Ιούλιος από το 2010 στη Βόρεια & Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και +3.4 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα (με εξαίρεση την Κρήτη, όπου καταγράφηκε ως 3ος θερμότερος) καταγράφηκε ως ο 2ος θερμότερος από το 2010 (παραμένει ως θερμότερος ο Ιούλιος του 2023). 




Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιούλιο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Κλείνοντας και μπαίνοντας πλέον στον Αύγουστο, όλοι περιμένουμε να δούμε αν τα αρνητικά ρεκόρ συνεχιστούν, ενώ είμαστε πλέον βέβαιοι, ότι έχουμε μπει σε μια νέα εποχή για τα συστήματα καιρού σε ολόκληρο τον κόσμο που πρέπει πλέον να αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε αλλά και να λαμβάνουμε πολλά περισσότερα μέτρα, ώστε να μην φτάσουν τα πράγματα στο χειρότερο δυνατό σενάριο.

Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Δείτε επίσης