Ο καιρός τη νέα εβδομάδα: Σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία τις πρώτες ημέρες - Ποιες περιοχές θα ''σώσει'' το μελτέμι

Διανύοντας τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, με αρκετή ζέστη και ισχυρά μελτέμια φαίνεται πως μας αποχαιρετά σιγά-σιγά ο μήνας, αφού η θερμοκρασία θα φτάνει τους 36 με 38 και τοπικά τους 40 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως θυελλώδεις φτάνοντας τα 6 με 7 και τοπικά τα 8 Μποφόρ, καθιστώντας έτσι ευνοϊκές τις συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών κυρίως στην Ανατολική ηπειρωτική χώρα. 

Πιο αναλυτικά:
Για αύριο Δευτέρα, 29/07/2024:  
Ηλιοφάνεια θα επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο, σε σταδιακή ενίσχυση, θα πνέουν από Βόρειες διεθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στο Κεντρικό πέλαγος 8 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ΒΔ 3 με 4 και στα ανοιχτά έως 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 15 έως 35 με 36 και τοπικά 37°C, στα Κεντρικά από 17 έως 36 με 37 και τοπικά 38 βαθμούς, ενώ στα Νότια από 19 έως 34 με 35 και τοπικά 36°C. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 33 με 35 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος, δε θα ξεπερνά τους 28 με 30 βαθμούς, με εξαίρεση τα νησιά του Βορείου και Αν. πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη όπου εκεί θα φτάσει τους 34 με 36 και τοπικά 37°C.


> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Δευτέρα, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά αίθριος. Η θερμοκρασία θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου (2 με 3 βαθμοί χαμηλότερα για τα ανατολικά), ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, ισχυροί (κυρίως στα ανατολικά του νομού) έως και 6 Μποφόρ. Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς, οπότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.


Για τη Τρίτη, 30/07/2024:
Αίθριος θα είναι γενικά ο καιρός, ενώ κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα Δυτικά και Βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να δώσουν τοπικούς όμβρους μικρής έντασης και διάρκειας στα ορεινά της Αν. Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο, σε περαιτέρω ενίσχυση, θα πνέουν Βόρειοι 6 με 7 και τοπικά οι ριπές 8 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ΒΔ 4 με 5 και στο Βόρειο πέλαγος έως 6 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία, σε περεταίρω άνοδο στη Δυτική χώρα, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 17 έως 34 με 35 και τοπικά 36°C, στα Κεντρικά από 18 έως 37 με 39 και τοπικά στα Δυτικά ακόμη και 40 βαθμούς, ενώ στα Νότια από 19 έως 35 με 37 και τοπικά 38°C, με εξαίρεση τα Ανατολικά προσήνεμα που λόγω του Β-ΒΑ ανέμου δε θα ξεπεράσει τους 36 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 34 με 36 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος, δε θα ξεπερνά τους 29 με 31 βαθμούς, με εξαίρεση τα νησιά του Αν. πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη όπου εκεί θα φτάσει τους 34 με 36 και τοπικά στη Ρόδο τους 38°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Τρίτη, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να παραμένει αίθριος. Η θερμοκρασία χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου (2 με 3 βαθμοί χαμηλότερα για τα ανατολικά)ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, τοπικά ισχυροί (κυρίως στα ανατολικά του νομού) έως και 6 Μποφόρ. Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς, οπότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.


Για τη Τετάρτη, 31/07/2024:
Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με εξαίρεση την Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, και την Κρήτη όπου εκεί αναμένονται κάποιες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Αργότερα από το μεσημέρι και το απόγευμα στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να δώσουν τοπικούς όμβρους μικρής έντασης και διάρκειας στα ορεινά της Χαλκιδικής, της Αν. Μακεδονίας, της Θράκης, Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο, θα πνέουν Βόρειοι 6 με 7 και τοπικά στο Κεντρικό και Νότιο πέλαγος οι ριπές θα φτάνουν τα 8 ακόμη και τα 9 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις 3 με 4 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε μικρή πτώση, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 13 έως 32 με 34°C, στα Κεντρικά από 15 έως 33 με 35 και τοπικά 36 βαθμούς, ενώ στα Νότια από 17 έως 33 με 35°C. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 32 με 34 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος, δε θα ξεπερνά τους 27 με 29 βαθμούς, με εξαίρεση τα νησιά του Βορείου και Αν. πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη όπου εκεί θα φτάσει τους 31 με 33 και τοπικά στη Ρόδο τους 35 με 36°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Τετάρτη, το σκηνικό του καιρού στην Αττική περιμένουμε να είναι αίθριο. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, τοπικά ισχυροί (κυρίως στα ανατολικά του νομού) έως και 6 Μποφόρ. Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς, οπότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.


Από τη Πέμπτη, καλωσορίζοντας τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το σκηνικό του καιρού στη χώρα δεν περιμένουμε να παρουσιάσει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών θα παραμείνουν με μικρές αποκλίσεις, η ηλιοφάνεια θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί, ενώ μοναδική διαφορά θα αποτελεί το μελτέμι που σταδιακά μέχρι και το τέλος της εβδομάδας θα πνέει εξασθενημένο.

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη